SondajRSS Feed

Invatamantul salajean este politizat pana in maduva oaselor, cu inspectori numiti fara concurs si cu suplinitori

21 Septembrie 2018

In Salaj avem un invatamant politizat pana in "maduva oaselor", condus in calitate de sef al Inspectoratul Scolar Judetean Salaj de Maria Pop, sotia senatorului PSD Gheorghe Pop. 

Nici macar conducerea Inspectoratului nu este pe de-a-ntregul ocupata prin concurs. Maria Pop – inspector scolar general, post ocupat prin concurs; Mioara Gudea – inspector scolar general adjunct, post ocupat prin concurs; Dari Toma – inspector scolar general adjunct, detasat prin ordin de ministru. Postul lui Dari Toma a fost ocupat prin concurs de Irina Kovacs, care este acum secretar de stat in Ministerul Educatiei.
Sub conducerea celor trei de la varful Inspectoratului, aproape totul este cum vrea sefa inspectoratului. Din cei 19 inspectori scolari, doar sase ocupa pozitia prin concurs, restul de 13 inspectori scolari ocupa postul prin detasare, numiti de inspectorul scolar general Maria Pop.
La conducerea scolilor aproape ca nu mai stie nimeni ce se intampla, pentru ca de cand a venit PSD la guvernare s-a dat liber la numiri de directori fara concurs, fiind eliminata conditia ca directorul de scoala sa fie numit prin concurs. “n vara anului trecut, de exemplu, pentru ocuparea celor 58 de posturi libere de directori si directori adjuncti in scolile din Salaj au promovat examenul 29. Au ramas, atunci, alte 29 de posturi de directori si directori adjuncti neocupate. Situatia a fost rezolata simplu, printr-un concurs simplificat sub forma de interviu si prin numiri pentru posturile ramase neocupate.
Iar in ce priveste corpul profesorilor din invatamantul salajean, din cele 828 de posture existente, mai bine de jumatate sunt ocupate de suplinitori. "Mandria" inspectorului general la prezentarea situatiei, facuta in cadrul Comisiei de Dialog Social organizate de Prefectura saptamana aceasta, a fost ca doar 11 posturi de profesori sunt ocupate de necalificati.

Conditiile precare din invatamantul salajean

Despre conditiile precare in care are loc actul de invatamant am aflat din sedinta

Colegiului Prefectural dinaintea inceperii anului scolar.
Incepand cu acest an scolar, scapa de chinuri 19 scoli si gradinite din Salaj. 9 scoli primare si 5 gradinite tocmai s-au desfiintat si sunt in curs de desfiintare alte cinci unitati de invatamant - Gradinita cu Program Normal Câmpia (comuna Bocsa), Scoala Primara Cosniciu de Jos (comuna Ip), Scoala Primara Alesus (comuna Halmasd), Gradinita cu Program Normal Aleus (comuna Halmasd), Gradinita cu Program Normal Ceaca (comuna Zalha).
Din scolile care inca mai functioneaza in judet, deocamdata doar jumatate au asigurata incalzirea pentru sezonul rece, marea majoritate cu lemne. 213 scoli au centrale pe lemne, 78 au centrale pe gaz, 7 au incalzire cu energie electrica, 72 au sobe pe lemne. Cele mai mari probleme cu asigurarea caldurii in scoli sunt la Zimbor, Dragu, Camar, Almasu, Sanmihaiu Almasului si Cristolt.
Lipsesc si microbuze pentru transportul elevilor. “ Salaj este nevoie de 105 de microbuze, dar avem doar 101, din care doar 95 sunt functionale.
Sapte unitati de invatamant nu au autorizatie de functionare - 4 gradinite, 2 scoli primare si o scoala gimnaziala. Motivele sunt fie lipsa apei potabile curente; grupuri sanitare necorespunzatoare; lipsa canalizare etc.
In 60 la suta din scoli si gradinite siguranta este o problema. Din totalul de 374 unitati de învatamânt preuniversitar, 213 nu dispun de paza si nici de sisteme tehnice de securitate. Doar 11 unitati sunt asigurate atât cu paza umana, cât si cu sisteme tehnice de securitate, iar 17 unitati sunt asigurate cu gard împrejmuitor.

Vizualizari 1814
Comentarii articol

zDdWhKHzIVlnEDiLjFo>

in 20 Decembrie 2018 16:55

UKiDYx pretty handy material, overall I feel this is worthy of a bookmark, thanks

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.