SondajRSS Feed

Chilioara - un loc sfintit

10 Noiembrie 2009
Biserica greco-catolica din Chilioara, care adaposteste moastele Sfantului Anton de Padova si ale Sfantului Ierarh Nicolae ar putea deveni un important loc de pelerinaj pentru credinciosi.

Lacasul in care pot fi venerate moastele celor doi sfinti se afla in localitatea Chilioara, comuna Cosei. Biserica, ce poarta hramul Adormirii Maicii Domnului, precum si al Sfintilor Nicolae si Anton, a fost construita in perioada 2004-2009 si sfintita in 15 august a.c. Artizanii acestei lucrari sunt doi fii ai satului, actualmente slujitori ai Domnului in Italia. Este vorba de protopopul de Bolognia-Imola, parintele Marin Muresan si de protopopul de Venetia, parintele Vasile Alexandru Barbolovici. Cei doi clerici au purtat in permanenta pe umerii lor grija infaptuirii acestui vis. S-au mai alaturat acestei idei, atat credinciosiii din localitate, cat si rectorul Seminarului din Bologna, Don Carlo cu mama sa, prin donatii de materiale de constructii. Don Carlo este un ocrotitorul romanilor, studenti si preoti, care invata sau activeaza in Italia. De ajutorul sau au beneficiat, in acelasi timp, si biserici ortodoxe, greco-catolice si penticostale din Romania.

O CASA A DOMNULUI FARA PERECHE

Biserica realizata la Chilioara ar putea fi ravnita de multe comunitati chiar si din zone urbane pentru frumusetea ei. La intrare cre-dinciosii sunt intampinati de o monumentala poarta de lemn; mai apoi, in curte, de statuia Sfantului Anton primita in dar de la Basilica Sfantului Anton din Padova. Deasupra intrarii in biserica se afla o scena din mozaic ce ilustreaza Adomirea Maicii Domnului, estimata la 20.000 euro. In lacas pot fi admirate trei candelabre de murano, deosebit de frumoase, de peste 30.000 euro, precum si iconostasul, sculptat in lemn de tei, de Nicolae Campean din San-marghita (Cluj). Icoanele de pe iconostas infatiseaza pe Maica Domnului cu pruncul, pe Domnul Isus pe tron, arhanghelii, sfintii protectori, praznicele si evenimente importante din viata lui Isus (nasterea Maicii Domnului, prezentarea Maicii Domnului la Templu, Buna Vestire, Nasterea Mantuitorului, Botezul Domnului, Schimbarea la Fata, Intrarea i
Chilioara - un loc sfintit
n Ierusalim, Invierea, Inaltarea, Pogorarea Spiritului Sfant, Adormirea Maicii Domnului), apostolii, Mahrama, chipul Man-tuitorului, 12 prooroci, Maica Domnului oranta si Crucea.

PELERINAJ LA MOASTE

Moastele, dupa ne-a informat parintele Sabin Cicsa, preotul paroh al bisericii greco-catolice din Chilioara, au fost primite prin mijlocirea preotului Barbolovici si cu ajutorul preotului Enzo Poiana, rectorul Basilicii Sfantul Anton din Padova."Ele au fost aduse aici nu pentru a fi tinute inchise, ci pentru a fi venerate de toti acei care cred, indiferent de confesiune, in ajutorul Sfantului Anton si al Sfantului Nicolae. De ele se pot bucura si cei care nu sunt din sat. Fie ca sunt organizati in grupuri, fie singuri, toti sunt bineprimiti si asteptati la Chilioara, dar cu rugamintea de a anunta inainte. Intentionam ca in functie de programul bisericilor din judet si din Zalau sa mergem si noi cu moastele in pelerinaj, nu doar sa asteptam credinciosii aici".

La Chilioara, sarbatoare pe 10 noiembrie

Azi, 10 noiembrie credinciosii greco-catolici din Chilioara, si nu numai, vor marca sfarsitul postului la Sfantul Anton, inceput din prima marti de dupa Inaltarea Sfintei Cruci. Intre orele 9.00 si 10.00 credinciosii vor fi primiti pentru spovedanii. Apoi, pana la ora 11.30 va fi oficiata Sfanta Liturghie, dupa care vor fi rostite rugaciuni speciale, de multumire, de dezlegari si, in final, credinciosii se vor inchina la sfintele moaste, care vor fi expuse in interiorul lacasului. In intervalul orar 15.00-18.00 va fi organizat un program de adoratie euharistica la Sfantul Sacrament, iar de la ora 18.00 liturghia, pentru cei care nu pot ajunge dimineata.

Vizualizari 4980
Comentarii articol

>

in 10 Ianuarie 2010 15:38

sunteti niste escroci ordinari si perversi mai ales porcul si escrocul de Marin Muresan care a luat si ia in continuare banii romanilor care muncesc in Italia mai exact la IMOLA pt a putea finaliza ceea ce a inceput sa construiasca la chilioara.Este omul care inainte de a devenii preot greco-catolic era pe marile ringuri de box ale judetelor din Romania si acuma a ajuns mare protopot de Italia rusine sa-i fie.De fapt ce rusine sa aiba acest om care a furat si fura in continuare de la cei care muncesc,are pamanturi cumparate in ORADEA si multe altele prin toata tara.RUSINE pt toti cei care si-au vandut credinta se stiu cei care sunt pt as putea atinge scopurile si cu asta vreau sa inchei acest comentariu reamintindu-le celor care locuiesc in loc CHILIOARA ca aceasta localitate a fost inainte o localitate linistita si cu multa pace sufleteasca iar acuma a devenit un RAZBOI si asta datorita fam. MURESAN rusine sa va fie escrocilor.

>

in 15 Ianuarie 2010 19:09

Doar un singur lucru vreau sa amintesc comentatorului din data de 10.01.2010 ora 15.38. Dupa cum spune dansul sau dansa, aceasta localitate Chilioara intradevar a fost o localitate linistita si cu multa pace sufleteasca si inainte de 1948- monent in care Biserica asa zisa Ortodoxa a dat mana cu tirania comunista si a toti greco-catolicii la asa zisa ortodoxie. Iar acuzatiile dumneavoastra aduse la adresa parintelui banuiesc ca sunt bazate pe fapte ce se pot dovedii si nu pe fabulatia unui creier prea .

>

in 27 Ianuarie 2010 20:18

Felicitari din partea mea,un umil cetatean al judetului salaj,D-l. Dumnezeu sa-i ajute si sa le dea sanatate tuturor celor care au contribuit la ridicarea unui asa de frumos si sfint lacas.

>

in 4 Aprilie 2010 20:35

Ma numesc Dumitru vaida sint cetatean al satului chilioara nu sint catolic ,vreau insa sa imi sxprim parerea despre aceasta biserica. este intradevar un locas de cult foarte frumos cu care satul ar trebui mai degraba sase mindreasca pt ca altceva nu mai are cu ce se mindri iar acesti doi preoti catolici care au depus mult efort la construirea ei ar fi normal sa fie respectati nu blamati.daca a facut ceva frumos cineva pt acest sat sint acesti preoti.Eu ca om umblat in strainatate vas invita pe toti care vorbiti de rau pe cineva sa va uitati mai intii la voi in urma voastra sa vedeti ce ati lasat in acest sat dupa aceia sa birfiti.VA INVIT PE TOTI SAVA RESPECTATI APROAPELE ,putem trai in pace si liniste ortodocsi si catolici pt ca mai intii sintem fii ai lui dumnezeu iar domnul este iubire,nu va lasati dusi de orgoliu fiti toleranti fiti fii ai domnului.Eu va iubesc pe toti Chilioreni deopotrifa va multumesc

Replica la comentariul din 10 01 2010.ora15.38>

in 31 Ianuarie 2011 17:59

O,OM!...-O, omce mari raspunderi aide tot ce faci pe lume!-de tot ce spui in scris sau grai,de pilda ce la altii-o dai,caci ia mereu spre iad sau raipe multi o sa-i indrume!-ce grija trebuie sa pui in viata ta,in toata caci gandul care scrii sa spui s-a dus dar vei culege roada lui or viu, or mort, odata.-A spus o vorba!-vorba ta,mergand din gura-n gura, va veseli sa va-ntrista va curati sau va-tina, rodind bsamanta npusa-n iade dragoste sau ura.-Scrii un cuvant!-cuvantul scris e-un leac sau e otrava!Tu vei muri, dar tot ce-ai zis ramane-n urma-un drum deschis in spre infern sau paradis spre o ocara sau sre slava.Spui o cantare!-viersul tau ramane dupa tinein demn spre bine sau spre rau,spre curatire sau bdesfrau,lasand in inimi rodul sau de har sau de rusine!-Arati ocale!- calea tain urma ta nu piere,Ecalea buna sau e rea, va prabusi sau va-nalta,vor merge suflete pe ea... spre rai sau spre durere.Traiesti o viata!-viata ta e una,numai una, oricum ar fi tu nu uita; cum ti-o traiesti vei castiga ori fericire-n veci prin ea or chin pe totdeauna!...-O,om!...ce mari raspunderi ai tu vei pleca din lume!Dar ce scrii azi,ce spui in grai, celasi prin pilda care-o dai, pe multi mereu spre rai sau iad o sa-i indrume.- O, nu uita!... fii credincios cu grija si cu teama!- sa lasi in urma luminos un grai, un gand, un drum frumos!- Caci pentru toate, ne-doios, odata, vei da seama!... AMIN!

MULTUMIRE FAMILIEI MURESAN >

in 31 Ianuarie 2011 22:47

MULTUMIM FAMILIEI MURESAN MARINEL SI MURESAN IOAN PENTRU TOT BINELE FACUT FAMILIEI MELE SI TUTUROR CREDINCIOSILOR PAROHIEI CHILIOARA.

MULTUMIRII FAMILIEI MURESAN DIN CHILIOARA ZALAU SI IMOLA>

in 1 Februarie 2011 15:54

MULTUMITA FAM MURESAN MARINEL SI MURESAN IOAN ZIS JON MULTE PERSOANE DIN CHILIOARA ZALAU SI SATELE DIN INPREJURIME AU AJUNS OAMENII PE PICIOARELE LOR DATORITA BUNATATI ACSTOR MINUNATI OAMENI CARE AU AVUT BUNAVOINTA DE AI AJUTA MORAL FINANCIAR SI CU OFERIRE DE LUCRU IN IMOLA.AU AJUTAT OAMENI NECAJITII DI SATUL NATAL CIT SI DIN SATELE SI ORASELE VECINE DINDULE AJUTOARE ALIMENTARE SI FINANCIARE DUPA NEVOIA FIECARUIA . IN CIUDA UNOR OAMENI RAII ACESTI OAMENI SUNT BLAMATI INJURATI SI HUIDUITI . ACSTI OAMENI NU MERITA NUMAI SI NUMAI RESPECT SI SANATATE DE LA DUMNEZEUPENTRU CA MULTI NACAJITI O MAI AJUTAT.NANA MARIE MURESAN ZIS MUROAIA ESTE O FEMEIE DE MARE CARACTER SI OFEMEIE SERVIABILA SI MILOASA CU OAMENI NECAJITIDIN LOCALITATEA DINSEI.....MULTUMIM INTREGI FAM MURESAN PENTRU TOT CE A FACUT PENTRU CHILIOARA SATELE VECINE .DOMNUL DUMNEZEU SA VA DEA SANATATE SI TOT BINELE DIN LUME LA TOATA FAMILIA.............SEMNEAZA IONUT SIMON

Felicitari Consatenilor mei.>

in 7 Martie 2011 5:06

Sunt o persoana a locului.Ma refer la articolul Anonim cel care critica si NU are curagul sa-si de-a numele , sa critice Munca si osteneala a unui sat antreg este un Om fara caracter cu un comportament de joasa spete(gainar). Fii om si nu critica Felicitari Preotilor Catolici ce sunt in Italia.Pentru ca ori unde ai fi an lume INIMA fiecareia bate acolo de unde esti For Exemple chilioara. Ca nu le este usor sa faca rost de asa suma de bani sa construiasca un asa Locas de Cult Si Rugaciune.Pentru Chilioreni. Dumnezeu sa va Ocroteasca si sa va lumineze calea. Preotilor: Vasile Barbolovici; Marinel Muresan. In viata sunt multe, dar sa avem discernamantul si sa nu degradam pe nimeni. Cu smerenie si respect Pentru toti Chilioreni Va Iubesc Si va port an suflet . Maria Barbolovici Sipos.

FELICITARII>

in 9 Martie 2011 12:39

VREU sai felicit pe buni mei consateni si prieteni din CHILIOARA sunt niste oameni minunati si simpli.Multumita bunicului meu Vasile Simon zis Costan si a bunei mele bunici Ana Simon zisa costaneasa am ajuns sa cunosc acesti oameni superbii.Acolo mai avem acum numai niste rudenii dar nu prea mergem acolo doar odata pe an cu ocazia SFINTEI MARI MICI in pelelinaj la Sfinta Biserica Catolica un locas de cult estrem de frumos si mergem cu mult drag de ficare data cind avem ocazia.Salutare celui mai bun GOSPODAR domnului PRIMAR pentru care avem toata stima MULTA SANATATE LA TOTI CHILIORENI.

NU MA INTERESEAZA............>

in 6 Octombrie 2011 12:59

Datorita comentarilor facute in urma cu ceva luni am fos criticat de unele persoane din chilioara dar nu ma intereseaza pt ca FAM MURESAN este si va fii ce-a mai buna familie din chilioara Zalau si Imola.

Replica>

in 11 Noiembrie 2011 2:52

Domnule anonim sunt Fabian Barbolovici din Cleveland, Oh. As dori sa te intreb de ce nu iti dai numele. Sub protectia anonimatului se poate spune orice. Eu am trait ultimii 2 ani ai regimului comunist cu domiciliul fortat in Zalau fiindu mi interzisa iesirea din oras fara aprobarea securitatii.Daca nu stii sunt ultimil Chiliorean care a trecut prin puscariile Popa Sapca Timisoara, Rahova si Jilava.din motive politice. Dupa Revolutie mi am luat dosarul de la CNSAS unde spre surprinderea mea 16 consateni m au turnat la militie si securitate plus alte 61 persoane din Salaj. Ce s ar intampla daca i as divulga? S ar declansa o ura intre noi. Si te asigur ca majoritatea absoluta apartine cultului ortodox. Eu i am iertat pe toti dar nu i am uitat. Si nu vreau ura intre noi , avem nevoie de pace si liniste. Daca vrei sa ne cumoastem mai bine scrie mi pe adresa de e mai. fabianab32@yahoo.com. Va iubesc Chilioreni!

>

in 1 Ianuarie 2013 23:12

mancavar ghipsul

>

in 2 Februarie 2014 14:28

COMENTARIUL DIN 10 Ianuarie 2010 15:38 REPLICA !!!!!! Ce om cu capu pe umeri o putut sa faca asa ceva?RUSINE SA II FIE !!! Toti sunteti cu gura pe sus !! da multi dintre voi ati uitat cand era dai de capu vostru si traiati de pe o zi pe alta ,si popa Marin pe care il vorbiti de rau ,va facut pasapoarte si v-a dat bani de cazare si mancare in Imola ca nu ati avut bani sa va pisati in centrul Imolei ,si acuma se trezeste o persoana sa il vorbeasa de rau pe popa Marin !!! Ce e cu tine ma anonimule .. de ce nu ti-ai pus numele sa te stie lumea cine esti !!! Ce ti ciuda ca are bani si pamant cumparat ? ca asa ai scris pe acolo !!! Ori cine ai fi sa-ti fie rusine !! Si daca lupta in ring care ii problema ..da ia placut sa boxeze ... Si eu ma gandesc ca esti ceva om de nimica care se ocupa si boschetari de astea .. adica ce dracu te intereseaza ce tine de popa Marin ... daca tot esti asa smecher de ce nu ti-ai dat numele !

>

in 2 Februarie 2014 14:34

COMENTARIUL DIN 10 Ianuarie 2010 15:38 REPLICA !!!!!! Ce om cu capu pe umeri o putut sa faca asa ceva?RUSINE SA II FIE !!! Toti sunteti cu gura pe sus !! da multi dintre voi ati uitat cand era dai de capu vostru si traiati de pe o zi pe alta ,si popa Marin pe care il vorbiti de rau ,va facut pasapoarte si v-a dat bani de cazare si mancare in Imola ca nu ati avut bani sa va pisati in centrul Imolei ,si acuma se trezeste o persoana sa il vorbeasa de rau pe popa Marin !!! Ce e cu tine ma anonimule .. de ce nu ti-ai pus numele sa te stie lumea cine esti !!! Ce ti ciuda ca are bani si pamant cumparat ? ca asa ai scris pe acolo !!! Da tu sti ca popa in 1990 lucra in Imola ....si tu erai in chilioara si frecai menta Ori cine ai fi sa-ti fie rusine !! Si daca lupta in ring care ii problema ..da ia placut sa boxeze ... Si eu ma gandesc ca esti ceva om de nimica care se ocupa si boschetari de astea .. adica ce dracu te intereseaza ce tine de popa Marin ... daca tot esti asa smecher de ce nu ti-ai dat numele ! Tot respectu` pentru popa Marin !! Sunt Chiorean Rares a lui Frisu ,din Chilioara

OBqhDEsGfOoJir>

in 18 Octombrie 2015 2:45

xSiv45 Thanks so much for the article post.Much thanks again. Keep writing.

ETSHdqQuWmGahUmo>

in 31 Decembrie 2015 17:47

blqyII

tfOZFBiqFaEqGpUvh>

in 31 Martie 2016 3:45

Cl2fa9 You may have a very good layout for the blog i want it to utilize on my web site as well

CpqrIcJTOCWh>

in 6 Aprilie 2016 14:32

G2kygj This blog was how do I say it? Relevant!! Finally I have found something which helped me. Cheers!

hYeeqxVFiuY>

in 15 Mai 2016 23:04

VQQz50 You are my inhalation, I possess few blogs and often run out from brand . Actions lie louder than words. by Carolyn Wells.

xHmoCkNIlsuXb>

in 6 Iulie 2016 4:36

Cm8H5p Wow! Thank you! I permanently needed to write on my blog something like that. Can I take a portion of your post to my blog?

KbMriqVmLLx>

in 3 August 2016 21:11

FAWdt4 I was suggested this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You are incredible! Thanks!

AWfRfLLeeCVzq>

in 11 Octombrie 2016 9:15

bLYBRH Say, you got a nice blog post.Thanks Again. Really Cool.

lUMFRBWUEa>

in 27 Noiembrie 2016 9:57

kQ8IQu Your style is so unique in comparison to other people I have read stuff from. I appreciate you for posting when you ave got the opportunity, Guess I all just book mark this web site.

GHUQBrjucqAvuUsfVxx>

in 10 Iulie 2017 21:07

zcJG9w just beneath, are a lot of completely not connected websites to ours, on the other hand, they are certainly worth going over

jwoaYsgryoihmrRgx>

in 20 Septembrie 2017 14:30

xCM1qb Very good article. I definitely appreciate this website. Keep writing!

KrloRLcIGPG>

in 8 Noiembrie 2017 12:56

IPWCKv Interesting. We are waiting for new messages on the same topic!!

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.