SondajRSS Feed

Cum putem ingrasa un miel in 100 de zile

17 Februarie 2012
Mielul este finisat pentru sacrificare la varsta de 100-120 de zile la masa corporala de aproximativ 30 de kilograme, rezultand carcase cu mase de 14-18 kilograme

Tehnologia ingrasarii unui miel se bazeaza pe consumul laptelui matern sau a substituentului de lapt, suplimentat cu furaje fibroase si nutreturi concentrate de buna calitate, administrate la discretie in functie de sezonul de fatare si modul de organizare a masei verzi.. Materialul biologic pretabil pentru acest sistem de ingrasare este provenit de la rasele de carne, carne-lana, lana, carne, precum si de la metisii rezultati in urma incrucisarii raselor de carne cu rasele locale.

Ingrasarea mieilor de lapte se desfasoara in doua variante, in functie de sistemul de alaptare si cel de furajare si anume: alaptarea naturala si administrarea de suplimente proteice; intarcarea timpurie a mieilor si hranirea in continuar cu substituienti de lapte.

Ingrasarea cu inlocuitor de lapte

Acest sistem se caracterizeaza prin faptul ca intarcarea mieilor se face in jurul varstei de o luna. De la intarcare pana la 60 de zile se administreaza la discretie inlocuitor de lapte, practicandu-se in acest caz dupa 7-8 zile administrarea unui amestec de fan si concentrate de buna calitate. Pana la 20 zile se administreaza ca supliment faina de porumb, din care mieii consuma 15-30 de grame pe zi. De la aeasta varsta se administreaza nutreturi concentrate formate din 70-75 la suta cereale, 22-27 la suta nutreturi proteice (sroturi, boabe de leguminoase) si cate unu la suta sare. Din acest nutret mieii vor consuma 50-60 de grame pe zi pana la varsta de 30-35 de zile si 100-120 grame pe zi pana la 45 de zile
Cum putem ingrasa un miel in 100 de zile
. Dupa aceasta varsta pana la valorificare se poate utiliza un nutret combinat format din 20-25 la suta fan de lucerna, 50-75 la suta cereale, 15-20 la suta nutreturi proteice si cate unu la suta sare. Consumul din acest nutret este estimat intre 150-200 de grame zilnic. Mieilor sugari li se poate administra in loc de apa, lapte ecremat, cu conditia ca igiena vaselor sa fie mentinuta intr-o stare perfecta. Cele doua retete de ingrasare a mieilor apartin d-lui prof Stelian Daraban.

Sistemul de ingrasare prin alaptare naturala

Acest sistem se aplica in general la rasele de carne si lana-carne, care au o capacitate ridicata de alaptare, cresterea si ingrasarea durand circa 100 de zile, realizandu-se masa corporala de 30-35 de kilograme si carcasa de 14-18 kilograme. Pentru o buna reusita a acestui sistem trebuie ca oile mame sa asigure o productie de 1-1,2 litri de lapte in primele 60 de zile si de 0,8-0,7 litri de lapte in urmatoarele zile. Dupa 7-8 zile se va putea adminstra mielor si hrana suplimentara, dar daca laptele este in cantitate normala consumul nutretului suplimentar va fi scazut. In acest caz, oile nu sunt mulse, iar densificarea fatarilor nu se practica decat limitat. Metoda are o aplicabilitate medie.

Vizualizari 11841
Comentarii articol
 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.