Invatamantul dual este tot mai atractiv pentru tinerii din Salaj

6
1250

 

Invatamantul dual este tot mai atractiv pentru tinerii din Salaj

Cel de-al doilea an de functionare al Acordului de cooperare pentru dezvoltarea formarilor tehnice si profesionale în sectorul industrial din judetul Salaj continua sa-si atinga obiectivele propuse, într-un demers comun al partenerilor acestuia. Astfel, daca primul an al cooperarii a debutat cu o prima grupa de elevi încadrati în învatamântul dual, pentru anul scolar 2019-2020 numarul acestora s-a triplat, în cel de-al doilea an al parteneriatului fiind înregistrate 3 grupe de elevi în învatamântul dual (peste 40 de elevi) la solicitarea a 5 companii din judetul Salaj, respectiv SC MICHELIN ROMANIA SA, SC WEST CO IMPEX SRL, SC MENT SERVICE SA, SC SILCAR SRL, SC FIBREX CO CRASNA.

Toate cele trei grupe de elevi formate pentru calificarile profesionale mecanic echipamente hidraulice si pneumatice, electromecanic utilaje si instalatii industriale si tâmplar universal în forma de învatamânt dual vor functiona în cadrul Licelului Tehnologic Mihai Viteazul din Zalau, partener în cadrul Acordului de cooperare mentionat.
Invatamântul dual pentru nivelul 3 de calificare reprezinta o forma de organizare a învatamântului profesional. Acesta este organizat la initiativa operatorilor economici interesati, în calitate de potentiali angajatori ai absolventilor, asigurând acestora oportunitati sporite de educatie si formare profesionala, în relatie cu un potential loc de munca.
Consiliul Judetean Salaj a lansat (2018) si organizat cu sprijinul si expertiza tehnica internationala mobilizata de catre Ambasada Frantei în România si Institutul Francez din România – Bucuresti, Proiectul de sprijin pentru o formare tehnica si profesionala în judetul Salaj în cadrul unui Acord de cooperare multilateral (21 de parteneri) fiind reprezentate institutii publice locale si centrale, mediul de afaceri local, unitati scolare în vederea realizarii unor actiuni pentru dezvoltarea formarilor profesionale tehnice initiale si continue în sectorul industrial în unitatile scolare din judetul Salaj participante în reteaua pilot în cadrul proiectului amintit. Scopul acestuia e acela de a raspunde mai bine nevoilor de forta de munca a retelei de companii din judetul Salaj, într-o abordare globala care sa includa toti partenerii interesati de dezvoltarea teritoriului judetului Salaj.

COMENTARII

  1. "Homo homini deus est si suum officium sciat" (Caecilius)\r\n"Om este zeu pentru om daca stie sa-si faca meseria", adica nu este nicio meserie mai prejos de alta, toate sunt importante pentru noi in societate. Avem nevoie de doctori buni, de ingineri buni, de electricieni buni, de mecanici buni, de tamplari buni, de cizmari buni, faiantari, parchetari, electricieni etc. De aceea invatamantul dual trebuie considerat in invatamantul vocational si trebuie sprijinit ca atare. Sa nu mai fim de acord ca ministrii de tip "Andronescu" sa creeze mentalitati nedorite intr-o societate normala!

  2. "Homo homini deus est si suum officium sciat" (Caecilius)\r\n"Omul este zeu pentru om daca stie sa-si faca meseria", adica nu este nicio meserie mai prejos de alta, toate sunt importante pentru noi in societate. Avem nevoie de doctori buni, de ingineri buni, de electricieni buni, de mecanici buni, de tamplari buni, de cizmari buni, faiantari, parchetari, electricieni etc. De aceea invatamantul dual trebuie considerat in invatamantul vocational si trebuie sprijinit ca atare. Sa nu mai fim de acord ca ministrii de tip "Andronescu" sa creeze mentalitati nedorite intr-o societate normala! Romanii, inainte de Cristos, sec. II-I, aveau o gandire sanatoasa.

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.