SondajRSS Feed

Medicii de familie pun condiţii pentru a lucra in centre de permanenţă

21 Martie 2011
Nemulţumiţi de scăderea decontărilor serviciilor, medicii de familie spun că nu vor lucra in centre de permanenţă decat dacă li se va plăti asistenta şi materialele sanitare.

Reprezentanţii medicilor de familie din judeţ, ai instituţiilor deconcentrate din Ministerul Sănătăţii şi reprezentanţi ai pacienţilor au fost convocaţi joi de prefectul judeţului Sălaj, Alexandru Vegh, la o masă rotundă pentru a discuta problemele medicinei de familie.

Veşti rele de la CAS

Marius Tăutu, director de relaţii contractuale in cadrul Casei de Asigurări de Sănătate, a adus la cunoştinţa medicilor de familie că bugetul pe primul trimestru pentru asistenţa primară este de 6,97 la sută din totalul bugetului alocat furnizorilor de servicii, faţă de 8,9 la sută anul trecut. Pentru spitale, bugetul a scăzut de la 43,56 la sută pe trimestrul I 2010, la 33 la sută in primele trei luni din acest an. Singura majorare se arată la medicamente gratuite şi compensate, unde alocarea pe acest trimestru este de 35,64 la sută, cu aproape patru procente mai mult decat in perioada similară din anul trecut. Directorul CAS a menţionat că incă nu sunt finalizate normele de aplicare a noii legislaţii, dar este posibil ca pe luna aprilie să se aplice noile condiţii de finanţare. După noile prevederi, sumele decontate pentru serviciile medicilor de familie ar scădea in acest an cu 21 la sută.

Medici nemulţumiţi de noul contract cadru

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Sălaj, Dan Medve, a declarat că medicii nu sunt de acord cu incheirea contractelor pe doi ani atata timp cat finanţarea se face numai pe un an. Rozalia Niculescu, preşedintele Patronatelor Medicilor de Familie - Filiala Sălaj, a adăugat că medicilor nu le convine scăderea procentului de decontare "per capitas" de la 70 la 50 la sută, alocarea unui buget orientativ pe medicul de familie care ar fi in detrimentul pacienţilor, limitarea numărului de consultaţii la 20 pe zi şi a numărului de pacienţi pe listă la 2.200. Medicii se plang că, din totalul veniturilor cabinetului de familie le răman doar 20-30 la sută.

Şase administraţii locale vor centre de permanenţă

Reinfiinţarea centrelor de permanenţă pentru descongestionarea
Medicii de familie pun condiţii pentru a lucra in centre de permanenţă
Unităţii de Primire Urgenţelor Zalău a creat o adevărată furtună de nemulţumiri in cadrul intalnirii. Medicii de familie susţin că aceste centre şi-au dovedit ineficienţa, motiv pentru care au fost inchise. Ei şi-au pus, de asemenea, problema că pacienţii vor alege centrele de permanenţă şi nu cabinetul medicului de familie pentru a evita coplata, servicile de urgenţă fiind scutite de coplată. Chiar dacă nu s-au impotrivit infiinţării acestora, au dorit să se asigure că nu vor trebui să plătească din sumele decontate de CAS asistenta sau trupa medicală, aşa cum s-a intamplat anterior. Noua legislaţie a fost gandită in aşa măsură incat toate acestea să poată fi asigurate de autorităţile locale inclusiv plata personalului din mediul sanitar, iar DSP va asigura trusa medicală de urgenţă

Şase administraţii publice locale au solicitat deja infiinţarea de centre de permanenţă la Zalău, Cehu Silvaniei, Hida, Crasna, Sărmăşag şi Ileanda. Primarii au făcut investiţii semnificative in asigurarea spaţiilor, mobilierului şi chiar şi in achiziţia de ambulanţe. DSP Sălaj va asigura trusa medicală de urgenţă, iar CAS va deconta serviciile acordate de medicii de familie in regim de gardă.

Primul centru de urgenţă se deschide la Zalău

Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, care are in administrare cea mai mare unitate spitalicească din judeţ, a anunţat ca va infiinţa un centru de permanenţă in cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău pană la finele lunii aprilie. Şeful administraţiei judeţene a propus elaborarea unui sistem de bareme la nivel judeţean pe care vor trebui să le asigure primarii in noile centre, dar in momentul in care se indeplinesc aceste condiţii să-şi pună la dispoziţie serviciile şi medicii de familie.

Vizualizari 1065
Comentarii articol

>

in 21 Martie 2011 13:35

nu lucreaza nimic si nu raspund de nimic ,degeaba mai merg atatia banii prea multi au si asa .Pana vor scrie retete exact la cine trebuie cu adevarat mai trebuie taiat

>

in 21 Martie 2011 16:23

eu nu vad rostu medicului de casa daca nu respecta cererea mea ca client de exemplu la tara circumscriptile nu au conditi de tratament si decit sa mergi acolo mergi la oras si ia-i contact cu un medic care te ajuta pe loc sau it-i ofera un tratament necesar multi omenii la tara ar avea nevoie de electro terapie de 10 zile trebuie sa faca km pentru un tratament de 10 minute sint niste lucruri care nu sint bine gindite au nevoie de mai multa orientare.

>

in 21 Martie 2011 19:48

lucrez intrun serviciu de ambulanta ,nu-mi imaginez cum ne vom descurca cu med.de fam .in urgentele majore

medicii de familie>

in 21 Martie 2011 20:06

diogene semidoctu-daca atit consideri tu ca face un medic de familie,de ce nu iti faci si tu un astfel de cabinet.O angajezi pe erika de la 11.55 si veti avea un cabinet model pe judet.Ce zici te intereseaza ? O observatie personala -mare e gradina Domnului.

Platest deci comand>

in 21 Martie 2011 21:32

Oamenii care scriu aici si spun ca medicii de familie nu le dau medicamentele pe care le cer ei, pai da unde se ajunge asa? Eu, din cauza stresului mi am pierdut o perioada vocea, si ce mi a dat fara reteta de la farmacie? Mi-a dat pretnison. Bine ca nu le am luat ca am aflat acuma ca medicamentele alea sunt pt cei care au leucemie, sunt medicamente foarte puternice care si distrug multe in organism. Se dau mult prea usor si prea multe medicamente.

off topic>

in 22 Martie 2011 23:42

nu poti sa citesti un comentariu pe aici, numai analfabeti! si, mai grav, toti isi dau cu parerea despre lucruri pe care nu pot nici macar sa le scrie corect... vreau o lege prin care sa te oblige sa dai un test simplu de gramatica (cratima, conjugare vb a fi, acord s-p etc)cand semnezi contractul pentru internet...

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.