SondajRSS Feed

Gaura de proportii in banii publici

26 Iulie 2012
Raportul de audit al Curtii de Conturi este unul dintre documentele care reflecta cel mai bine modul in care functionarul dintr-o institutie publica si reprezentantii alesi in administratia locala gospodaresc banii asigurati de contribuabili prin impozite si taxe. Primul raport facut public in acest an este auditul financiar realizat de catre Camera de Conturi Salaj la Primaria municipiului Zalau, unitate administrativ teritoriala pe raza careia locuieste un sfert din populatia judetului Salaj. „Valoarea cumulata a erorilor constatate la Primaria Zalau este in suma de 2.195.000 de lei”, potrivit raportului. Majoritatea deficientelor constatate de catre auditori sunt legate de catre contractele incheiate de Primarie cu diverse firme de constructii pentru reabilitarea unor cladiri. O alta eroare imputata functionarilor municipalitatii este ca nu au urmarit modificarea unor proprietati, carora le-au fost imbunatatite dotarile, insa nu a fost modificat cuantumul impozitului. In aceasta categorie intra 55 de imobile care au fost racordate la utilitati, dar plateau in continuare un impozit mai mic. Valoarea estimata a diferentelor de impozit pe cladiri a fost de 9.000 de lei.

Termopane si radiatoare lipsa, dar achitate

Din verificarile efectuate asupra realitatii lucrarilor executate la consolidarea corpului B al Cladirii Transilvania, in baza unui contract intre Primarie si Constructii Montaj Criseni, s-a constatat ca s-au facut plati ilegale de 109.000 de lei. Din masuratorile efectuate in teren de echipa de audit, s-a constatat ca in cladire s-au montat doar 44 de metri patrati de tamplarie cu geam termopan, desi constructorul trebuia sa monteze, potrivit ofertei financiare, 152 de metri patrati. „Prin urmare, entitatea audiata (nr. - Primaria Zalau) in mod nelegal a acceptat si decontat constructorului lucrari si bunuri neexecutate si nelivrate de 107,7 metri patrati de tamplarie din lemn cu geam termopan”, se arata in raportul Curtii de Conturi. De asemenea, Primaria a achitat convectoare si radiatoare care nu au fost montate, conform ofertei financiare. Primarul Radu Capilnasiu sustine ca in acest caz constructorul va ataca in instanta decizia Curtii, „deoarece acele geamuri termopan care figureaza neexecutate dar platite sunt de fapt tamplaria refacuta la cererea Comisie de Cultura, insa nu a mai fost schimbat proiectul si actele”. Unul dintre actionarii SC Constructii Montaj SA Criseni este chiar Doina Opris, directorul Directiei Tehnice din cadrul Primariei Zalau, potrivit declaratiei de interese a acesteia. La aceasta firma, sotul Doinei Opris este director general.

400 de tone de asfalt decontate ilegal la Citadin

In urma verificarii efectuate de Curtea de Conturi asupra lucrarilor de repara
Gaura de proportii  in banii publici
re a drumurilor din municipiu, adica „plombarile” executate de Citadin, societate al carei actionar unic este Consiliul Local Zalau. „Nu in toate cazurile au fost respectate prevederile regulamentului, cantitatile de lucrari decontate fiind superioare celor stabilite pe baza normelor de deviz. (...) s-a decontat nelegal o cantitate totala de beton asfaltic de 400 de tone. Valoarea estimata a platilor nelegale efectuate de entitatea auditata este de 167.421 de lei”, se arata in auditul Camerei de Conturi. Primaria trebuie sa recupereze acum prejudiciul. Tot in cazul Citadin, din inventarul societatii lipsesc cosuri de gunoi in valoare de 17.200 de lei, date in administrare de catre Primarie.

Capace de canal platite de doua ori la Gradina Poporului

Pentru lucrarile de reabilitare a strazilor din zona Gradinii Poporului, Primaria Zalau a incheiat initial un contract cu PSV Company Bucuresti, companie care a renuntat. Dupa plecarea bucurestenilor, municipa-litatea a incheiat un acord cadru cu SC Drum Construct SRL, in valoare de un milion de lei. In cele din urma, Primaria si constructorul au constatat in timpul efectuarii lucrarilor ca trebuie inlocuite 20 de capace de camine de carosabil care au fost deteriorate din cauza nefinalizarii lucrarilor de catre PSV Bucuresti. In factura de la Drum Construct au fost cuprinse 20 de capace de camin noi, insa, la fata locului, inspectorii au descoperit ca „acestea sunt cele initiale si au fost platite primului constructor”. Valoarea estimata a abaterii este de 19.500 de lei.

Radu Capilnasiu: „Am facut demersuri pentru recuperarea prejudiciilor”

Primarul municipiului Zalau, Radu Capilnasiu, spune ca, in cazul lucrarilor decontate dar neexecutate, vinovati sunt dirigintii de santier care nu verifica lucrarile trecute de constructor in facturi. „Noi ne indreptam impotriva dirigintilor de santier si incercam sa recuperam sumele respective de la ei daca sunt recunoscute, daca nu, ii executam silit. De vreo doi ani am introdus clauze mai dure in contracte, pentru ca tot am avut probleme cu ei. Daca tot incasezi bani pentru supraveghere trebuie sa-ti asumi lucrarile. Oricum, in toate cazurile am facut demersuri pentru recuperarea prejudiciilor, inclusiv cu penalitatile calculate”, a precizat Radu Capilnasiu.

Vizualizari 3127
Comentarii articol

gaura neagra>

in 26 Iulie 2012 9:51

Dar pierderile financiare din "ERORILE"cu termoficarea "UNGUREASCA"si "UZINUTA ELECTROCUTATA(fostul CET),cine le vede?Se pare ca sunt probleme cu "DIOPTRIILE"la cei care au facut...AUDITUL!Dar,oricum mai pot fi jefuiti contribuabilii cu taxe si impozite.Vai s-amar si "tulai doamne",ce-i mai asteapta pe"zalaucii"nostri???...!!!

>

in 26 Iulie 2012 10:11

Eu cread ca ar trebui trasi la răspundere penală nu recuperare de sume , pentruca vor continua cu furatul . Răspunderea este aici a celor care răspund de investiții : Capalnasiu si Nistorescu . Unii cu capace de Wc alții cu capace de canal

>

in 26 Iulie 2012 10:23

Paul te - a plătit cotoaia sa faci articolul asta ?

>

in 26 Iulie 2012 10:44

cine la platit sau nu gaura ramane sau banii sau recuperat?.firmele rudeniilor pana la gradul 3 a celor care lucreaza la organe de stat ar trebui respinse la licitatii

>

in 26 Iulie 2012 11:32

isi recupereaza primaria banii din taxele pe care le-a pus pe parcari. Oare aceste taxe sunt legale? Nu platesti impozit pe masina, taxe de drum etc?????????????????? cu banii care se aduna din aceste taxe se pot plti sponsorii din campania recenta, ca asa se face pe la romani, pe oriunde prin tara, la oras sau la sat.

>

in 26 Iulie 2012 11:33

mai bine nu mai citim presa si nu ne mai uitam la tv ca numai rahaturi de astea vedem

>

in 26 Iulie 2012 11:39

HOTII .

>

in 26 Iulie 2012 12:22

nu-i nimic ca voi ati votat cu PNL (usl) de 16 ani incoace mai votati si duminica, ca dupa asta o sa creasca nr angajatilor in primarie ca si in 2008, ca "saraci" nu-s destui

>

in 26 Iulie 2012 14:36

Din păcate Capalnasiu , da dovada ca nu face fata situației , dacă au ajuns sa -si spele rufele iin presa , datorită faptului ca o asistenta ii dicteaza ce decizii sa ia . Din păcate Radu ASA ai fost tot timpul ca ne cunoastem de mici , indecis , si e păcat ca era o echipa la Primarie , dar probabil ca peste 4 ani vei candida din nou de la pd . Succes

>

in 26 Iulie 2012 14:59

care dna victor ponta a semnat un act pentru sindicalistu dogaru saca se vor intruni pentru desfintearea dna, ani toate institutiile legi victoras ioca cartile prin spate.

>

in 26 Iulie 2012 15:40

sa se sesizeze procuroarea Pece cae raspunde de coruptie pe salaj, si sa ia masuri pt abuzurile acestea conform legii 78 la d.na opris e infractiunea de conflict de interese dar oa primarul cat impozit a platit pentru terenul de 12 hectare cumparat cu crecan si coste?

>

in 26 Iulie 2012 15:40

sa se sesizeze procuroarea Pece cae raspunde de coruptie pe salaj, si sa ia masuri pt abuzurile acestea conform legii 78 la d.na opris e infractiunea de conflict de interese dar oa primarul cat impozit a platit pentru terenul de 12 hectare cumparat cu crecan si coste?

nedumeritu>

in 26 Iulie 2012 16:23

Vad ca mai scrie cineva sub acest nickname,sa scrie bine.Ehei, dragii mosului,iata cum apare murdaria din Primarie si miroaseee.In cercetarea acestui audit s-a aplicat cazul hartiei igienice,cu cat apesi mai tare cu atat te murdaresti mai rau!Pai de doi ani tot am batut tastele despre abuzurile din Primarie,Oprisoaia de ani intregi capuseaza Primaria.Ce s-o fi intamplat de comisia de audit si-a facut datoria de data aceasta(pana acum de ce nu s-au facut publice concluziile auditului?)? Normal ar fi ca politia,procuratura si alte institutii(cea a prefectului de ex.)sa se sesizeze si sa porneasca cercetari,dar ce te faci cand cei ce ar trebui sa cerceteze aceste abuzuri au fost ,,serviti''de primar si acolitii sai incepand de la titluri dubioase pana la autorizatii deocheate.O bila alba pt. Curtea De Conturi,de data asta si-au facut treaba,astept un audit la Consiliul Judetean despre drumurile din judet.

>

in 26 Iulie 2012 17:40

ALOOOOOOOOOOO, PANA LA URMA, EU CU CINE VOTEZ?

>

in 26 Iulie 2012 17:43

NOI PLATIM CA SUNTEM PROSTI, PE FUNCTIONARI I-A IERTAT PONTA CA SI-AU ROTUNJIT SALARIILE IN TIMPUL CRIZEI, IAR CEI DIN INVATAMANT AU RAMAS CU BUZA UNFLATA DE BASESCU, BINE ZICI: EU CU CINE VOTEZ?

>

in 26 Iulie 2012 17:44

NOI PLATIM CA SUNTEM PROSTI, PE FUNCTIONARI I-A IERTAT PONTA CA SI-AU ROTUNJIT SALARIILE IN TIMPUL CRIZEI, IAR CEI DIN INVATAMANT AU RAMAS CU BUZA UNFLATA DE BASESCU, BINE ZICI: EU CU CINE VOTEZ?

>

in 26 Iulie 2012 20:30

Raducule oare printre dirigintii tai de santier nu se numara si preferatul tau Pop Eugen care face ce vrea pe investitia de la Virsolt cu apa, impreuna cu fratii Trifan.Cine verifica .

>

in 26 Iulie 2012 20:38

Este bine de stiut ca d-na Opris de la Primarie detine suprafete mari de teren intravilan inclusiv in Cartierul Meses unde existatoate utilitatile gratie lui Raducu dar locuitori putini.

>

in 26 Iulie 2012 22:30

mare preferat de radu mai este si chereji diriginte de santier , care infunda bani grasi din dirijentie , si pe linga ca nu face nimic mai si fura vezi cartierul anl,si trotuarele de acasa de la el aloooooooooooooo politia

>

in 26 Iulie 2012 22:40

un gunoi ordinar este capalnasiu care executa orbeste ordinele lui crecan fondu funciar ,urbanismu,investitiile din primaria din zalau si prefectura este la picioarele lui handi crecan prin betivu de sandu si infantilu baican (vezi nevasta),

>

in 27 Iulie 2012 8:36

LA PUSCARIE CU NEMERNICII

>

in 27 Iulie 2012 8:49

FIU LU POTROVITA DE UNDE A PROSPERAT IN HALU ASTA , DIN HOTIILE LU TACSU CA NU-L DUCE BILA IA SA CAUTE POLITIA CARACATITA DIN JURUL LUI

>

in 27 Iulie 2012 9:15

Terenurile d-nei. Opris le-a adus in Zalau popa Opris cu straita din Stina.

caruta cu paiate>

in 30 Iulie 2012 9:54

Ziaristii neinformati dar si tendentiosi ar trebui dati in judecata pentru calomnie sa plateasca daune morale .Goana dupa senzatii nu scuza lipsa de profesionalism si insinuari tendentioase .O informare elementara si de bun simt ar fi relevat faptul ca deciziile la nivel de primarie apartin de regula consiliului local....Divagatiile din articol daca nu vrem ca pe viitor orice potentzial purtator de pix sa devina" opinie" ar trebui contracarata intr-o forma sau alta....

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.