Introducerea permisului pentru moped face victime printre salajeni

0
0

Modificarile Codului Rutier intrate in vigoare in ianuarie, printre care si obligativitatea de a avea permis pentru conducerea unui moped, fie sunt ignorate, fie nu sunt cunoscute de publicul salajean. Saptamana trecuta, in doar trei zile, politistii salajeni au constatat patru infractiuni ca urmare a conducerii unui moped fara permis de conducere. La 1 martie, politistii din Benesat l-au oprit in trafic in localitatea Alunis pe B. Alexandru, de 24 de ani, din Cheud, care conducea mopedul proprietate personala neinre-gistrat si fara a avea permis de conducere pentru nicio categorie. Politistii din Cristolt l-au identificat in data de 28 februarie 2013 pe A. Alexandru, de 46 de ani, din Valeni, care a condus prin localitate mopedul proprietate personala fara a poseda permis de conducere pentru nicio categorie. Politistii din Plopis l-au prins si ei pe L. Danut, de 17 ani, din Plopis, ca a condus prin localitate, in data de 27 februarie, un moped, fara a poseda permis de conducere. Si politistii din Jibou l-au oprit in trafic, in Rona, pe M. Vlad, de 18 ani, din Popeni, care conducea mopedul proprietate personala, fara a poseda permis de conducere.
Codul Rutier a fost modificat si, potrivit noilor reglementari care se aplica deja din 19 ianuarie, mopedele sunt considerate autovehicule, ceea ce inseamna ca pentru a le conduce este nevoie de permis de conducere. Pentru conducerea mopedelor este necesar un permis de categoria AM, care poate fi obtinut doar de tinerii care au cel putin 16 ani impliniti.

Politistii rutieri din Salaj au constatat imediat dupa modificarile Codului Rutier, in perioada 19 ianuarie – 10 februarie, 20 de infractiuni de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana ce nu are permis de conducere. In mare parte a fost cazul de mopede. Politia a atras atentia intr-un comunicat de presa ca Legea 203/2012 a introdus obligati-vitatea obtinerii permisului de conducere de catre persoanele care conduc mopede. „Reamintim aceste obligatii legale, avand in vedere consecintele juridice ale neres-pectarii legii, respectiv faptul ca circulatia cu mope-dul pe dumurile publice, fara permis de conducere, este infractiune pedepsita de lege cu inchisoare de la 1 la 5 ani”, se arata in comunicatul politiei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here