Investitiile din Chiesd atarna de banii din cofinantari

0
7


Fara bani nu poti face mai nimic, zicea deunazi primarul de Chiesd, Ioan Catana, care ne-a marturisit ca vrea sa dezvolte comuna sa prin investitiile din infrastructura, prin atragerea de agenti economici si crearea de locuri de munca. Obiective, care depind la aceasta data de finalizarea celor sapte investitii demarate cu fonduri de la bugetul de stat si la care primaria are de contribuit cu pana la 15 la suta din costul estimat care reprezinta valoarea cofinantarilor locale. Suma totala necesara pentru competarea fondului propriu este de peste 30 de miliarde de lei vechi, bani pe care edilul inca nu stie de unde sa-i procure pentru a nu stopa executarea lucrarilor.
Drumurile, primele care au schimbat fata comunei
Convins ca poate face ceva pentru locuitorii care l-au investit cu incredere in aceasta functie, inca din 1996, Ioan Catana a militat pentru punerea in practica, la Chiesd si in satele apartinatoare, a mai multor proiecte din fonduri externe sau cu bani de la bugetul de stat. De altfel, aceasta era unica alternativa financiara pe care o avea administratia locala, stiind ca veniturile locale au fost si sunt limitiate (in prezent sub doua miliarde de lei vechi), ca nu sunt agenti economici care sa completeze bugetul local astfel incat numai din surse proprii sa se realizeze investitii. Intre 1996-1998 s-au derulat lucrari de peste sase miliarde de lei, mai apoi prin FRDS s-au pietruit trei drumuri comunale de pamant, si ulterior, in 2002, prin programul SAPARD, au fost modernizate si pietruite ulite si strazi (in valoare de un milion de euro). In 2003 s-au executat pietruiri pe 19 km de ulite si aplicarea de strat dublu bituminos in toata comuna, iar prin Ordonanta 7 s-au construit trei poduri peste Valea Chiesdului. La aceasta data, primaria Chiesd are aprobate doua proiecte prin HG 577 pentru reabilitarea a doua drumuri comunale, DC2(Sighet-Salajeni) de 6 km si DC3A (in Chiesd) pe 2,5 km, care se vor executa in acest an, daca banii de la stat vor ajunge la timp in conturile primariei. La aceasta data se lucreaza si la un proiect pe masura 125 pentru pietruirea unui drum de camp care ar putea crea facilitati investitorilor din agricultura sau zootehnie. Pana la finele acestui an se doreste ca drumul DC3 sa fie asfaltat, cu fonduri prin Agentia de Dezvoltare a Zonelor Miniere. Dezamagit este primarul de la Chiesd pentru faptul ca s-au cheltuit peste 800 de milioane de lei vechi cu scopul lansarii unui proiect pe masura 322 pentru modernizari de drumuri comunale, care insa a fost respins. Acum toata documentatia zace in arhiva, iar banii cheltuiti nu au fost de nici un folos.
Se lucreaza la sala de sport
Comunei Chiesd i-a fost aprobat tot cu fonduri de la bugetul de stat, proiectul pentru constructia, prin Compania Nationala de Investitii, a unei sali de sport de tip mare, cu 150 de locuri. Lucrarile au demarat deja, desi, asa cum sustine prim-edilul, nu s-a primit nici un leu de la stat. Primii beneficiari vor fi scolarii din Chiesd (240 de elevi si 107 prescolari) precum si tinerii, dar mai ales echipa de fotbal AS Chiesd. Tot in aceasta perioada se va moderniza prin Ordonanta 7 si terenul de sport din centrul de comuna, unde se vor realiza tribune, vestiare si instalatie pentru nocturna, valoarea totala a lucrarilor fiind apreciata la 7 miliarde de lei vechi.
Valoarea autentica la mare pret
Primarul Ioan Catana sustine ca cele doua biserici de lemn din Sighetul Silvaniei si din Chiesd, sunt un simbol al comunitatilor din cele doua sate. Din dorinta de a le pastra asa cum au fost ele realizate, dar si pentru a le include pe viitor intr-un circuit turistic, administratia locala face demersuri pentru reabilitarea lor. Totodata, turistii vor putea vizita la Chiesd, daca nu au facut-o pana acum, unul dintre cele mai complete si frumoase muzee a satului. In vecinatate acestuia in prezent se lucreaza pentru amenajarea, sub obladuirea bibliotecii comunale, a unui centru de informare cu calculatoare conectate la internet. Primaria incurajeaza si finanteaza si activitatea artistica a celor mici, care s-au grupat in formatii de muzica populara si ansambluri de dansuri populare care intregesc si dau farmec multor manifestari locale, si nu numai.Nu in cele din urma, primaria a castigat doua proiecte pentru reabilitarea caminelor culturale din Chiesd si Sighetul Silvaniei, primul a fost deja dat in folosinta iar cel de-al doilea urmand a fi finalizat pana in luna august. De remarcat faptul ca lacasul, asa cum este el acum, raspunde oricaror pretentii de lux si confort.
Scoala asteapta fondurile de la Banca Mondiala
In 2007 doua proiecte pentru reabilitarea a doua scoli din comuna, cea din Chiesd si cea din Sighet au castigat finantare externa prin Banca Mondiala. In timp ce lucrarile la unitatea din Sighet deja au fost finalizate, la Chiesd nu au demarat nefiind inca alocati banii necesari. In ce priveste contributia locala la investitia de la scoala din Chiesd primarul sustine ca administratia locala deja se achita de partea ce-i revine: realizeaza imprejmuirea, face bransamentele, urmand ca din fondurile europene sa se faca reparatiile capitale, sa se refaca interioarele si exterioarele, sa fie inlocuite geamurile si usile cu termopan, sa se introduca incalzire centrala, apa, sa se refaca acoperisul si sa se realizeze sarpanta.
Apa adusa de la Salajeni
Comuna Chiesd deruleaza in parteneriat cu comuna Bocsa un amplu proiect pentru introducerea apei si realizarea sistemului de canalizare in satele apartinatoare. Valoarea totala a investitiilor pentru cele doua unitati administrativ teritoriale se ridica la 220 miliarde de lei vechi. Primarul Ioan Catana spera ca in cel mult doi ani lucrarile sa fie finalizate. Introducerea apei in satele de la Chiesd este un proiect important stiind ca aici fiind zona miniera, panza freatica este la suprafata si cantitatea de apa nu acopera nevoile populatiei. In Chiesd apa va fi adusa din satul Salajeni (comuna Bosca), va fi colectata in Sighet intr-un bazin si, prin cadere, va ajunge la consumatori.
Primarul e foarte suparat
Cu toate ca vrea sa ridice la rang european comuna sa, primarul este nemultumit ca nu poate finaliza proiectele din infrastructura fara de care nu se poate vorbi de dezvoltare, de investitori sau de promovare turistica. Nu numai ca statul a oprit, fiind criza, finantarile proiectelor pe care tot el le-a aprobat, dar mai mult, primaria nu poate achita cofinantarile la investitiile aflate in derulare. Pentru cele doua proiecte la drumuri ar avea de cotizat cu 5 miliarde de lei vechi, pentru sala de sport cu 800 de milioane de lei vechi, iar pentru invstitia de apa si canalizare cu 25 de miliarde de lei vechi. “Niciodata nu a fost ca acum, sa ceri si nimeni sa nu te ia in seama. Daca nu suntem ajutati de la bugetul judetean nu avem cum completa aceste sume. Consiliul Judetean a dat tuturor comunelor la fel, 55.000 lei , dar se pare ca nu a contat cate datorii avem noi si cu cata cofinantare trebuie sa contribuim”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here