SondajRSS Feed

O multime de bani publici au fost facuti cadou familiei Faluvegy, proprietara a Palatului Copiilor

Inspectoratul Scolar Salaj condus acum de Maria Pop cauta vinovati printre fostii si actualii angajati pentru milionul pierdut

8 Februarie 2018

Inspectoratul da in judecata doi fosti inspectori generali, doi fosti angajati si pe actuala contabila; le pretinde lor banii, insa Parchetul are primul cuvant

Procurorii zalauani au in lucru un dosar privind modul cel putin ciudat in care Inspectoratul Scolar Judetean a facut pierduti peste un milion de lei. Este vorba, mai exact, de 1,1 milioane de lei pe care trebuia sa-i ia de la cei carora le-a retrocedat Palatul Copiilor. Pentru ca Inspectoratul nu a cerut despagubirea in termenul prevazut de lege, proprietarii cladirii au ramas cu bani buni in buzunar. Procurorii au intrat pe fir sa vada de ce banii publici au fost facuti cadou.
Totul a iesit la iveala in urma unui control de la Ministerul Educatiei. Asa a ajuns cazul in atentia procurorilor DNA de la Cluj, care l-au directionat catre procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Zalau.
De ce nu s-a actionat, inca nu se stie. Ancheta procurorilor e in curs. “ntre timp, consilierul juridic de la Inspectoratul Scolar in timpul caruia se intampla totul, Jeler Viorica, si-a dat demisia. Si este si principalul suspect in dosarul penal deschis de procurori.
Inspectoratul Scolar Judetean Salaj, acum condus de Maria Pop (sotia senatorului PSD Gheorghe Pop), care anterior a fost inspector scolar general adjunct, i-a dat in judecata pe fostii sefi ai Inspectoratului, Abrudan Ioan si Bancea Gheorghe, pe fostul consilier juridic Jeler Viorica, pe Bocsa Maria, fostul contabil, si pe Chete Corina, actualul contabil sef.
Actiunea civila a fost inregistrata la Tribunalul Salaj in 24 aprilie 2017, avand ca obiect pretentii de plata a prejudiciului si dobanzi. Au avut loc doua temene de judecata, iar la ultimul, din 30 octombrie 2017, judecatorii Tribunalului au dispus disjungerea cauzei in ce-i priveste pe reclamantii Abrudan Ioan si Bancea Gheorghe si suspendarea cauzei împotriva pârâtilor Jeler Viorica, Bocsa Maria si Chete Corina, pentru obligarea acestora la plata prejudiciului în suma de 1.100.000 lei plus dobânda legala, pâna la solutionarea dosarului penal deschis de Parchetul de pe lânga Judecatoria Zalau.
Reiese asadar ca ISJ cere celor trei - Jeler, Bocsa si Chete – sa dea banii, iar in dosarul disjuns – ISJ impotriva lui Abrudan si Bancea - este vorba de "actiune in raspundere delictuala". Si aici, dupa doua termene de judecata, s-a dispus suspendarea cauzei pâna la solutionarea dosarului penal al Parchetului.
Actiunile ISJ in instanta impotriva celor cinci depind asadar de ce stabileste Parchetul in cauza penala. Deocamdata au inceput cercetari "in rem" pentru savarsirea infractiunilor de neglijenta in serviciu, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals. Suspect, fostul consilier juridic Viorica Jeler. Tot deocamdata.

Fostii inspetcori Abrudan si Bancea se apara

Fostul inspector scolar general Abrudan Ioan spune ca la momentul in care el a parasit Inspectoratul mai erau aproxiamtiv doi ani pana la termenul limita in care se puteau recupera banii. Ioan Abrudan a preluat functia in 2005 pâna in 25 iunie 2012.
Si fostul inspector scolar general Bancea Gheorghe - in mandatul caruia actualul inspector general Maria Pop i-a fost adjunct - spune ca a facut tot a tinut de el, tot ce i s-a comunicat ca trebuie sa faca pentru acest caz. Bancea spune ca nu a fost informat ca exista un termen limita pana la care se pot recupera banii, pentru ca daca ar fi fost informat nu s-ar fi ajuns in aceasta situatie. El a fost la conducerea ISJ Salaj din iunie 2012 pana in iulie 2014.

Inspectoratul avea o hotarare judecatoreasca
pentru recuperarea investitei in Palatul Copiilor

Concret, este vo

Inspectoratul Scolar Salaj condus acum de Maria Pop cauta vinovati printre fostii  si actualii angajati pentru milionul pierdut
rba despre banii care au fost investiti in reabilitarea Palatului Copiilor. Imobilul a fost retrocedat in 2009, dar ISJ Salaj a investit aici peste un milion de lei pentru modernizarea cladirii existente si extinderea acesteia cu spatii noi. Inspectoratul Scolar Judetean a dat in judecata proprietarii imobilului pentru a recupera banii investiti, iar in 2011 Curtea de Apel Cluj, printr-o decizie definitiva si executorie, a obligat proprietarii imobilului sa plateasca institutiei suma de 1,1 milioane de lei. Aceeasi solutie a fost pronuntata, in 2012, si de Înalta Curte de Casatie si Justitie, unde s-a ajuns ca urmare a faptului ca proprietarii cladirii au atacat sentinta instantei clujene.
Cu o hartie oficiala favorabila in mana, Inspectoratul Scolar nu a mai facut insa demersurile necesare pentru a intra in posesia banilor. Codul de procedura civila spune ca dreptul de a obtine executarea silita se prescrie în termen de 3 ani. Termenul de prescriptie începe sa curga de la data când se naste dreptul de a obtine executarea silita. “n cazul hotarârilor judecatoresti, termenul de prescriptie începe sa curga de la data ramânerii lor definitive.

Inspectoratul Scolar a platit in schimb despagubiri
grele proprietarilor pentru ca a stat in cladirea lor

Palatul Copiilor din Zalau a fost retrocedat in 2009 urmasilor vechilor proprietari, familia Faluvegy, printr-o hotarare a "naltei Curti de Casatie si Justitie. Decizia de retrocedare a fost luata dupa ce, in anul 1999, Curtea de Casatie si Justitie a constatat ca aceasta cladire a fost preluata in mod abuziv de catre statul roman. Deoarece noii proprietari nu au reusit sa se înteleaga cu reprezentantii Ministerului Educatiei în legatura cu conditiile de retrocedare, proprietarii au decis sa deschida în 2010 un proces la Tribunalul Salaj. “n urma procesului, magistratii instantei salajene au decis, în 2012, ca ISJ Salaj si Palatul Copiilor sa plateasca chirie din 2003 pâna în 2012 pe teren, cladirea veche si constructiile noi facute de stat. Initial, cele doua institutii aveau de platit chirie pentru terenul în suprafata de 5.324 metri patrati, suma de 1.390.600 lei si 8.480 lei lunar pâna la predarea efectiva a imobilului; pentru cladirea veche suma de 181.200 lei si 1.558 lei lunar pâna la predarea efectiva a constructiei, iar pentru constructiile noi facute de Statul Român, suma de 1.050.648 lei si 4.169 lei lunar pâna la predarea efectiva a cladirilor. Ulterior, hotararea luata de magistratii salajeni a fost atacata la Curtea de Apel Cluj, care a decis în februarie 2013 sa reduca sumele pe care ISJ Salaj si Palatul Copiilor le au de platit. Astfel, Curtea de Apel Cluj a obligat cele doua institutii sa plateasca proprietarilor despagubiri în suma de 379.912 lei pentru cladirea veche si teren, pentru perioada mai 2004 - decembrie 2012, iar pentru cladirile noi despagubiri în suma de 40.936 lei, pentru lunile noiembrie 2012 - februarie 2013.
Ramas fara cladire, fara bani si fara dreptul de a-i mai recupera, Inspectoratul a "imprastiat" Palatul Copiilor in doua scoli din Zalau, Scoala Gimnaziala "Iuliu Maniu" si Licelul Tehnologic "Voievodul Gelu".

Vizualizari 6332
Comentarii articol

>

in 8 Februarie 2018 0:17

Doamne, D0amne, ce inseamna incompetenta! Maria Pop, o persoana absolut mediocra, neavenita in acesta institutie! Dar, fiind nevasta unui "senator" (agramat functional), a ajuns intr-o functie in care sa infecteze intregul sistem de invatamnt din Salaj!

>

in 8 Februarie 2018 0:20

Sa i caute la averi pe toti di care nu le pot justifica sa inapoieze banii

>

in 8 Februarie 2018 0:30

Felicitari acestui ziar de curaj ca nu a parasit subietul la cererea "senatorului" (Pop), "ce aveti cu nevasta mea"!

>

in 8 Februarie 2018 0:39

In acest moment, acest inspectorat n-are nici macar masini (au cerut de la Cluj) care sa-i poarte prin "inspectii", unde toti obtin 10!

investigatie>

in 8 Februarie 2018 1:08

Faluvegy nu a fost profesor in trecut la Liceul de Chimie? Stie cineva ce hram poarta?

>

in 8 Februarie 2018 1:11

Ăștia care tot vorbesc de mediocritate is asa de mediocri incat repeta la infinit același comentariu.

slimming tablets>

in 8 Februarie 2018 3:36

weight loss drug\r\nbest supplements for weight loss\r\nbest supplements for weight loss\r\nweight loss pills over the counter\r\ngarcinia cambogia

>

in 8 Februarie 2018 7:41

Zalăul era așa de avansat că numai bine i-au prins retrocedările astea. Lege făcută pentru mafioți. O să trebuiască să dăm înapoi grofilor și terenurile de sub blocuri că noi nu ne vindem țara. O dăm de pomană.

>

in 8 Februarie 2018 8:55

Daca si-ar gestiona si banii lor tot asa...dar cand e vorba de bani publici ii stim risipi(sifona)

>

in 8 Februarie 2018 9:04

Abrudan "fostul" apare în tot felul de dosare penale. "Nu iese fum fără foc"\r\n

>

in 8 Februarie 2018 10:39

Se stie ca senatorul a intervenit pe unde trebuie s-scape pe nevasta-sa, si la Cluj, si pe la Zalau.

>

in 8 Februarie 2018 10:45

Sa n-ai tu nicio masina la o institutie de stat, asta n-am mai auzit! Sa inchiriezi masina de la Palatul Copiilor din Cluj ca s-o duca pe marea "doamna" Lucy Pop la amiaza acasa sa ia masa, asta da judecata! Ca sa mearga in inspectie "ghioceii" (inspectorii scolari obedienti) dau telefoane profesorilor sa vina cu masina lor, ca apoi ei sa deconteze benzina la Contabilitatea Inspectoratului!

>

in 8 Februarie 2018 10:48

Vina o poarta, in exclusivitate, Pop Maria, inspector scolar general, si Jeler Viorica, jurista!

>

in 8 Februarie 2018 10:50

Pe "senatoreasa" n-a preocupat-o niciodata problemele invatamantului (pe care nu le pricepe), ci doar cum sa parvina politic!

>

in 8 Februarie 2018 11:35

Io nu cred ca vreunul din actualii si fostii conducatori ai ISJ Salaj o sa fie vreodata gasit vinovat de ceva in treaba asta! Politic au obtinut posturile, politic o sa le fie si ajutorul sa scape de-aci! O mana spala pe alta! N-a mai vedea nimeni nici un leu din banii aia! Ca aia de la politie or tot taragana dosarul pana n-a mai sti nimeni de el si dup-aia or face ce-or vrea in el! Nu asa mere treaba? Io pot sa pun pariu de-amu!

LUCRU LA DOMICILIU>

in 8 Februarie 2018 13:05

Oferta speciala munca online fara risc: cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON (lei noi) lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email: cristianproject210@gmail.com

>

in 8 Februarie 2018 14:20

Ipocrita familie; am avut necazul sa-i cunosc...

>

in 8 Februarie 2018 14:27

Rai si iocriti, da, aceasta familie POP, dar numai cine a avut de-a face cu ei isi da seama de asta.

>

in 8 Februarie 2018 15:36

Lucy Pop nu a inteles niciodata sistemul educational, nu e deschisa unor idei noi, nu-ți evaluează corect munca și nici nu apreciază ceea ce faci bine, aceasta “ senatoreasa” e posibil să sufere de efectul Dunning Kruger. Mai devreme sau mai tarziu incompetenta se vede.Incompetența dansei presupune și o doză consistentă de necinste și deficiența unor principii și valori coerente care să exprime un caracter unitar. Și de aici derivă lipsa de onestitate față de sine însuși, dar și o mare necunoaștere de sine. incompetența vine la pachet complet cu multe alte rele… (lingușeala, bîrfa, neîncrederea, scenariile și jocurile politice, trădarea, minciuna, dar și aroganța și superioritatea față de alții, mîndria exagerată, dorința de șefie, de a se afla în vîrf... pacat ca invatamantul din Salaj a ajuns la pamant...datorita “ managerului suprem”.

>

in 8 Februarie 2018 16:03

15.36. Corect comentariu.

pentru boul de la 7:41>

in 8 Februarie 2018 16:42

@7:41 Pai mai nemernicule,noua ni ne-au fost nationalizate casele si pamanturile de catre comunisti, ca tarani ca tine sa primeasca blocuri.Si nici in ziua de azi nu am sost despagubiti.Tu nici din pizda matii nu ai stiut unde-i zalaul,dar ai primit bloc.Ati venit ca o turma de animale prin anii 70 ,si acum dati cu flegme pe jos si va bateti mucii de astfal,taranoi retardati.Sa intelegi si tu,tot ce s-a confiscat trebuie dat inapoi,indiferent ca esti grof,rege,sau simplu cetatean.Dar ce sa inteleaga un cioroi profitor ca tine si sovinel pedeasupra sa-ti iau muma si gura in pula.

>

in 8 Februarie 2018 16:44

Apoi daca s-au facut ilegalitati ,cine a gresit sa plateasca.

>

in 8 Februarie 2018 19:28

Adevărat,ce a fost confiscat mai bine zis furat de comuniști trebuie sa dea inapoi

Nu e cumva Bikfalvi>

in 9 Februarie 2018 10:12

in loc de Faluvegy?

>

in 11 Februarie 2018 11:21

Si cladirea este vanduta la cine ?????

>

in 11 Februarie 2018 19:36

Pai ce credeti si Abrudan de unde are asa casa ;colo pe colt! ?

>

in 14 Februarie 2018 12:44

Zalaul e plin de unguroci care mai de care!Sunt multi agramati care de-abia stalcesc limba romana,dupa o viata-zic ei,de trait aici!!Duca-se dracului in tara lor!!

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.