SondajRSS Feed

Poiana Cehului are biserica

10 Iunie 2009
O bisericuta de lemn, ca un giuvaer, s-a ridicat pe str. Poiana din Cehu Silvaniei. Zona se afla la o distanta apreciabila de oras si numara 25 de case, in care isi duc zilele 60 de persoane. Cei din "Poiana" si-au dorit demult sa aiba o bisericuta a lor, sa nu fie nevoiti sa mearga kilometri intregi pana in centru. Acum visul lor a prins viata. Si asta cu ajutorul unor fii ai satului, intre care familia lui Stefan Poenaru (stabilit la Fetesti), din daniile tuturor credinciosilor din acest cartier, prin sustinerea primarului Varga Andrei si a viceprimarului Emil Bulgarean, a mesterilor si artistilor, maistrilor din atelierul liceului "Gheorghe Pop de Basesti".

Luni, in cea de-a doua zi a Rusaliilor, lacasul de lemn a fost tarnosit de catre arhiereul ortodox al salajenilor, PS Petroniu Florea, alaturi de protopopul de Zalau, parintele Stefan Lucaciu, preotul paroh, Radu Barbor, (hirotesit cu acest prilej la rangul de iconom stavrofor), un sobor de preoti, diaconi, monahi (intre care si staretul Manastirii Neamtului, arhimandritul Benedict). Au fost partasi la acest moment de sarbatoare cateva sute de credinciosi, veniti si din Cehu, dar si din Salatig, Mineu, Nadis, Motis, Giurtelecul Hododului, Baia Mare, Cluj, Zalau. Vorbitorii au facut o incursiune in istoria locului si a vietii spiritua
Poiana Cehului are biserica
le a acestor meleaguri aflate la interferenta Tarii Silvaniei, Maramuresului si Satmarului, s-au referit la semnificatia sarbatorii Sfintei Treimi si nu in cele din urma i-au mentionat, felicitat si le-au multumit tuturor celor care au ostenit, s-au jertfit si au daruit pentru ridicarea lacasului.

Piatra de temelie a bisericii de la Poiana, ce poarta hramul Sfintei Treimi, a fost pusa in anul 2006. Au fost necesari 205.000 lei pentru constructie, pictura, iconostas, dotare cu mobilier, clopote, sonorizare, amenajarea caii de acces si inzestrarea cu cele necesare. Asa cum este acum, o bisericuta noua, in stil vechi, ar putea fi inclusa in circuitele de vizitare a bisericilor din judet. Prim-edilul Cehului crede ca acest lucru va fi posibil, iar dupa postarea pe site-ul primariei, lacasul de la Poiana va fi unul emblematic pentru urbea de sub Codru.
Vizualizari 1055
Comentarii articol

sfat>

in 27 Iunie 2009 13:44

Stimata Adela Muresan,aveti dreptate,biserica pe care am vizitat-o si eu este intr-adevar ca o mica bijuterie,are valente arhitecturale si artistice de exceptie.Ati omis sa pomeniti,dar sunt vrednici de pomenire cei care au trudit direct la realizarea acestei sfinte bisericute si anume pe domnul Cornel Cusner patronul firmei Rustic din Baia Mare cel care a realizat constructia propriusisa,pe maestrul Marius Cioran care a realizat o pictura de o aleasa tinuta si pur neobizantina si pe maistrul Vasile Chici care a realizat catapeteasma si aceasta lucrata cu multa maestrie si rafinament.E bine sa fie pomeniti, nu pentru faima lor,ei n-au timp de asa ceva ci pentru a rasplati cu un cuvant de lauda truda mintii,sufletului si mainilor lor.Altfel ne multumim cu trista constatare:unii cu truda, altii culeg laudele

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.