SondajRSS Feed

Structuri politice deghizate

Inspectoratele scolare dauneaza invatamantului, dar sunt eficiente politic

12 Februarie 2018

Zilele trecute, un parlamentar liberal a spus ca va pune in discutia forurilor de conducere a partidului o initiativa care vizeaza desfiintarea inspectoratelor scolare, "invadate de politruci, care ingroapa invatamantul". 

In ultima vizita pe care a facut-o Ludovic Orban la Zalau, acesta spunea ca Inspectoratele Scolare sunt ineficiente si ca suntem singura tara din Uniunea Europeana care mai are astfel de institutii.
In toamna, deputatul USR de Mures, Lvinia Cosma (nascuta in Salaj), membra in Comisia pentru invatamant din Camera Deputatilor, spunea ca inspectoratele scolare sunt structuri birocratice, fara echivalent in Europa si ca ar fi nevoie de desfiintarea inspectoratelor scolare si de promovarea unor adevarati manageri educationali in locul directorilor de scoli numiti politic.

Invatamantul - pe mana
oamenilor partidului

Daca ne gandim bine la statutul Inspectoratelor Scolare Judetene de altadata imi vine sa le dau dreptate celor trei parlamentari.
In regimul trecut, cu bune si cu rele, ISJ-urile au servit exclusiv interesele scolii, au fost necesare, utile, compatibile cu un invatamant conform realitatilor vremii. Lumea scolii, din partea autoritatilor si societatii au beneficat de incredere si respect. Dar asta o fost odata.
La ora actuala, lipsa de incredere si ineficienta inspectoratelor scolare se datoreaza politizarii si politicilor educationale gresite. Ani la rand, politizarea s-a derulat conform unui scenariu clasic pus la cale de liderii locali aflati la putere. S-a promovat in functia de inspector general personaje sterse, pe criteriul ca sunt oamenii partidului la putere, chiar rude sau sotii de parlamentari, in cazul nostru senator, ori de politruci locali. “n speranta unor performante iluzorii

Inspectoratele scolare  dauneaza invatamantului,  dar sunt eficiente politic
, PSD a promovat in functii de conducere femei reciclate, al caror presupus succes s-a transformat in esec. La un moment dat, la ISJ Salaj erau in conducere trei femei; un inspector general si doua femei inspector adjunct. Apoi, sa nu uitam de inspectori care nu au reusit sa-si treaca examenul la concurs, dar au fost promovati pe criterii de pietenie, supunere etc. Cu toata politizaresa, declinul ISJ-urilor trebuie pus si pe seama ministerului.

Inspectoratul e necesar pentru
perpetuarea influentei politice

Grav este ca inspectorii generali, desi in continuare vad agonia sistemului, de dragul functiei continua sa taca, nu au curajul sa conteste anomaliile decizionale ale sistemului. Cum ele se tin lant, cadrele didactice au dreptul sa-si reverse mania pe ISJ-uri, ca ele sunt institutii mai aproape de problemele scolii, nu ministerul. “n actualul context al invatamantului conservat si neclintit de zeci de ani, desfiintarea ISJ-urilor este aproape imposibila. Poate o restructurare ar putea prinde contur, asta in conditiile descentalizarii intregului sistem.
Din motive lesne de inteles, politicienii zilelor noastre nu sunt interesati de reformarea si eficientizarea institutiilor statului. Cheltuiala politica trebuie rasplatita cu posturi caldute si bani multi, care asigura influenta partidului in substructuri.

Vizualizari 3252
Comentarii articol

>

in 12 Februarie 2018 1:41

Asta nu-i o noutate.Escrocii din conducerea invatamantului sunt obisnuiti sa linga anusuri. Valabil si pt toti ceilalti sefi s sefisori din sectorul bugetar.

>

in 12 Februarie 2018 2:41

Felicitari d-le jurnalist, felicitari redactiei pentru ideea articolului! "Multumim" d-lor Ciunt (pe atunci, prefect) si Marc Tiberiu pentru "binele" facut invatamantului salajean instaland-o in calitate de inspector scolar general pe cine alta decat pe ...sotia senatorului (fost militian) Pop Gheorghe, Pop Maria Luci. in ciuda faptului ca promisesera (oficial) ca nu-si vor pune nvestele in functii!?!

>

in 12 Februarie 2018 2:47

Felicitari si deputatului Liviu Balint care vorbeste de mult timp despre lucrurile care nu sunt in regula

>

in 12 Februarie 2018 2:48

La sedintele cu directorii nimeni nu zice nimic de teama sa nu-i displaca ceva sentatoresei. Toti, mai ales toate, tac malc. Asa au fost alese inspectoresele, sa fie din psd, sa fie incompetente si sa stie mai putin decat...Lucy Pop!

>

in 12 Februarie 2018 2:52

Gudea Miora, inspector scolar general-adjunct (!?!)) a fost cooptatata pe motiv ca este sotia parintelui Gudea Septimiu, apropiat de-al lui Petroniu, si astfel va fi ajutat Partidul Social Democrat din Salaj!

>

in 12 Februarie 2018 2:55

DA ASA CEVA NU S-A MAI INTAMPLAT IN SALAJ, NICI PE VREMEA COMUNISMULUI!

>

in 12 Februarie 2018 2:59

Bine zis, niste femei reciclate,bine platite, care nu fac altceva decat sa mearga la coafor, mai ales inainte de ceva sedinta!

>

in 12 Februarie 2018 7:15

Sa te f.t in gat cu Liviu Balint cu tot.Dar tie nu ti-e rusine,sa postezi la fiecare articol,acelasi comentariu?

>

in 12 Februarie 2018 7:26

Biserica implicata pana in gat,in sustinerea psd,prin preotesele,ajunse in invatamant,sau in conducerea invatamantului salajan,prin cardasia liderilor politici,cu liderii bisericii.Stiu ce spun,pt ca stiu ce se intampla in inspectorat,si stiu toti dascalii,dar nu se poate face nimic.Nu au rusine,trag sfori,doar in interes propriu,si se considera indreptatiti sa faca tot ce pot,ca sa-si apere interesele.

>

in 12 Februarie 2018 7:27

Votati Coma ! Coma nu si-a pus nevasta sefa la invatamant; votati Coma! A pus-o sefa la Ambulanta dar acolo salariile si spagile is mai mici. Votati Coma!

>

in 12 Februarie 2018 8:12

Nu vad unde e problema....la ce mai trebuie invatamant eficient? Lasa, e bine ca e condus de psd, ca altfel ar invata copiii sa deschida ochii si sa gandeasca singuri, si asa la fiecare promotie ar scadea din votantii psd!

profesor adevarat>

in 12 Februarie 2018 12:05

Ceea mai slaba si incapabila persoana din toate timpurile la conducerea Inspectoratului scolar POP LUCI rezultanta prieteniei de familie cu CIUNT , cel "mai mare" primar pe care l-a avut Zalaul . "Cum e turcul si pistolul" RUSINE !!!!!!!

>

in 12 Februarie 2018 12:37

Desfintarea inspectoratelor scolare este OBLIGATORIE !cu bani economisiti sa se faca toalete la scolile de la commune si sate, platiti profesori bine, iar religia inca nu a adus bun nimic in scoli !!! mai multi drogati, mai multi pedofili, mai multi analfabeti, mai multi copii care nu stiu sa-si faca cruce e t c. ore nefacute dar luat bani .......

>

in 12 Februarie 2018 12:40

Sa va fie rusine pentru atacurile la persoană pe care postati. Oare procuroriinu se sesizeaza???? Redactia nu răspunde penal pentru toate ineptiile scrise la comentarii si pentru materialele mincinoase si denigratoare impotriva institutiilor si a persoanelor? Rusine!

>

in 12 Februarie 2018 12:42

Ba, la voi la graiu nimeni nu e bun. Nici politistii, nici militarii, nici jandarmii, nici profesorii, nici judecatorii, nici functionarii, nici bancile, nici mediul privat, da nime pe sfanta de lume.voi sunteti buni si utili? Poate e subiect de articol cat de util e graiu

Lucru la domiciliu!O>

in 12 Februarie 2018 13:42

Selectam moderatori de anunturi. Primiti plata pentru fiecare anunt moderat. Trebuie sa verificati anunturile pe care alte persoane le posteaza, apoi sa le aprobati afisarea in sistem. Nu este necesara experienta. Va invatam noi totul. Cereti detalii la adresa de email: pacurarumarioara1964@gmail com

>

in 12 Februarie 2018 14:54

ma nu-s buni intretinutii si intretinutele.\r\nmergeti si munciti ca nu stiti cat e doi cu doi stati pe scaune de va pute dosul nu aveti scrupule , nu aveti rusine, nu aveti Dumnezeu!\r\nVine ziua scadente-i si pentru voi.intretinutelor.!

>

in 12 Februarie 2018 15:04

Nu-s atacuri la persoana, sunt atacuri la cei mai mari impostori pe care i-ati platit vreodata din bani publici! PSD isi pune postacii sa-i injure pe cei de la Graiul! Nu va fie frica,sunteti singurii care aveti curaj sa aratati adevarul! Felicitari pentru articol!

>

in 12 Februarie 2018 16:17

Unde-i Liviu Balint, mă coaie? Că-ntreabă Chuck Norris de el.

>

in 12 Februarie 2018 17:46

Cel mai mult lucreaza Pop Luci, senatoreasa, inspector scolar general, car nici azi n-a fost la serviciu! Traiasca "Revolutia...Fiscala"! Totu-i o veselie! "Indrazneste sa crezi!" alaturi de PSD! Pe unde-i Pop Gheorghe! Nimeni nu-l vede! Nu-l aude, nimeni! Este in concediu cu marea inspectoare de la invatamant?

>

in 12 Februarie 2018 18:20

Como cand mai faci discoteca la Cehu?

>

in 12 Februarie 2018 20:13

Intr-adevar inspectoratele scolare sunt cele mai inutile institutii de stat, in conditiile de azi. Inainte de 1990, erau utile, caci organizau/coordonau/controlau o retea cu un numar dublu de unitati de invatamant si de scolari, cu un personal format doar din 2 sefi, 8 inspectori de specialitate, o secretara, o contabila si un magaziner . In plus inspectorii se mai ocupau de Cantarea Romaniei, Daciada, campania agricola de toamna cu elevii,etc etc. In zilele noastre nici o tara civilizata nu are asemenea institutii inutile si costisitoare ??!

>

in 12 Februarie 2018 20:13

Intr-adevar inspectoratele scolare sunt cele mai inutile institutii de stat, in conditiile de azi. Inainte de 1990, erau utile, caci organizau/coordonau/controlau o retea cu un numar dublu de unitati de invatamant si de scolari, cu un personal format doar din 2 sefi, 8 inspectori de specialitate, o secretara, o contabila si un magaziner . In plus inspectorii se mai ocupau de Cantarea Romaniei, Daciada, campania agricola de toamna cu elevii,etc etc. In zilele noastre nici o tara civilizata nu are asemenea institutii inutile si costisitoare ??!

>

in 12 Februarie 2018 20:19

Laura Crisan, inspector scolar, este vicepresedinta Comisiei Judetene de Bacalaureat 2018, dar ea este cercetata penal de catre DIICOT pentru alte afaceri necurate tot de la ...bac!??! Despre ce management vorbim?

>

in 12 Februarie 2018 20:21

NOROC CU DARI TOMA CARE INCEARCA SA MAI FACA CEVA PRINTRE...FUFELE ALEA!

>

in 12 Februarie 2018 21:25

Nu fac parte din sistemul de invatamant, dar sunt surprins ca la un astfel de articol, cadrele din invatament , in frunte cu sindicalisti lor nu dau cartile pe fata . OARE DE Ce??. Sunt sub teroarea conducatoarei iubite a d-nei Pop si a preasfintului sau sot POp impuscatorul. Nu va lasati condusi de astfel de marlani. Sunt sigur ca d-voastra cadrele din invatamant aveti cu totul alta misiune!!

>

in 13 Februarie 2018 12:35

pt 17.46. o fi mers "pe teren" de dimineata, iar de acolo direct acasa pt a pregati ciorbita!

>

in 16 Februarie 2018 16:58

Domnule Varga Viorel vedeți că scrieți cu greșeli, se scrie PRIETENIE NU PIETENIE " dar au fost promovati pe criterii de pietenie, supunere etc. " și mai vorbiți de un site care nu este redactat de profesori, spor

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.