Greco-catolicii si ortodocsii din Bocsa nu s-au inteles nici de Rusalii

79
2300

 

Greco-catolicii si ortodocsii din Bocsa nu s-au inteles nici de Rusalii
Nici de sarbatorile Rusaliilor, in Bocsa, cele doua comunitati, ortodoxa si greco-catolica, nu au ajuns la un consens in ce priveste slujirea alternativa. Credinciosii greco-catolici de la Bocsa au participat duminica, luni si marti, de praznicele Rusaliilor si Sfintei Treimi, la liturghii celebrate tot in capela improvizata de la muzeul Simion Barnutiu din Bocsa. Inainte de Rusalii, greco-catolicii s-au adresat reprezentantului Parohiei Ortodoxe din Bocsa pentru semnarea unui protocol de folosire a lacasului, astfel incat comunitatea greco-catolicilor sa-si poata incepe, in biserica, serviciile religioase de marele praznic al Cincizecimii. Mai precis, in 21 mai, asa cum am aflat de la preotul Alexandru Fit, parohul greco-catolic s-a deplasat la parohul ortodox pentru a-i "inmana personal acceptarea oficiala a orei de slujire pe care partea ortodoxa a propus-o. Scrisoarea necesita o semnatura din partea parohului ortodox care sa confirme primirea. Partea ortodoxa a afirmat ca nu semneaza nimic si ca nu este de acord sa-i lase pe greco-catolici sa slujeasca alternativ in biserica". Greco-catolicii se pregatesc de acum incolo sa faca demersurile legale pentru a intra in posesia deplina a lacasului. Parohia greco-catolica din Bocsa, dupa trei ani de procese, a castigat in instanta lacasul construit in anii 1937-1943 si confiscat de comunisti, in favoarea Bisercii Ortodoxe in 1948. Credinciosii greco-catolici nu pot reintra pe proprietatea lor, deoarece ortodocsii invoca motivul majoritatii. Nu pot nici macar sa foloseasca alternativ lacasul cu fratii ortodocsi, prin celebrarea sfintelor liturghii, la alte ore.

 

 

COMENTARII

 1. Nu inteleg de ce atata tura-vura pentru un lacas de cult? Daca nu e al comunitatii ortodoxe, de ce nu il dau inapoi? Sau totul porneste de la Petronel cel Vopsit? Nici asta nu mai judeca bine de cand si-a conectat USB-ul in blonda aia...

 2. Acum ne-am convins toti ca ortodocsi sunt niste mincinosi ordinari, spun una si fac alta. Saptamana trecuta in toate ziarele spuneau ca greco-catolicii vor sa-i puna sa celebreze de la ora 8, acum ce mai au de zis. Ce oameni?

 3. vinovatul nr.1 pentru ceea ce se intimpla la Bocsa nu este altul decit,nepotul HOTULUI DE GAINI din Bocsa ,,Emilu Cochii''respectiv ,,edilul comunei''barou ai caror stramosi de saraci ce-au fost n-au contribuit cu nimic la construirea bisericii actuale iar al doilea este secretarul comunei,cel care face falsifica actele,comunistul Cighi,care au incurajat deopotriva demersurile greco-catolicilor pentru a-si dobindi biserica si terenurile.

 4. ce mai crestini predica iubirea si fac altceva in cazul acesta mai bine te lipsesti de religile lor prefacute vai de voi in ultimele vremuri preoti asa scrie despre voi in biblie.

 5. Intr-un articolul anterior din acest ziar,publicat in 21 Mai, sub semnatura aceleasi ziariste, Adela Muresan, intitulat " Ortodocsii de la Bocsa riposteaza", se precizeaza ca parohul ortodox Stelian Gorgan sustine ca reprezentantii parohiei sale au facut printre altele, greco-catolicilor si propunerea de a accepta si varianta slujirii alternative in biserica cu pricina cu conditia ca ei(ortodocsii) sa slujeasca in intervalul 8-10 sau 9-11! Aceeasi propunere este reiterata si in interventia parohului la redactia ziarului "Salajeanul" din aceeasi data in cadrul rubricii "Am primit la redactie", unde din nou se afirma cu toata claritatea ca "ortodocsii accepta si varianta slujirii alternative, cu conditia ac ei sa slujeasca in intervalul orar 8-10 sau 9-11"! In fata acestui cuvant rostit in fata opiniei publice si al intregii comunitati din Bocsa, ne vine greu sa intelegem care este motivul pentru care preotul ortodox si-a luat cuvantul inapoi, refuzand pe omologul sau greco-catolic sa-i semneze de luare la cunostinta a faptului ca greco-catolicii accepta propunerea avansat de ortodocsi, sa inceapa slujirea alternativa in acest locas si sa se detensioneze in acest fel atmosfera incordata instaurata in mod artificial intre credinciosii celor doua culte!

 6. O fi primit "saracul" vre-o mustruluiala cu ordin precis de la "stapanire" sa lupte pana la capat impotriva greco-catolicilor si eventual sa-i fugareasca si din comuna!

 7. A nu-ti tine cuvantul dat mi se pare a avea o mare carenta de caracter! Cum poti tu sa afirmi una, iar dupa ce interlocutorul, de buna credinta vine la tine sa-ti comunice ca este de acord cu propunerea ta, tu sa faci pe prostul si sa uiti de la mana pana la gura ce ai promis? Pai ce exemplu mai poate fi pentru comunitate un asemenea preot, fie el si ortodox?

 8. mi se filfiie,mi-am facut facutele,i-am prostit pe bocseni si oricum nu ma mai intereseaza nici primaria din bocsa si nici biserica si asa ai mei n-au dat nici un ban la construirea bisericii.,,Eu am o munca nobila ..sa-i fraieresc pe mai departe pe cei din Campia si Salajeni cu banii de la UE dati de prietenii de la APIA''

 9. Daca intr-adevar, primarul este atat de galant si ne da la toti "muie", n-avem ce face, asta e situatia! Noi cei de rand, trebuie sa ne obisnuim cu acest lucru, daca interesele tarii o cer, mai ales acuma in vremuri de restriste! Asa primare, biciul pe noi! Ce atat democratie pe capul nostru!

 10. pentru cei care nu cunosc trebuie sa se stie ca la Bocsa biserica este condusa de catre alesii comunitatii ca membrii ai senatului bisercesc.Pe vremuri acestia erau cetateni de frunte, cu stare materiala buna si credinciosi care si-au asumat raspunderi printre care si construirea acestei biserici crestine.Actualul preot nu poate lua decizii in parohia Bocsa si mai ales in conditiile dubioase prin care s-a instalat,auzind ca sunt implicati si oameni politici dar mai cu seama actualul primar care nu stie nici Tatal Nostru.

 11. cele aratate mai sus sunt adevarate,primarul satului n-are loc in biserica din sat pentru ca locurile in banci s-au cumparat cu banii dati de cetateni la construirea bisericii dar nu stiu cum s-a intimplat ca a ajuns in conducerea bisericii.

 12. Nu tac chitic. Dar am aflat de aceste comentarii abia la ara 18 cand am intrat in casa.Nu cred ca e corect sa faci comentarii la ceea ce nu cunosti sau mai bine spus la o parere a cuiva fare sa cunosti adevarul.In data de 19 05.2010 a avut loc o intalnire intre reprezentantii celor doua culte cand nu s-a ajuns la nici o intelegere nu din cauza mea. In data de 20.05.2010 prin hotarare judecatoreasca s-a dispus suspendarea temporara a executarii silite. In data de 21 05.2010 am fost informati de reprezentantii cultului greco--catolic ca ar fi deacord si cu propunerea noastra.in acel moment le-am spus de hotorarea existenta de suspendare a executarii si ca trebuie sa asteptam pana la discutiile pe fondul problemei.Din acel moment am fost amenintat ca daca nu semnez acel protocol vor continua scandalul in presa, ceea ce au si facut. Acesta este adevarul si acum puteti comenta cat vreti si ce vreti.

 13. Parinte Gorgan nu dati atentie unor comentarii rautacioase. Cei care le-au scris nu sunt altceva decat niste oameni frustrati,care stau la panda asemeni unui animal de prada si ataca ascunzandu-se ca sa nu fie vazuti .Acesti oameni sunt lipsiti de caracter si de cel mai elementar bun simt.Dumnezeu o sa aiba grija de ei.

 14. Am privit obiectiv tot ce s-a discutat .Ii cunosc pe cei doi preoti foarte bine si nu am dorit sa intervin dar acum lucrurile consider ca au degenerat si nu este corect ca toate sa fie aruncate in ograda parintelui Gorgan,de la care parintele Fit are multe de invatat si nu numai el.Cunosc din interior si biserica catolica si daca ei ameninta ca parintele Gorgan nu stie altceva decat sa se supuna episcopului,aflati dar ca aceasta supunere este una ceausista la catolici si cei implicati cunosc acest lucru.Nu mai atacati preotul,ca nu-l cunoasteti si faceti o mare greseala in fata lui Dumnezeu,care sper ca intr-o zi sa va ierte.

 15. de ce la campia catolicii isi construiesc biserica . la Bocsa nu se poate catolicii din campia ai inceput constructia in 26 august si trebuia sa fie gata in 26 februarie sar s-au ridicat peretii si de acolo pauza

 16. Am citit cele scrise de preotul ortodox Gorgan, ca biserica este a comunitatii. Asta e o manipulare ortodoxa de doi bani, prin care popii ortodocsi vor sa-i invrajbeasca pe oameni, dandu-le acestora impresia ca vin imperialistii catolici sa le ia biserica. Orice biserica este a cultului. Acest lucru este recunoscut SI DE BISERICA ORTODOXA!!!!! Iata ce se spune in dreptul canonic ortodox:

 17. Si totusi parinte Gorgan, nu era mai intelept sa cadeti la o intelegere, indiferent de hotararea curtii, de suspendare a executarii silite, asa cum de altfel ati declarat initial, cum ca n-aveti nimic impotriva slujirii alternative? Nu era mai crestineste asa? Chiar nu va e mila de oamenii aceia care sunt lipsiti prin abuz de posibilitatea de a se ruga in biserica lor? De ce atata incapatanare in a rezolva pe cale amiabila o problema care a devenit atat de delicata si care tensioneaza atmosfera in comunitate? Un simplu gest de bunavointa din partea Dv. de a lua la cunostinta de hotararea de acceptare a propunerii de slujire alternativa, unde greco-catolicii sunt de acord sa va alegeti intervalul dorit, ar fi detensionat atmosfera, si ar fi restabilit pacea in comuna! Asa, lucrurile se taraganeaza, se complica, patimile renasc, nemultumirile la fel si in loc sa ne vedem fiecare de viata noastra care devine din ce in ce mai grea, ne irosim energiile intr-o problema pe care oamenii destepti si cu frica lui Dumnezeu au rezolvat-o imediat dupa revolutie, impacand si pe unii si pe altii!

 18. intradevar catolici din cimpia isi construiesc biserica si cu ajutorul lui dumnezeu o so termine, si cei din salajeni vreo 30 de catolici isi fac biserica. tot asa au fost bisericile ca cea din bocsa dar in cimpia si in salajeni au fost oameni care impreuna cu parintele au luptat pt biserica nu ca si preotul ianc care le a daruit-o catolicilor fiind doar 20 de catolici care nu sunt toti din bocsa ci sunt veniti de cativa ani. in cimpia sunt apoximativ 40 de catolici si 60 ortodocsi. ortotocsi din salajeni si cei din cimpia nu au improscat cu noroi in cine nu merita si sau rugat la dumnezeu, si nu au cautat subiecte de discutie pe primarul si pe parinte care nu au nici o vina si cauta o solutie iar voi va pirdeti vremea scriind minciuni...ca nu aveti pe cine da vina!!!dar voi...care huliganiti ce a-ti facut pentru comunitate?asa ca nu mai comentati

 19. Am citit cele scrise de preotul ortodox Gorgan, ca biserica este a comunitatii. Asta e o manipulare ortodoxa de doi bani, prin care popii ortodocsi vor sa-i invrajbeasca pe oameni, dandu-le acestora impresia ca vin imperialistii catolici sa le ia biserica. Orice biserica este a cultului. Acest lucru este recunoscut SI DE BISERICA ORTODOXA!!!!! Iata ce se spune in dreptul canonic ortodox:

 20. nimeni nu a afirmat vreodata ca , catolicii din Bocsa nu pot intra in biserica lor , sa intre , dar fara preot , noi bocsenii avem preot , si nu au loc doi preoti inaceasta biserica. Sa vina si ei cu noi , fiindca ei au plecat dintre ortodoxi datorita d-lui Ianc Gheorghe , asa ca acum pot linistiti sa vina alaturi de noi sa vada ca nu mai este ce a fost pe vremea celui dinainte caruia nici numele nu vreau sa mi-l aduc aminte. Parinte Gorgan fii tare in continuare ca noi cei multi te vom sprijini in continuare , si roaga-te pentru noi asa cum o faci si acum! Afirm cu tarie ca unii comentatori sunt foarte obraznici , fi fac afirmatii fara a avea certitudinea ca spun adevarul si cu buna-stiinta jignesc suflete nevinovate.

 21. Nu mai atacati in aceste comentarii conducerea comunei si a parohiei ortodoxe din Bocsa , nu ei se fac vinovati de ceea ce se intampla , ( de fapt in localitatea noastra nu se cearta nimeni pentru aceste lucruri ) doar cei din presa fac scandal si mare taraboi , cu un anume interes desigur. Fiti siguri ca , credinciosii isi vad in continuare de treaba lor si nu se uita dupa niste vorbe aruncate pentru a porni vapaia. Intr-adevar cine nu-l cunoaste pe parintele Stelian si face asemenea afirmatii jignitoare la adresa lui comite o mare greseala . Nu multi se pot numi preoti in tara aceasta , dar acesta cu siguranta are DAR SI HAR DUMNEZEIESC.

 22. Mesaj adresat parintelui Gorgan: Sunt profund indignat de faptul ca multa lume va aduce injurii si vorbe de ocara. Ultima oara cand am citit rubrica de comenterii, situatia nu era asa de tensionata... Am impresia ca deja sunteti "sapat." Si cum se intampla intotdeauna, asta se intampla sa vina din partea apropiatilor d-voastra... Nu ma surprinde deloc... Pana la urma nu sunteti intr-un sat de credinciosi ci intr-un sat de orgolii... Ma intreb care o fi miza de data asta... Nu va dati batut! Tot respectul!! Si ne mai citim printre randuri!!

 23. Rusine pentru toti cei care loviti in Biserica si in slujitorii ei. Este simplu sa judecati daca nu sunteti in miezul problemei.Dar sa stiti un lucru nu toti trebuie bagati in aceeasi oala .Cunosc preoti devotati cu multa ravna,si se ostenesc cu multa truda in slujirea lor.Mai bine ne-am osteni fiecare sa gasim solutii de rezolvare cat mai simple si pe cale amiabila.Doamne ajuta

 24. Ca as putea sa scriu fara oprire e drept... Dar n-as face-o impotriva omului care se roaga pentru mine. Niciodata!! Si ceilalti, ar trebui ca recitind randurile pe care le-au scris, sa mediteze profund asupra subiectului... Dar acolo unde supravietuieste doar superficialitatea si ipocrizia, "sclipirea" trebuie sa moara... Si acum ar fi momentul sa zicem: "Da Doamne romanului... mintea de pe urma..." "Si da-i si cap s-o poata folosi..." Parinte Gorgan, prin aceste randuri, imi exprim recunostinta fata de efortul pe care il depuneti pentru o parte dintre noi!! Sper sa fie cu folos!!

 25. Si totusi... Si totusi parinte Gorgan, nu era mai intelept sa cadeti la o intelegere, indiferent de hotararea curtii, de suspendare a executarii silite, asa cum de altfel ati declarat initial, cum ca n-aveti nimic impotriva slujirii alternative? Nu era mai crestineste asa? Chiar nu va e mila de oamenii aceia care sunt lipsiti prin abuz de posibilitatea de a se ruga in biserica lor? De ce atata incapatanare in a rezolva pe cale amiabila o problema care a devenit atat de delicata si care tensioneaza atmosfera in comunitate? Un simplu gest de bunavointa din partea Dv. de a lua la cunostinta de hotararea de acceptare a propunerii de slujire alternativa, unde greco-catolicii sunt de acord sa va alegeti intervalul dorit, ar fi detensionat atmosfera, si ar fi restabilit pacea in comuna! Asa, lucrurile se taraganeaza, se complica, patimile renasc, nemultumirile la fel si in loc sa ne vedem fiecare de viata noastra care devine din ce in ce mai grea, ne irosim energiile intr-o problema pe care oamenii destepti si cu frica lui Dumnezeu au rezolvat-o imediat dupa revolutie, impacand si pe unii si pe altii!

 26. "Parinte Gorgan, prin aceste randuri, imi exprim recunostinta fata de efortul pe care il depuneti pentru o parte dintre noi!! Sper sa fie cu folos!!" incheie in mod triumfal cineva un comentariu de mai sus.(22:15) Absolut de acord cu cele spuse, dar ar fi mult mai cu folos daca efortul respectiv ar fi depus nu numai "pentru o parte dintre noi", ci pentru intreaga comunitate si in deplina fratietate cu preotul greco-catolic, un baiat tanar si el, un bun roman si crestin de-al nostru! Si bineinteles ca recunostinta noastra ar fi cu mult mai mare si cu mai mult folos! Strangeti-va randurile si dovediti ca sunteti cu adevarat buni crestini, buni romani si adevarati urmasi ai lui Simion Barnutiu, cu carea ar trebui sa ne mandrim cu totii, greco-catolici si ortodocsi!

 27. Foarte mare dreptate are cel de la 23:27! Asta e la urma urmei problema, iar toate celelalte incercari de escamontare a realitatii prin afirmatii de genul: "ortodocsii accepta si varianta slujirii alternative, cu conditia ca ei sa slujeasca in intervalul orar 8-10 sau 9-11" facute in "vazul" lumii in massmedia si nu numai, urmate de retragerea cuvantului dat prin invocarea unei asa zise "suspendari a executiei silite" nu fac decat sa ne dezvaluie de fapt adevarata fata a preotului si indisponibilitatea acestuia de a conlucra cu omologul sau greco-catolic pentru rezolvarea amiabila, crestineasca a cestui diferend! fratii credinciosi greco-catolici

 28. Intr-o depesa publicata cu catva timp inainte la cererea preotului Gorgan, citim printre altele ca "ortodocsii accepta si varianta slujirii alternative, cu conditia ca ei sa slujeasca in intervalul orar 8-10 sau 9-11." Iata insa ca asa cum se subliniaza in articolul de sus, in 21 mai, a.c. preotul Alexandru Fit, parohul greco-catolic s-a deplasat la parohul ortodox pentru a-i "inmana personal acceptarea oficiala a orei de slujire pe care partea ortodoxa a propus-o. Scrisoarea necesita o semnatura din partea parohului ortodox care sa confirme primirea. Nimic mai simplu! Si in felul acesta, conflictul parea dezamorsat! Aflam insa cu stupefactie ca partea ortodoxa s-a comportat de data aceasta intr-un mod cu totul ciudat, iesit din comun, calcandu-si cuvantul dat in fata credinciosilor si al opiniei publice, si afirmand de data asta ca "nu semneaza nimic si ca nu este de acord sa-i lase pe greco-catolici sa slujeasca alternativ in biserica". Care o fi oare "misterul" acestei schimbari de atitudine din partea tanarului preot si ce resorturi o fi declansat-o? Poate cineva sa ne raspunda?

 29. Parinte Stelian, Te cunosc de mai multi de multi pentru ca am fost colegi. Din intamplare am vazut articolele din presa pe tema Bocsa si am ramas profund indignat de atitudinea pe care o ai. Crezi ca instigand oamenii unii impotriva altora ii faci mai buni, mai credinciosi? Nici nu ma mir ca atatia oameni trec la pocaiti. Ti-o spun sincer, ca fost coleg, preoti cu astfel de atitudini fac de rusine credinta. Ce marturie dai parinte? In ce Dumnezeu crezi? Asta inveti din Biblie? Stii Cuvantul lui Dumnezeu? Ce te invata el? Deschide Biblia parinte si te pocaieste ca te va bate Dumnezeu. Pacea Domnului sa fie cu bocsenii, pace pe care o alungi din mijlocul lor cu un astfel de comportament. Multumesc lui Dumnezeu ca nu traim vesnic, ca sa nu ramana raul intre noi pentru totdeauna. Mai devreme sau mai tarziu toti vom da fata cu acelasi Drept Judecator. Ma intreb dupa ce Lege si Evanghelie vor fi judecate faptele tale de isprava. Numele Lui sa fie laudat!

 30. STRICA-VI-S-AR CALCULATOARELE NEMERNICILOR!!! VOI NU STITI ALTCEVA DECAT SA PONEGRITI NUMELE UNUI OM DE TREABA (Nr. PR. GORGAN)? SI ACUM SA NE RUGAM: STRICA-VI-S-AR MONITORU, TASTATURA SI MAOUS'PENTRU TOTDEAUNA, DOMNULUI SA NE RUGAM! DA DOAMNE! STRICA-VI-S-AR HARDU', SI PALCA DE SUNET DACA MAI SCRIETI DE RAU, DOMNULUI SA NE RUGAM. DA DOAMNE! POATE CA-S PREOT, POATE NU, DAR VA SFATUIESC SA AVETI GRIJA CE SCRIETI DE ACUMA INAINTE, CA POATE SE IMPLINESTE "INFIDELS". AMIN.

 31. Speram din toata inima ca parintele Stelian sa mediteze indelung si cu multa luare aminte asupra cuvintelor spuse mai sus(9:52} de fostul sau coleg!

 32. RUSINE BOCSENILOR,RUSINE, NU STITI NUMAI SA CRITICATI DE ASTA SUNTETI BUNI,DACA SE FACE CEVA BUN IN BOCSA NU VA CONVINE NIMIC ,II FACETI RECLAMATIE LA PRIMAR, DACA NU VACE ,IARASI II FACETI RECLAMATIE .STITI NUMAI SA BARFITI,SA RECLAMATI, DAR SA FACETI CEVA PENTRU SATUL ASTA NU STITI.

 33. Multora, asa ca o dedicatie... speciala... Daca n-aveti ce face, incercati sa dormiti. Poate o sa fiti mai relaxati dupa, ca sa nu se ajunga din cauza oboselii, sa scrieti articole sau comentarii, de tot rahatul. Tastatura este multi-functionala... Drept urmare deserveste si altor scopuri... V-as sugera sa incercati un MARIO FOREVER!! Ca unor copii ca voi se potriveste! Cat despre mine, nu va faceti probleme! Am depasit de mult timp varsta pentru asa ceva...

 34. Dincolo de asta, l-as intreba pe aceasta cale, pe parintele Gorgan, cum poate avea rabdarea sa citeasca articolele acelea defaimatoare la adresa dumnealui... Nu de alta dar mare parte din cei care scriu tampeniile alea, nu va cunosc... si asta ma face sa ma intreb, ce-o fi in mintea unora... Si ce-i motiveaza sa se comporte astfel? Poate ar fi mai bine sa le dati cateva motive de meditatie serioasa!

 35. pai da, casa aceea trebuie sa ramana a romanilor, ca romanii sunt mai multi. asa vedem ca se comporta Biserica noastra Ortodoxa Romana cu romanii greco-catolici, deci asa trebuie sa ne comportam si noi. auzi tu ce tupeu la aia a cui a fost casa, ca pentru un englez casa e castelul sau. pai ce ma? nu va e rusine ca tu cu sotia ta sa stati intr-o casa asa mare si sa-i lasati pe bietii aia 8 romani afara? dar romanii aia nu au drepturi? si nu va ganditi la investiile pe care romanii vi le-au facut in casa? v-au spart usile, geamurile, dulapurile, si v-au luat ce nu va trebuia oricum de prin casa? e si normal sa va ceara despagubiri. pai daca nu va spargeau ei usile v-ati fi renovat voi casa? ma intreb daca cei 8 romani de mai sus nu au fost cumva din Bocsa, enoriasi de-ai preotului Gorgan Stelian si neamuri cu primarul agramat.

 36. auzi mai greco catolicule care esti,si scrii toate mesajele de aparare a greco catolicilor, tu nu vezi ca esti singur? numai tu scri mesaje prin care jignesti pe toata lumea pe parintele Gorgan , credinciosiii din bocsa si pe ortodocsii din toata tara. esti un IDIOT. te crezi tare si mare. hai sa ne intalnim si sa vorbim fata catre fata, te tine? nu prea cred . voi astia greco, nu stiti altceva decat sa atacati prin presa, si sa injunghiati pe la spate. cand va trimiteti delegatii in zonele problematice in salaj, toti sunteti ca mieii, nu ziceti nimic, apoi atacati pe toate caile posibile. RUSINE. SI INCA CEVA, NU PARINTELE STELIAN A TRIMIS MESAJUL. MAI BINE V-ATI VEDEA DE TREABA SI DACA NU STRICA-VI-S-AR CALCULATOARELE NEMERNICILOR, CU TASTATURA VOASTRA MULTIFUNCTIONALA CU TOT. S Si "Daca n-aveti ce face, incercati sa dormiti. Poate o sa fiti mai relaxati dupa, ca sa nu se ajunga din cauza oboselii, sa scrieti articole sau comentarii, de tot rahatul." Mai frate aici iti dau perfecta dreptate, du-te si te culca ca scrii numai prosti. somnik usor. da mai ia-i si pe cei 8 greco-catolici din bocsa cu tine in casa ca poate nu au unde dormi. saracutii de voi ... hai pa

 37. D-le Cristi Crisan, Nu cred ca atitudinea din mesajul dv. este una tocmai potrivita. Indiferent cati greco-catolici sau ortodocsi posteaza comentarii pro sau contra, daca ai ceva de spus, combate ideile si nu persoana/persoanele. Apoi, faze de genul "stricatul calculatorului" si alte iesiri de oameni consternati... ma lasa rece. Presupun ca aveti o formare cat-de-cat. Sper ca nu precara, asa cum e la moda! Faceti un efort sa iesiti putin din sfera "intoxicata" de propaganda amvoanelor. Lumea asta nu se invarte in jurul Romaniei si a Bisericii ei majoritare.

 38. BA DA VAD CA ESTI SI CULT BAG SEMA DE FOLOSESTI ASEMENEA CUVINTE... TE TINE SA TE INTALNESTI CU MINE SA DISCUTAM FATA CATRE FATA? DACA ESTI OM CULT FRATE ATUNCI NU MAI ATACA PE LA SPATE SI PRIN ZIARE, HAI SA VORBIM FATA CATRE FATA. SI DE CE MA ROG SA NU MA IAU DE GRECO-CAT.? DA VOI DE CE VA LUATI DE NOI? DE CA VA LUATII DE PARINTELE GORGAN SI DE PEIMARUL DIN BOCSA? CE RAU V-AU FACUT? BAII INTELEGETI ODATA BISERICA ESTE A BOCSENILOR, SI BOCSENII SUNT ORTODOCSI!!!!!!!

 39. D-le Cristi Crisan, indiferent cine esti, am un mesaj de transmis catre dumneavoastra. In primul rand, cred ca nu stiti sa cititi. Am remarcat asta dupa felul in care imi comentati articolele. Obositi-va sa intelegi ce am scris acolo... Si nu iau apararea catolicilor, chiar deloc... Sunt doar indignat de faptul ca lanseaza atacuri asupra preotului Gorgan. Pe care asa cum am spus, ei, catolicii, sau aparatorii lor, nu-l cunosc. Si... n-ati vrea sa ne intalnim... Sincer...

 40. Bravo Cristi Stefan! Ai reusit dintr-un condei sa-ti dai arama pe fata si sa ne arati cam care este prototipul individului de orientare fundamentalist-extremista, foarte asemanator cu cel al islamistilor,chiar deac tu esti un ortodox convins, asa cum te recomanzi! Rusine tie si tuturor celor care te-au invatat sa n-ai masura cuvintelor si a bunului simt! Locul tau nu este printre oameni ci undeva in jungla, intre dobitoace, cu care semeni prin modul tau de comportare!

 41. da ce ma esti asa de urat incat crezi ca o sa ma speriu de tine daca ne-am intalni? hai mai lasa vrajeala. toti stim ca esti greco-catolic, si mai lasa-ne cu atate mesaje si vezi-ti de treba ta, si incearca sa nu mai dai copy-paste la tot ce scri aici si pe forumul de la Salajeanul. esti un masacrici care nu sti altceva decat sa jignesti tot ce am scris mai sus a fost o provocare la care tu si toti prietenii tai ati cazut in plasa. si asta ca sa vada lumea ce fel de oameni sunteti. RUSINE.

 42. DACA VOI NU NE-ATI TOT PROVOCA, SI NU ATI MAI SCRIE COMENTARII, POT SA ZIC JIGNITOARE, NICI NOI NU AM SCRIE NIMIC, INSA NU NE PUTM LASA CALCATI IN PICIOARE.ATAT TIMP CAT VOI NE VETI ATACA SI NOI VA VOM RASPUNDE CU ACEEASI MONEDE. O ZI BUNA.

 43. ...Esti mica BOCSA dar la tine Alesu incearca sa dezbine Cu interes sau fara interes Ca sa fie reales. Cu juristu-naintas Iar vrea sa fie primas Ca s-ascunda foile Nu s-astupe gropile! Parintele cand a venit El cu dansii s-a unit Necunoscand situatia Asta-i ecuatia... Din pacate partea economica este problema mizei...

 44. In comentariul meu de la 15:33, incercam doar sa-ti pun o oglinda in fata si sa-ti arat cat de schimonosit si orbit de ura fata de semenii tai esti! Pana una-alta, sa stii ca sunt ortodox si eu, dar asta nu inseamna ca este musai sa pun biciul si sa arunc cu toate sudalmele din lume pe bietii greco-catolici, care vrei nu vrei au fost bunicii si strabunicii nostri, si printre care numele lui Simion Barnutiu, greco-catolic si el, este deocamdata fala noastra a bocsenilor! Sa stii ca dai o nota foarte proasta, de om necivilizat atunci cand te ratoiesti si ameninti in stanga si in dreapta pe toata lumea cu o eventuala confruntare fizica fata in fata! Daca nu stiai, afla de la mine acest lucru! Iar in privinta greco-catolicilor pe care vad ca-i tot zgandari, eu zic s-o lasi mai moale, fiindca exista organe competente in stare sa rezolve aceasta problema!

 45. bai frate spune-i lui valerut parau sa-ti gaseasca altceva de lucru. tu nu vezi ca numai eu iti citesc prostiile? tot ce scri ii pierdere de timp tot nu rezolvi nimic, chiar tu ai spus ca exista organe competente in stare sa rezolve aceasta problema, asa ca hai sa-i lasam pe ei. pa

 46. bai frate spune-i lui valerut parau sa-ti gaseasca altceva de lucru. tu nu vezi ca numai eu iti citesc prostiile? tot ce scri ii pierdere de timp tot nu rezolvi nimic, chiar tu ai spus ca exista organe competente in stare sa rezolve aceasta problema, asa ca hai sa-i lasam pe ei. pa

 47. Fii sigur Cristi, ca nu din simpatie sa de frica m-am adresat tie! Asa cum ti-am mai explicat , ma ingrijoreaza limbajul tau deosebit de violent folosit pe forum, culminand cu amenintari de rafuieli fizice pentru cei care nu sunt de acord cu magariile cu care umpli spatiul de conversatie! Cat priveste disputa dintre cele doua biserici, bineinteles ca oamenii legii de la noi sau daca va fi cazul, din exterior, vor decide de partea cui este adevarul! Iar daca tu te-ai hotarat la o "silenzio stampa", este foarte bine fiindca in cazul tau, zau ca vorba aceea cu "tacerea e de aur", se potriveste de minune! Nu inteleg de ce este musai sa-ti postezi dublu sau triplu "operele", dupa cum nu inteleg nici de ce te legi ca scaiul de oaie de acel "valerut", pe care nu-l cunosc si care nu cred ca s-ar pune la mintea ta creata!

 48. D-le Al. Fit esti tanar si bataios dar te sfatuiesc ca bocsan ce sunt fii calm, respecta ca sa fii respectat. Nu iti doresc sa ajungi sa cunosti furia oamenilor nedreptatiti, furati asa cum suntem noi ortodocsii. Ai inregistrat un cliseu ca biserica este a greco-catolicilor eu te intreb de ce? Ce argumente ai? Cunosti realitatea? De cand ai venit in Bocsa in marea parohie cu 15 oameni (care au ajuns acolo nu datorica credintei ci din cauza fostului preaot Ianc si a altor beneficii pe care le au - asta spun chiar ei) ai reusit sa dezbini oamenii si sa instigi la ura. Pana acum au fost multumiti - acum ei spun ca numai popa vrea in bisrica si sustinatorii din Zalau. V-ati pus intrebarile urmatoare: - Cine a construit biserica? - Cine a contribuit la toate lucrarile de reabilitare si infrumusetare? Aveti ca argument ca afost construita pe vremea catolicilor. Cine au fost catolici oare nu parintii si bunicii nostri? Pentru cine au construit ei biserica? Iti raspund eu- PENTRU URMASII LOR-care suntem noi ortodocsii de astazi si nu avem de gand sa o dam nimanui nici la popa Fit nici la cei care il sustin ( ca sa nu spun azmuta). Cine are mai mare drept sa se roage in biserica aceasta cei aprope 800 de ortodocsi mostenitori sau cei 15 catolici dintre care doare 3 sunt mostenitori. Acuma sa judece si cei care au avut comentarii rautacioase daca au aceasta capacitate. (VA URMA)

 49. D-le Fit de ce nu ai coborat din primarie sa stai de vorba cu noi ca eram acolo multi adunati, daca ai aveai dreptate veneai dar sa stii ca in fata noastra cu minciuni nu ai ce cauta. D-le Parau ma intreb ce ai de recuperat din Bocsa, ce legatura ai cu satul acesta si imi amintesc ca bunicul tau a avut un frate aici care la batranete a fost ingrijit de un tigan la care a ramas si "marele castel" (o cocioaba din 4 pereti) daca o vrei....... dar nici acolo nu ai nici un drept deoarece....... D-le Aurel la ce varsta ai plecat din sat, ce ai facut pentru sat sau pentru tine? Iti sounem ca om este acela care a construit o casa, a adus pe lume un copil si a sadit un pom. Ce ai realizat din toate acestea? NIMIC dar vrei biserica, mai bine ai avea grija de tatal tau.... D-le Hosu ai vazut cumva scris pe tabel printre cei care au construit biserica numele Hosu? Daca nu iti dam biserica ce faci? Ne bati cu capul de stalpul portii de la sura ca si pe....... suntem prea multi. Nu ai reusit in satul tau sa faci nimic dar incerci in Bocsa sa stii ca nici noi nu renuntam si noi ne vom lupta asa cum au facut cei din Campia.

 50. Pe data de 12 ianuarie 2010 Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Statul Roman pentru ingradirea accesului la justitie si discriminarea religioasa in cazul Parohiei Greco-Catolice Sambata, jud. Bihor. Condamnarea vine pe fundalul refuzului Parohiei Greco-Catolice de a i se permite utilizarea lacasului de cult care i-a fost confiscat abuziv de regimul comunist in anul 1948 si dat in posesie Bisericii Ortodoxe Romane. Totodata, Curtea a decis plata de catre Statul Roman a sumei de 15.000 euro daune catre Parohia Greco-Catolica pentru aceasta discriminare. Presa romaneasca a scris cateva articole in legatura cu aceasta decizie a CEDO. In randurile ce urmeaza insa doresc sa expun pe scurt motivatia care a stat in spatele deciziei Parohiei Greco-Catolice Sambata de a-si prezenta cauza in fata CEDO. Prin scoaterea in afara legii a Bisericii Greco-Catolice in 1948, toate proprietatile acesteia (biserici, case parohiale, terenuri, paduri etc) au fost transferate de regimul comunist Bisericii Ortodoxe Romane. De asemenea, credinciosii greco-catolici au fost obligati de acelasi regim ateist sa treaca la Biserica Ortodoxa Romana, cei care au refuzat fiind arestati sau hartuiti de organele opresive ale statului comunist. In acest context istoric, Parohia Ortodoxa Sambata, jud. Bihor, a primit de la regimul comunist, in 1948, toate bunurile Parohiei Greco-Catolice din localitate. ...

 51. Dupa 1989, odata cu reintrarea in legalitate a Bisericii Greco-Catolice, solicitarile repetate ale credinciosilor greco-catolici din Sambata catre Parohia Ortodoxa de a li se permite slujirea alternativa (ortodocsii de la o ora, greco-catolicii de la alta) in lacasul greco-catolic s-au lovit de refuzul sistematic al partii ortodoxe... Pe data de 3 mai 1995 a avut loc o intalnire a reprezentantilor celor doua comunitati religioase, insa intalnirea nu a avut nici un rezultat. Ulterior partea ortodoxa a refuzat orice dialog cu partea greco-catolica. Ca urmare a refuzului de a se permite comunitatii greco-catolice accesul in lacasul de cult expropriat abuziv de regimul comunist, Parohia Greco-Catolica a inaintat o actiune in justitie de folosire in comun a acestuia. Pe data de 24 octombrie 1996 Judecatoria Beius a decis ca, pe baza unui orar alternativ, ambele culte sa poata celebra slujbele religioase. Nemultumita de aceasta decizie Parohia Ortodoxa a atacat hotararea, iar Tribunalul Bihor a mentinut aceeasi sentinta. In continuare, Parohia Ortodoxa Sambata a sesizat Curtea de Apel Oradea care a hotarat pe data de 12 ianuarie 1998 ca, la acea vreme, litigiile privitoare la lacasele de cult greco-catolice confiscate de regimul comunist si aflate in posesia Bisericii Ortodoxe Romane sunt de competenta exclusiva a comisiilor mixte de dialog.

 52. Datorita refuzului partii ortodoxe de a accepta o solutie amiabila, precum si a Statului Roman de a repara exproprierea abuziva din perioada comunista, Parohia Greco-Catolica Sambata s-a adresat CEDO pe data de 11 iunie 1998 pentru a sanctiona atitudinea abuziva si discriminatorie a autoritatilor romane. Prin decizia pronuntata in 12 ianuarie 2010, CEDO a admis cererea Parohiei Greco-Catolice Sambata ca intemeiata si a hotarat ca Statul Roman a incalcat art. 6 si 14 ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului, care prevad in esenta dreptul fiecarei persoane la judecarea in mod echitabil a cauzei sale de catre o instanta de judecata, respectiv obligatia Statului Roman de a asigura exercitarea drepturilor civile fara discriminarea reclamantului pe motivul religiei. Intr-un comunicat remis presei, Episcopia Greco-Catolica de Oradea "saluta decizia CEDO si face apel la legiuitorul roman pentru adoptarea unei legi speciale de retrocedare a lacaselor de cult expropriate in timpul regimului comunist. Statul Roman are datoria sa repare nedreptatea pe care a facut-o Bisericii Greco-Catolice in 1948 restituindu-i proprietatile confiscate.

 53. "In privinta bisericilor retrocedate, Biserica Greco-Catolica si-a manifestat mereu disponibilitatea de a le oferi pentru celebrari alternative fratilor ortodocsi, astfel incat nimeni sa nu isi celebreze serviciile religioase in conditii improprii. Solutia exista si functioneaza in cateva localitati din Eparhia de Oradea. Functioneaza si in Europa de Vest, unde Biserica Catolica pune la dispozitia Bisericii Ortodoxe Romane lacasuri de cult pentru ca aceasta sa-si poata celebra propriile servicii religioase

 54. Cazul comunitatii greco-catolice din Sambata-Bihor, insa, este simptomatic pentru situatia Bisericii Greco-Catolice din Romania: - credinciosilor greco-catolici le este interzis sa se roage in bisericile greco-catolice, acestia fiind prin urmare nevoiti sa se roage in locuri improprii (case particulare, garaje, parcuri etc); - Biserica Ortodoxa Romana refuza retrocedarea proprietatilor greco-catolice pe care le-a primit prin furt si crima de la regimul ateisto-comunist. Aceasta, pentru a refuza retrocedarea, de multe ori recurge la demolarea sau distrugerea bisericilor greco-catolice (a se vedea cazurile Sapanta, Ungheni, Badon, Salonta, Vadul Izei etc.

 55. Ia vezi "Cristi" cam cum stau treburile, atunci cand lucrurile de acest gen sunt judecate fara partinire de catre forurile internationale din statele democratice! Cred ca exemplul de mai sus este mai mult decat revelator! Drept pentru care, ar trebui sa nu se mai intarate oamenii intre ei si sa se astepte hotararea CEDO!

 56. mult mai multi... dintre care personal, cred ca s-ar reintoarce la ortodoxie dar le e rusine.... sau, in alta ordine de idei, daca ar primi anumite favoruri din partea bisericii, respectiv a preotului ortodox... ex. numiri in anumite functii... Deplorabil... sa vrei sa apartii unui cult, nu prin chemarea spirituala ci prin favorurile pe care ar putea sa t-i le faca biserica in schimbul credintei!!!

 57. Auzi... "un grup de greco-catolici..." Asta da!! Imediat vor spune ca au un partid... tot al "grupului..." La cum stau lucrurile, n-ar mai surprinde pe nimeni!! Sau... ma insel??

 58. Pai ar fi chiar ideal ca Greco-catolicii sa aiba un partid. Deocamdata, ortodocsii pupa dosul tuturor partidelor ce s-au perindat pe la putere ca sa obtina beneficii pentru masinile lor scumpe, hainele lor brodate cu aur (care ajung si pana la 5000 de EURO in cazul episcopilor) si pentru dezmetele ce le fac prin manastiri cu femei usoare imbracate in surori. Poate s-ar mai echilibra balanta si ar deveni si ortodocsii cu picioarele pe pamant din sferele lor "inalt-subterane".

 59. pacat ca pica vina pe parintele gorgan,care abia s-a instalat in parohie,nestiind cate smecherii a facut fostul paroh ianc gheorghe,care putin cate putin le-a cedat biserica catolicilor.sunt 10 maxin 15 greco catolici in comuna contra 700(aproximativ)ortodocsi.da ce naiba nu le era bine in capela lor ? ar mai lipsi sa-si faca cei 15 catolici catedrala in bocsa. oricum tot respectul parinte gorgan,acei care comenteaza fara rost nu stiu macar ce vorbesc pe langa faptul ca sunt niste nesimtiti.fiti tare parinte,bine a-ti facut ca nu acceptati sa slujiti alaturi de catolici. tot respectul de la oradea !!!

 60. De ce nu s-a stiut in tot satul ca de 3 ani sunt procese in privinta bisericii? De ce fostul preot si acolitii sai pe care i-a "mituit", doar ca sa-si tina gura, nu au spus adevarul? Nu e oare preotul conducatorul spiritual al satului? Trebuie sa dezbine o comunitate in loc sa o intregeasca si sa aiba grija de ea? E mai simplu sa vii prin sat dupa bani pentru contributie, decat sa ai grija de enoriasi. Pacat de tine, fost parinte. Nu te credeam chiar asa. Dar ce sa mai... stiu o parte din istoria ta personala, asa ca nu ma mai mira ce ai facut ca si preot. Mare rusine.

 61. iti dau dreptate in totalitate,cum naiba de nu s-a stiut ca sunt de 3 ani procese???????????????????????inca ceva: un preot trebuie sa pastoreasca sufletele care ii sunt date spre viata vesnica si sa dezvolte in ele dragostea fata de aproapele,sa le faca sa fie cat mai apropiate NU sa le dezbine si sa faca in sat ura si scandal.dar totusi inseamna ca cineva a avut ceva interes ca sa ascunda faptul ca este proces in privinta bisericii.pacat ca pot sa rada de noi pocaitii si toti blestematii de sectari care vin din apus sa ne strice dreapta credinta si unitatea tarii noastre.mare pacat

 62. manevrele nu a fost facute de ianc si au fost de la pimarul barou secretarul cighi si anumiti preoti de la episcopie care au dorit sa vinda parohia bocsa de acea trezitiva pacat de preotul ianc sa luptat sa va faca picturi si altelucrari si atunci sa facut reclamatiiiii rusineeeeeeeeeeeeeeee bocseniiiiiii

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.