Ce a facut Ciunt inainte de a-i lasa Prefectura lui Nițu

Înainte de a-și depune mandatul la dispoziția Guvernului, în ultima zi din februarie, fostul prefect Ionel Ciunt și-a prezentat raportul de activitate pe anul 2015. Ciunt a spus atunci ca a avut ca obiectiv în anul 2015 transpunerea principiilor de mangement și eficiența în administrația publica, armonizarea legislației românești cu legislația europeana, respectarea legislației naționale, dar și aplicarea celor doua programe de guvernare, cel al premierului Victor Ponta și cel al premierului Dacian Cioloș. Ciunt a precizat ca în 2015 a emis 4.360 de hotarâri de prefect și 21.412 de dispoziții de prefect.

Probleme constatate de Prefectura în 2015

Pentru exercitarea controlului legalitații actelor administrative înaintate Instituției Prefectului, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2015 au fost înregistrate și verificate un numar de 25.772 de acte administrative, din care 4.360 hotarâri ale consiliilor locale și ale Consiliului Județean Salaj, și un numar de 21.412 dispoziții emise de catre primarii comunelor, orașelor și municipiului Zalau. Din total, un numar de 20 acte admistrative au fost considerate nelegale.
Principalele probleme constatate de Prefectura au fost nerespectarea competenței materiale în adoptarea și emiterea actelor administrative și aprobarea unor cote de carburanți pentru autoturisme, cu nerespectarea prevederilor legale.
Problemele mai sus amintite s-au întâlnit în comunele: Agrij, Crasna, Boghiș, Chieșd, Cizer, Cuzaplac, Bocșa, Maeriște, Napradea, Nușfalau, Poiana Blenchii, Sarmașag, Surduc, Rus, Treznea, Zalha, Salațig, Gîrbou și Ileanda.
Doua acțiuni au fost promovate în contencios administrativ pentru ca autoritațile administrației publice locale emitente nu și-au revocat actele considerate nelegale, la solicitarea prefectului. Cele doua hotarâri ale consiliului local al comunei Benesat care au fost atacate direct în instanța, fara a fi efectuata procedura prealabila, au ca obiect schimbarea din funcție a stop_coloana viceprimarului și alegerea noului viceprimar. Au fost emise ordine de încetare a mandatelor pentru 4 primari, din Jibou, Bocșa, Crișeni și Dragu, se arata în raportul prefectului Ionel Ciunt.

S-au retrocedat aproape 400 de hectare anul trecut

Cu privire la aplicarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, în temeiul Legii nr.10/2001 s-au înregistrat la nivelul județului Salaj un numar de 1.119 notificari, din care, pâna în prezent, au fost soluționate un numar de 1.100.
Prefectul Județului Salaj a analizat un numar de 3 dispoziții ale primarilor prin care s-au soluționat notificarile depuse în baza Legii nr.10/2001, pentru care s-a acordat viza de legalitate. Un numar de 5 dispoziții prin care s-au stabilit despagubiri banești, împreuna cu dosarele constituite, au fost înaintate prin poșta speciala la ANRP București. În intervalul 01.01.2015 – 31.12.2015, Comisia județeana de fond funciar Salaj a emis 146 de titluri de proprietate pentru teren agricol și pentru teren cu vegetație forestiera, ceea ce reprezinta finalizarea reconstituirii pentru suprafața de 211,16 ha teren agricol și 174,07 teren cu vegetație forestiera.
Procesul de punere în posesie a terenurilor forestiere este unul anevoios din cauza lipsei specialiștilor silvici din cadrul primariilor, fapt pentru care Instituția Prefectului a solicitat înca de la începutul aplicarii Legii nr. 247/2005 ca, înainte de validare, comisiile locale sa stabileasca și sa menționeze pe anexe, amplasamentele pentru terenurile cu vegetație forestiera, se arata în raportul prefectului Ciunt.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *