SondajRSS Feed

Inflatia creste din cauza reformei fiscale si a maririlor de salarii

10 Noiembrie 2017

Banca Nationala a României a revizuit în sus prognoza de inflatie pentru sfârsitul acestui an, la 2,7 la suta, fata de prognoza anterioara de 1,9 la suta, a anuntat ieri guvernatorul Mugur Isarescu, precizând ca fara impactul "miscarilor de taxe" rata inflatiei „ar fi aratat mai bine”. 

„Am calculat cum ar fi mers inflatia, daca nu ar fi fost aceste miscari de taxe. Pentru finalul anului 2017, rata anuala ar fi fost de 2,3 la suta, iar pentru finalul anului 2018 ar fi fost de 3,1 la suta. Fara impactul taxelor, rata inflatiei ar fi aratat mai bine (…) Nu e deloc usor de anticipat ce se întâmpla, când taxele ba cresc, ba scad. Ba scade TVA, ba creste acciza”, a spus Mugur Isarescu, la conferinta de prezentare a Raportului asupra inflatiei.
Principalele presiuni inflationiste sunt, potrivit guvernatorului, cresterea costurilor de productie si maririle de salarii, pe fondul unei incertitudini privind evolutia preturilor la energie.
Ca influente externe, principalul factor este evolutia cotatiilor titeiului si „ne ajuta faptul ca inflatia din Europa nu a prins aripi; nu a prins aripi, dar nici nu mai e deflatie”, a aratat guvernatorul.

Leul pierde continuu
in fata monedei Euro

Cotatia oficiala afisata ieri la ora 13.00 de Banca Nationala a României era de 4,6279 lei/euro, dupa ce euro a depasit oficial pragul de 4,6 lei miercuri, cand a ajuns la 4,6198 lei, nivel care nu a mai fost atins în ultimii cinci ani. Si dolarul a crescut ieri la 3,9865 lei.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a spus ieri ca, spre deosebire de monedele tarilor vecine, leul românesc are o tendinta de depreciere care este de durata mai mare, iar presiunea pe depreciere vine din deteriorarea balantei comerciale.
"Presiunea pe depreciere vine din deteriorarea balantei comerciale, exporturile cresc cu 9 la suta, importurile - cu 11 la suta, cu 12 la suta. Deficitul comercial - chiar astazi s-au anuntat datele - a ajuns la opt miliarde de euro, se contureaza o problema. Acoperirea importurilor cu exporturi este tot mai mica, si asta pune presiune pe curs”, a spus Mugur Isarescu la conferinta de prezentare a Raportului asupra inflatiei.
Deficitul balantei comerciale în primele noua luni din 2017 a ajuns la 8,8 miliarde de euro, cu 1,9 miliarde de euro mai mare decât cel înregistrat în perioada similara de anul trecut, potrivit datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica.
Isarescu a subliniat ieri ca se manifesta in contuniare incredere

Inflatia creste din cauza reformei fiscale si a maririlor de salarii
in economie, dar ca "aproape totul este pe seama consumatorilor".

Prognoza Comisiei Europene

Deficitul bugetar va fi mai mare
din cauza majorarilor salariale

Comisia Europeana avertizeaza în raportul previziunilor de toamna, publicat ieri, ca deficitul bugetar al Romaniei este prognozat sa creasca din cauza majorarilor salariale din sectorul bugetar stabilite prin legea salarizarii unitare si sa ajunga la 3,9 la suta din PIB în 2018 si la 4,1 la suta în 2019. Comisia Europeana atrage atentia ca se va depasi limita de deficit bugetar de 3 la suta, acceptata de Uniunea Europeana, in cazul in care nu se vor face si alte modificari ale politicilor fiscale, in afara de cele prevazute acum.
Potrivit Comisiei Europene, în 2017, deficitul general guvernamental este prognozat sa ramâna la 3 la suta din PIB. În 2018, deficitul guvernamental general este prognozat sa creasca la 3,9 la suta din PIB, iar în 2019 va ajunge la 4,1 la suta, daca nu se vor schimba politicile fiscale.„Potrivit legii salarizarii unitare, intrata în vigoare în iulie, toate salariile din sectorul public cresc cu 25 la suta din ianuarie 2018. Legea prevede cresteri aditionale pentru doctori si profesori. Mai mult, impozitul pe venit este stabilit sa scada de la 16 la suta la 10 la suta. Aceste masuri sunt stabilite sa fie compensate partial de trecerea contributiilor sociale de la 22,75 la suta pentru angajator si 16,5 la suta pentru angajat, la 2 la suta, respectiv 35 la suta. Deficitul este prognozat sa ajunga la 4,1 la suta din PIB în 2019 daca nu se vor asuma alte schimbari ale politicii fiscale”, se arata în raportul CE.„În ciuda cresterii PIB-ului, ponderea datoriei în PIB este anticipata sa creasca de la 37,6 la suta din PIB în 2016 la 40,5 la suta în 2019”, se mai arata în raportul previziunilor de toamna.Comisia Europeana mai preconizeaza si cresterea inflatiei, în contextul în care majorarile salariale se vor reflecta în preturile consumatorilor, iar efectul scaderilor de taxe se va estompa.

 

Vizualizari 2182
Comentarii articol

>

in 10 Noiembrie 2017 0:56

Iar moneda nationala scade din cauza ghertoilor de politicieni care se tot cearta intre ei si asta converge in retragerea masiva de numerar(valuta)tocmai din cauza incertitudinii politice. Normal, demnitarilor(psd-alde in principal)nu le pasa ca urca euro, ei nu simt inflatia.

>

in 10 Noiembrie 2017 6:06

Escrocul asta de Isarescu nu a fc niciodata bine acestei tari....dar curios ca este printre primii in sondaje....trziti va !! A fs si prim ministru dar nu a rezistat....spune cu o nonsalanta ca cresc dobanzile ....dar lumea il vrea in frunte... Are un salariu si o avere ca 100 de romani nu pot strange in 10 vieti.

>

in 10 Noiembrie 2017 9:17

Ciuma Rosie trebuie sa dispara cat mai curand, daca vrem un viitor pentru noi si copiii nostri! PSD si ALDE sunt partide anti-romanesti, cu afinitati filoruse! Tradatori de neam si tara!

>

in 10 Noiembrie 2017 10:12

CIUMA ROSIE SA DISPARA,SA VINA CIUMA NEAGRA CA ATUNCI VOM AFLA PE VIU CE LNSEAMNA APOCALIPSA!!!!!!!!!

>

in 10 Noiembrie 2017 11:03

Ciuma Rosie trebuie sa dispara cat mai curand, daca vrem un viitor pentru noi si copiii nostri! PSD si ALDE sunt partide anti-romanesti, cu afinitati filoruse! Tradatori de neam si tara!

>

in 11 Noiembrie 2017 7:14

asta ia degeaba cel putin 13mii de euro pe viata si mai vorbeste,astia s patriotii sa si merite banii ar trebui sa umble cu o tablita la gat pe care sa scrie eu securist mafiot sunt o rusine pentru tara asta pentru ca eu produc inflatie

>

in 11 Noiembrie 2017 7:54

Corect..7:14

>

in 11 Noiembrie 2017 8:20

Oferta speciala lucru acasa: din prima luna 1500 RON (1500 lei noi sau 15 milioane lei vechi) lunar rapid castig potential, plus alte castiguri motivante. Lucrati in timpul liber. Contract. Seriozitate. Trimiteti solicitare la adresa de email

>

in 12 Noiembrie 2017 7:39

De fapt nu e crestere economica e INFLATIE!!!

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.