SondajRSS Feed

Strainii vor putea cumpara teren cat vezi cu ochii

15 Noiembrie 2013
Pentru a treia oara in ultimele trei luni, Ministerul Agriculturii propune opiniei publice spre dezba-tere un nou proiect de lege privind vanzarea-cumpararea terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoanele fizice. Proiectele initiale au fost respinse de Comisia Europeana din mai multe motive, printre care limitarea acestor tranzactii la 100 de hectare, obligatia celor ce cumpara de a avea cinci ani experienta de profil sau crearea unei institutii care sa intervina in relatia dintre vanzator si cumparator. Amintim ca de la 1 ianuarie 2014 perioada de tranzitie de 7 ani prevazuta in Tratatul de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana va ajunge la final, astfel ca orice cetatean din UE, persoana fizica, va putea cumpara teren in tara noastra.

Una dintre modificarile importante ale proiectului se refera la faptul ca Ministerul Agriculturii a renuntat la ideea de a limita suprafata de teren in extravilan care poate fi achizitionata de o persoana fizica. “n vechile proiecte se specifica faptul ca “incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, proprietatea persoanei fizice, reprezentand terenuri agricole situate in extravilan nu poate depasi 100 de hectare”.

Conform noii viziuni, Agentia Domeniilor Statului, institutie care are momentan rolul de a privatiza societatile agricole si de a administra terenurile statului, ar trebui sa fie inghitita de o alta institutie Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare (AARPF) “Autoritatea se infiinteaza prin pre-luare
Strainii vor putea cumpara teren cat vezi cu ochii
a activitatii personalului si a pa-trimoiului Agentiei Domeniilor Statului prin protocol de predare-primire incheiat in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului” se arata in proiect.. Nici aceasta varianta de lege nu rezolva insa principala problema ridicata de asociatiile de profil, dar si de Comisia Europeana. Prin noua institutie, statul va avea control deplin asupra tranzactiilor dintre persoane fizice. |i asta nu-i convine Comisiei Europene

Pentru a putea cumpara teren agricol in Romania situat in extravilan, clientul persoana fzica trebuie sa indeplineasca un dintre urmatoarele conditii: sa faca dovada ca are cunostinte de baza in domeniul agricol, potrivit normelor metodologice la prezenta ordonanta de urgenta; sa faca dovada ca a desfasurat activitati agri-cole pentru o perioada de cel putin cinci ani potrivit normelor metodologiice; sa faca dovada ca a desfasurat activitati agricole pe terenurile situate in extravilan, detinute la data intrarii in vigoare a prezentei ordonanta de urgenta, potrivit normelor metodologice

Vizualizari 1131
Comentarii articol

>

in 15 Noiembrie 2013 11:08

la romani le trebuie dovada ca sa poata cumpara terenuri, ce mirlanie! astia nu mai au limite,daca nu le-a tinut cu colectivizarea fortata ,s-a imputit dupa 50 de ani ,inventeaza fel de fel de magarii sa nu ajunga numai ei la teren,ca de fapt pt terenuri si oameni sclavi de pe ele,s-au facut razboaiele.

>

in 15 Noiembrie 2013 11:34

Romanii nu sunt buni in UE dar pamanturile lor le vor toti. Eu propun ca aceasta liberalizare sa se faca doar cand salariile romanilor vor fi la nivel european si drepturile romanilor ca a unui cetatean european.Vedeti intrarea in shengel si migrarea fortei de munca(a romanilor).

proprietar>

in 15 Noiembrie 2013 16:56

Titluri tendentioase, nu proprietarul conteaza ci pamantul sa fie cultivat. Oare la Silcotub era mai bine cu Dinu Patriciu patron?

>

in 16 Noiembrie 2013 11:25

vindeti tot stainilor,asa cum ati facut cu toate bogatiile tarii,copii nostri oricat de destepti ar fi sa fie sluga la staini sau la analfabeti din tara Da ti tot sa stim odata ca s a terminat ,inconstientilor...

>

in 17 Noiembrie 2013 22:18

Prin anul 1992, dupa ca s-au impartit pamanturile, ii spuneam sotiei ca aceasta faramitare a terenurilor agricole, va duce din nou taranimea (ma rog...fermierii), la sapa de lemn.Toate politicile agricole ale nemernicilor care au "condus" tara din 90 incoace, au avut la baza: distrugerea agriculturii nationale. De asemena spuneam ,ca vor venii strainii si vor cumpara cate un hotar de sat odata.Ete, ca de la 1 ian.2o14, acest lucru este posibil.Acest scenariu a functionat foarte bine la Palestinieni. Datorita saraciei si lipsei utilajelor agricole performante si-au vandut terenurile evreilor.Astazi nu mai au tara, decat doua "fasii" Gaza si Cisiordania.Urmam noi romanii la rand.Votam de 2o de ani PSD, PNL, PDL, UDMR, PC, PNT-CD etc, dar ne conduce FMI-ul, UE si AMERICA.Am ratacit de la linia nationala.Nu mai avem sira spinarii, suntem o colonie ingenunchiata.Copiii, nepotii si stranepotii nostri ne vor blestema!!Am zis!

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.