SondajRSS Feed

Intreprinzatorii din clasa de mijloc si din cea de jos ale economiei Salajului sunt pusi la pamant de revolutia fiscala

22 Februarie 2018

Cei mai multi dintre antreprenori raman fara solutii si vor face concedieri

Salajul va fi grav afectat de masurile luate de guvernarea PSD-ALDE, cunoscute acum ca "revolutia fiscala", care risca sa puna la pamant mare parte din intreprinderile mici si mijlocii. Iar Salajul, un judet cu potential economic slab, are doar cateva inteprinderi mari, care pot fi numarate pe degete, cvasitotalitatea mediului privat fiind constituit din IMM-uri.
Din totalul de 4.827 de angajatorilor activi din Salaj, 82,75 la suta au un numar de salariati cuprins intre 1 si 10. 6,15 la suta dintre angajatori au un numar de salariati de la 20 la 50 si doar 3,40 la suta au un numar de peste 50 de salariati, se arata intr-o statistica a ITM. Efectivul de salariati la sfarsitul anului 2017 in judetul Salaj a fost de 47.449 persoane.
Aproape jumatate dintre patronii de firme mici si mijlocii participanti la un sondaj online au spus ca vor avea loc concedieri din IMM-uri ca urmare a majorarii salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2018 si a obligatiei de plata a contributiei sociale pentru angajatii cu contracte de munca part-time la nivelul intreg al salariului pe economie.
Potrivit Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii, la sondaj au participat 1.722 de respondenti, patroni de IMM-uri, din care 71,4 la suta microintreprinderi, 13,4 la suta intreprinderi mici, 11,9 la suta intreprinderi mijlocii si 3,3 la suta ONG-uri si alte forme juridice.

Cresterea salariului minim si marirea contributiilor
pentru angajatii part-time vor insemna disponibilizari

Intrebati daca punerea in aplicare a cresterii, incepand cu ianuarie 2018, a salariului minim pe economie de la 1.450 la 1.900 de lei a creat dificultati intreprinderii lor, au raspuns pozitiv 79,4 la suta.
Intrebati daca cresterea salariului minim pe economie va avea ca efect disponibilizarea unor salariati, 49,9 la suta au raspuns pozitiv. Dintre cei care au raspuns pozitiv, 91,3 la suta au mentionat ca vor disponibiliza intre 1 si 5 salariati, 6,1 la suta vor concedia intre 5 si 10, iar 2,4 la suta vor a disponibiliza peste 10 salariati.
De asemenea, 81,2 la suta din respondenti au mentionat ca punerea in aplicare a cresterii contributiilor sociale pentru salariastii cu timp partial la nivelul salariului de baza minim brut pe econome a creat dificultati intreprinderii lor.
In plus, 68,7 la suta dintre respondenti au mentionat ca s-au confruntat cu situatia de a avea salariati cu timp partial (cu 1-2 ore pe zi) cu salarii mai mici decat cuantumul contributiilor sociale, aferente intregului salariu de baza minim brut pe tara, de 665 de lei.
In ceea ce priveste masurile aplicate in cazul cresterii contributiilor sociale pentru salariatii cu timp partial, au fost mentionate: cresterea salariilor pentru compensarea in totalitate a trecerii contributiilor de la angajator la salariat – 49,1 la suta; restructurari, concedieri – 39,8 la suta; cresterea salariilor pentru compensarea partiala – 6.7 la suta; alte masuri - 4,4 la suta.
Unul din doi intreprinzatori mentioneaza ca intre 1 si 5 salariati vor fi disponibilizati atat din cauza majorarii salariului minim, dar mai cu seama din cauza contributiilor part-time majorate, pentru ca sunt locurile de munca cele mai vulnerabile si la care intreprinzatorii renunta cel mai usor.

Aproape 30 la suta dintre IMM-uri nu pot creste
salariile pentru trecerea contributiilor la angajat

In ceea ce priveste dificultatile intampinate de catre antreprenori in aplicarea trecerii contributiilor la salariat, 58,6 la suta au intampinat dificultati. Pentru trecerea contributiilor la salariat, respondentii au aplicat urmatoarele masuri: 72,2 la suta - cresterea salariilor pentru compensarea in totalitate a trecer

Intreprinzatorii din clasa de mijloc  si din cea de jos ale economiei Salajului  sunt pusi la pamant de revolutia fiscala
ii contributiilor de la angajator la salariat; 13,3 la suta - acordarea de prime lunare; 12,9 la suta - cresterea salariilor pentru compensarea partiala a trecerii contributiilor de la angajator la salariat; 1,6 la suta - alte masuri.

Revolutia fiscala - Birocratie, cheltuieli si concedieri

Reformele privind salariul minim, cresterea contributiilor sociale pentru salariati cu timpul partial si trecerea contributiei la salariat inseamna pentru intreprinzatori birocratie, cheltuieli mai mari si concedieri.
Repondentii au mentionat; 64, 8 la suta - cresterea birocratiei pentru angajator; 63,8 la suta – efort semnificativ de implementarea reformelor (modificarea tuturor contractelor individuale de munca, inregistrarea REVISAL, negocieri etc); 61,1 la suta - cresterea cheltuielilor de personal pentru salariatii angajati cu salariul minim brut pe tara, raportat la cresterea lui la 1.900 de lei; 50,3 la suta- timpul foarte scurt pentru implementare; 49,7 la suta – cresterea cheltuielilor administrative privind actualizarea programelor informatice; 47,7 la suta – birocratia foarte mare a negocierilor colective; 38,7 la suta - necesitatea unor restructurari (concedieri individuale sau colective); 30,4 la suta – cresterea cheltuielilor de personal pentru toti salariatii din unitate.

93 la suta dintre intreprinzatorii care reprezinta IMM-uri
spun ca masurile revolutiaiei fiscale nu aduc nimic bun

Cat de binevenite pentru mediul de afaceri sunt masurile luate de guvernarea PSD-ALDE prin "revolutia fiscala" - mutarea contributiilor si celelate masuri - este limpede.
Peste 93 la suta dintre intreprinzatorii intervievati vor ca Guvernul sa renunte cu totul la aceasta revolutie fiscala si sa revenim la ceea ce a fost anterior lui 1 ianuarie 2018, pentru ca societatea era asezata, lucrurile erau intelese si economia functiona.
De asemenea, Consiliul IMM-urilor atrege atentia ca in 2017 legislatia care priveste firmele private a fost modificata excesiv, fiind adoptate 1.388 de acte normative, din care prin 11 acte normative au fost modificare 290 de articole din Codul fiscal. Patronii IMM-urilor se plang ca aceste modificari "au generate efecte multiple, negative asupra IMM-urilor".

Cunoscutul consultant fiscal salajean Alexandru Tamba
denunta aberatiile revolutiei fiscale si prevede concedieri

In urma acestui sondaj, l-am contactat pe cunoscutul economist salajean Alexandru Tamba, care spune ca e o aberatie obligatia de plata a contributiilor sociale pentru angajatii part-time la nivelul salariului minim cel putin.
"Daca un salariat este angajat cu doua ore in trei locuri de munca, el va plati de trei ori contributiile sociale, pe cand cel cu norma intreaga va plati dupa salariul minim pe tara o singura data. Aceasta masura trebuie revizuita. Desigur, unii patroni vor trebui sa concedieze o parte dintre angajati, pentru ca altfel nu pot sa le dea angajatilor salariul minim brut pe tara. Cu aceasta impunere de acordare a salariului minim, mai sporeste numarul somerilor. Foarte multi patroni cu care am discutat sunt de parere ca asa-zisa revolutie fiscala a stricat mult mai mult decat a facut bine. Doar doua – trei tari de pe mapamond aplica plata contributiei de catre salariat", a spus consultantul fiscal Alexandru Tamba.

 

Vizualizari 1527
Comentarii articol

>

in 22 Februarie 2018 0:44

Felicitari deputatului Liviu Balint care este aproape de oamenii de afaceri Salajeni

>

in 22 Februarie 2018 6:25

Astai psdul. Da cu o mana ia cu zece. Sa le dea pensii la alegatori. Virusu gripal sai mance.

>

in 22 Februarie 2018 6:40

Nu mai posta in numele meu. Eu Liviu Balint sustin ajutoarele sociale nu oamenii de afaceri.\r\n

>

in 22 Februarie 2018 6:43

Pai banii aceia ii plateau oricum ,ma refer la contributia catre stat.Ca acum nu mai pot da bani la negru este altceva.Nu sunt psd-ist.Multi oameni au luat mumu la iesire in pensie din cauza patronilor care i-au pacalit.Patronii sa nu se planga,sunt curios daca ei ar putea satraiasca din salariile mizere pe care le dau angajatilor.Ar mai umbla cu masini de lux?

>

in 22 Februarie 2018 8:39

Sustin 6:43, patronii numai se fac ca nu inteleg!

>

in 22 Februarie 2018 9:36

Pai n-ati inteles domnilor de mai sus.Pana acuma ei de fapt NU PLATEAU aceste contributii si probabil nici pe alea din retinute.din salarii,unii dintre ei.Este de inteles ca s-au inflamat.Sa fim seriosi.De ce le tot plange presa de mila?Sunt prea putini cei care sa o merite.Poate acei 5 la suta care-si respecta angajatii.

>

in 22 Februarie 2018 10:15

Faceti-va si voi patroni daca este asa usor si umblati cu masini de lux!

>

in 22 Februarie 2018 12:34

Chiar asa...de ce nu va privatizati astia care tot comentati ca nu se plateste la privat,sa vedeti ce usor e cu atatea taxe si stres!sa vedem cat de generosi veti fi d-voastra cu angajatii...daca o sa vi-i permiteti macar un salar minim sa-i acordati!

>

in 22 Februarie 2018 12:41

12.34 Sa va puneti in locul acelor angajati care ajngand la spital ,constata ca banii trasi de catre patron nu au fost virati de catre patron si ei nu pot beneficia de serviciile care li se cuvin sau ca nu pot primi pensie ca pa tronul nu a virat banii catre stat.dar de tras din salar l-a tras.Apoi macar un minim de respect pentru angajat nu ar strica.Daca esti patron ,nu inseamna ca esti si proprietarul omului.Angajatul merita si el sa traiasca.

>

in 22 Februarie 2018 12:47

Din pacate majoritatea as zisilor patroni afiseaz un dispret total fata de angajat.Ei nu inteleg ca omul munceste ca sa traiasca si nu traieste doar pentru a muncii.

>

in 22 Februarie 2018 12:48

Pt.12;41-nu-mi vine sa cred ca un patron nu e civilizat sau cum spuneti d-voasta nu ar plati contributiile ce revine unui angajat,poate mai sunt si asa ,dar sa nu generalizam!Inca un aspect,daca sunteti nemultumit de tratatie sau patron nu va obliga nimeni sa stati in acel loc,mergeti cu totii la stat ...acolo se plateste bine!

como>

in 22 Februarie 2018 13:01

Sa mori in cancer asta care tot scrie de Como

>

in 22 Februarie 2018 15:35

pentru 12:48 Prin postarea dv. ati confirmat ceea ce am scris eu mai sus.In loc de dialog si intelegere,lipsa de respect ,aroganta si pumnul in gura angajatul.Dv nu considerat angajatul un partener in activitatea dv ci o sluga care trebuie sa se supuna neconditionat jupanului stapan peste viata lui.Si sunteti gresit informat,majoritatea patronilor se limiteaza la bani negri si salariul minim.Apoi cand angajatul ajunge sa se pensioneze ,primeste 500 de lei,sa moara de foame.Din pacate angajatorul (nu toti) nu-si respecta angajatul,valabil si pentru dv .Cel putin postarile asta sugereaza.

>

in 22 Februarie 2018 15:35

Si inca ceva,imi doresc un fisc ca USA,acolo daca te-au prins te-au ras,dar la noi toti sunt smecheri.

15 35>

in 22 Februarie 2018 20:28

Oare care o fi procentul la angajatorii smecheri? Si care e ponderea lor ca numar de angajati? Ar fi interesant de aflat apoi sa " sarim " la gatul patronilor.P.S. oare care e procentul celor care intradevar muncesc in sectorul bugetar?

>

in 23 Februarie 2018 6:43

Cateva exemple din Zalau despre care stiu.Oviprod oameni in somaj tehnic sau cu doua ore pontati dar lucreaza 8-10.Atelierele de reparat auto nu dau chitanta facturi,instalatori idem.Patroni de firme de constructii etc etc.Despre asta este vorba frate.A um ca este buna sau nu legea nu stiu,dar trebuie facut ceva sa plateasca si patronii nu numai sa fure.

Vot>

in 27 Februarie 2018 18:24

Termina te ma omule cu como al tau . Nu exista anunt in care sa nu il pomenesti . Daca redactorul baga o stire cu kakat ce o sa zici apoi. Felicitari lui como ca a mancat kakatul ??? Este un politician la fel ca ceilalti care isi vede interesul si doar interesul si care isi vinde votul pt a o duce el mai bine in prezent si viitor .

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.