INEDIT

1
1082

 

INEDIT
Graiul Salajului va ofera in fiecare zi povestea celor mai inedite locuri din judet ce pot deveni destinatie de week-end. Comorile Salajului asteapta sa fie descoperite.

Castelul Josika din Surduc

In diferite anale si arhive se pomeneste de satul Surduc pentru prima data in anul 1544 sub numele de INaghzurdocI. Se presupune ca zona aceasta a Transilvaniei era condusa de un anumit baron, care si-a stabilit resedinta in partea de nord-vest a satului Surduc (zona denumita azi Barc). Numele satului este cuvant de origine slavona - surdec, insemnand IcotI. Avand in vedere ca Somesul face cea mai mare cotitura in cursul sau in dreptul satului Surduc, numele este justificat.

Aici gasim unul dintre cele mai frumoase conace din judet - castelul Jozsika (sec. XVII - XIX). Familia Josika de Branyicska este originara din zona de nord a actualului judet Hunedoara; iar membrii acestei familii au contribuit in mod decisiv la ridicarea si aspectul final al conacului Josika.

Castelul este important din punct de vedere istoric, deoarece aici a poposit principele Francisc Rakoczi al II-lea, inainte de batalia de la Jibou si pentru ca a fost o lunga perioada de timp locuinta romancierului Miklos Josika de Branyicska.

COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.