SondajRSS Feed

Ce inseamna sa beneficiezi de prezumtia de nevinovatie si sa ai tupeu

Inculpatul Lucian Baican vrea sa fie inspector la Serviciul Fond Funciar al Primariei Zalau

13 Septembrie 2018

A fost condamnat anul trecut in prima instanta la trei ani cu suspendare pentru luare de mita de la Dan Radu, in afaceri cu retrocedari de terenuri in municipiu. Cazul se rejudeca acum la Bistrita

La momentul perchezitiilor DNA la Primarie, Baican era seful Serviciului Fond Funciar, unde acum vrea sa fie inspector

Primaria Zalau anunta pe 23 august ca organizeaza un concurs pentru ocuparea unei functii contractuale de inspector de specialitate din cadrul Directiei administratie publica - Serviciul Fond Funciar, registrul agricol, agricultura.
La concursul care a avut loc ieri,12 septembrie, s-au inscris sapte candidati carora le-au fost acceptate dosarele.
Printre candidatii admisi la concurs se afla si Baican Lucian, condamnat in prima instanta de Tribunalul Salaj si judecat acum de Tribunalul Bistrita-Nasaud in cel mai spectaculos dosar de coruptie din Primaria Zalau. Tribunalul Salaj l-a condamnat pe Baican cu suspendare pentru luare de mita de la afaceristul care se ocupa cu tranzactii de terenuri in Zalau Dan Radu. Acesta a fost si el condamnat in prima instanta la peste sapte ani de inchisoare. De subliniat ca pozitia din care Baican aluat mita este cea de sef Serviciu Fond Funciar al Primariei Zalau, unde a cum a dat concurs sa devina inspector de specialitate.
Lucian Baican este suspendat din functia de sef Serviciu Fond Funciar si asteapta decizia finala a instantei. Daca va fi condamant definitiv isi pierde automat functia, iar daca va fi achitat va reveni inapoi in primarie pe functie.
Am aflat ca Lucian Baican a mai candidat odata la o functie publica in Primaria Zalau dupa condamnare, dar nu a luat nota de trecere. Lucian Baican nu este condamnat definitiv in acest moment, asa ca Primaria Zalau trebuie sa-i accepte candidatura pentru posturile vacante. 

Tribunalul Salaj a considerat ca Baican
a luat mita cat sa fie pedepsit la trei ani
de inchisoare cu suspendare

Lucian Baican, fost subprefect al Salajului si sef al Serviciului Fond Funciar din Primaria Zalau, a fost condamnat pe 27 iulie 2017 de Tribunalul Salaj pentru luare de mita la trei ani de inchisoare cu suspendare. Cum decizia nu a fost definitiva, s-a facut apel, iar acum cauza se judeca la Tribunalul din Bistrita-Nasaud.
Pentru comiterea infractiunii de luare de mita (doua acte materiale), sentinta Tribunalului Salaj a dispus trei ani de inchisoare pentru Baican Lucian Claudiu si interzicerea dreptului de a fi ales în autoritatile publice sau în orice alte functii publice, dar si dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat pe timp de un an. Baican Lucian a fost achitat pentru infractiunea de spalare de bani (doua acte materiale).
Sentinta prevedea suspendarea executarii pedepsei sub supravegherea Serviciului de probatiune de pe lânga Tribunalul Salaj pe durata unui termen de încercare de 4 ani.
Adica, in aceasta perioada, Baican sa se prezinte la Serviciul de Probatiune ori de cate ori este necesar, sa primeasca vizitele consilierului de probatiune, sa anunte in prealabil orice schimbare a locuintei, sa comunice schimbarea locului de munca, sa comunice informatii de natura a permite controlul mijloa

Inculpatul Lucian Baican vrea sa fie inspector  la Serviciul Fond Funciar al Primariei Zalau
celor de existenta.
Lucian Baican ar fi trebuit, conform sentintei, sa execute 60 de ore de munca in folosul comunitatii la Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau sau la o parohie de pe raza municipiului Zalau.
Ramane de vazut insa ce va decide Tribunalul din Bistrita.

Afaceristul Dan Radu l-a mituit pe Baican
Lucian ca sa obtina retrocedari de terenuri
pentru persoane de la care lua bani

Din rechizitoriul DNA reiese ca în perioada septembrie 2012 - iulie 2015, inculpatul Dan Radu a pretins si a primit bani si teren de la anumite persoane, lasând sa se înteleaga ca are influenta asupra functionarilor Primariei Municipiului Zalau cu atributi în domeniul reconstituirii dreptului de proprietate. Ce s-a dovedit in dosar, potrivit sentintei din Salaj, este ca i-a dat mita lui Baican.
“n ce îl priveste pe Lucian Baican, rechizitoriul DNA arata ca în perioada 2014 - septembrie 2015, pentru ajutorul acordat în reconstituirea dreptului de proprietate privata asupra unor terenuri, Baican Claudiu Lucian, în calitate de functionar public, având functia de subprefect al judetului Salaj si ulterior de sef al Serviciului de Fond Funciar din cadrul Primariei Zalau, a primit de la inculpatul Dan Radu foloase constând într-un teren în suprafata de 831 de metri patrati, în valoare de 69.056 lei, precum si materiale de constructii în suma de 4.262,58 lei.
Bunurile imobile ale lui Dan Radu si ale lui Lucian Baican se afla sub sechestrul DNA.

Lucian Baican a ajuns subprefect in 2012
in guvernarea USL, fara carnet de partid,
dar cu sustinerea liberalilor salajeni

Lucian Baican, jurist al Primariei Zalau de zece ani, a fost, initial, propunerea liberalilor salajen pentru functia de prefect al judetului, liberalii având dreptul, conform unui algoritm stabilit la nivelul USL, sa nominalizeze prefectul în Salaj.
Numai ca PSD Salaj nu s-a multumit cu functia de subprefect, ce-i revenea conform algoritmului (algoritm ce stabilea ca acolo unde presedintia Consiliului Judetean este asigurata de PSD - cum este cazul în Salaj - prefectul sa fie de la PNL).
PSD a reusit sa convinga conducerea USL sa accepte o derogare. Asa s-a ajuns ca prefectul sa fie dat de PSD, în persoana lui Filonas Chis, PNL trebuind sa se multumeasca sa numeasca subprefectul.
Lucian Baican are 41 de ani, este casatorit, are doi copii. Nu este înregimentat politic, fiind sustinut de PNL pentru ca formatiunea cauta pentru functia de subprefect "oameni noi, buni profesionisti, carora sa nu li se poata imputa absolut nimic", cum spunea Radu Capîlnasiu, presedintele PNL Salaj la aceea vreme.

Vizualizari 3858
Comentarii articol

>

in 13 Septembrie 2018 2:43

Și sa vrea d.na secretar ardelean Claudia sa se nască un post de personal contractual,fără nici specializare la studii.......ca deh .....pentru solitare nu este necesar.......ardelean este urmasa mandra a obiceiurilor potrovita

>

in 13 Septembrie 2018 3:40

Se mai vrea o direcție juridica =paralela÷ (lăsăm deschis un exercițiu de imaginație pentru denumire) sau o primărie juridica -fără proiectanți, urbaniști, arhitecti (alt exercițiu sa numărăm juriștii din primărie și serviciile din derrivarea -inversarea cuvintelor administratie-locala-Publica-juridica

>

in 13 Septembrie 2018 7:05

Ai de plm, ce tupeu, sa iei mita si dupa aia sa ai pretentii sa ajungi inspector, auzi tu la el.

>

in 13 Septembrie 2018 7:21

Mita a fost împărțiță şi cu alți şmecheri din primărie, aşa că revenirea în răndul celor care nu muncesc nu va fi o problemă.

>

in 13 Septembrie 2018 8:05

MAI AU CEVA DE FURAT pentru asta vor sa revina RUSINE SA LE FIE MAGISTRATILOR CORUPTI , si IMPLICATI...

>

in 13 Septembrie 2018 8:10

Extraordinar !! Ce tupeu de tigan nenorocit!! Macar daca nu te au condamnat du te in p... mea si ascunde te in Romita pe undeva.

>

in 13 Septembrie 2018 9:45

ACESTIA NU MAI AU PIC DE RUSINE.ALO D-LE PRIMAR CHIAR NU MAI AVETI PIC DE OBRAZ? DAR NU VA E RUSINE SA IESIT PE STRADA ? ESTE VALABIL SI PENTRU PROCURORI SI JUDECATORI. HALAL JUSTITIE , DUPA CATE AU FACUT ACESTI DOI INDIVIZI SI ALTII DIN PRIMARIE NU TREBUIE MULTA CARTE PENTRU AI CONDAMNA LA ANI GREI DE PUSCARIE. DA , DAR TREBUIE SA SE SI VREA.ALO PROCURATURA GENERALA , DIICOT ,DNA ,ETC. SE AUDE SI LA VOI?

>

in 13 Septembrie 2018 10:05

Mai ales Radu cu un handicap sever pe el trebuie pus la zid

>

in 13 Septembrie 2018 10:12

SAU TERMINAT BANII DE AIA VREA INAPOI SA FIE INSPECTOR, SA AIBA DE UNDE.

>

in 13 Septembrie 2018 14:31

Daca il reangajeaza ar tb sa protestam in fata primariei.

>

in 13 Septembrie 2018 15:04

Să candideze la un post de jurist la privați dacă e capabil!

>

in 13 Septembrie 2018 15:04

Să candideze la un post de jurist la privați dacă e capabil!

Baican>

in 13 Septembrie 2018 17:40

Si dati va seama oameni buni ca a terminat la Goldis Zalau,nu as mai lasa niciunul cu asa zise studii la privat intr o institutie de stat.halal act administrativ.Claudia Ardelean are studii la cea mai slaba facultate de stat cea din Oradea.Singurul care ar putea vorbi este Cristi Dobra cu studii la AI Cuza Iasi\r\n

>

in 13 Septembrie 2018 18:46

Lupul paznic la oi ??? Zau asa ???

>

in 13 Septembrie 2018 18:46

Lupul paznic la oi ??? Zau asa ???

>

in 13 Septembrie 2018 18:56

Oameni cu studii la facultati private, se angajeaza bugetari la stat. Cei cu facultate de stat se angajeaza la privat. Foarte interesant.

>

in 13 Septembrie 2018 19:22

Probabil daca era crim inal nu l-ati fi pus la zid chiar asa. In primul rand procesul nu este finalizat.In al doilea rand nu cred ca acest baiat este coruptul Zalaului cum vreti voi sa il scoateti.Afaceri cu terenuri s-au facut en gros pana la acest baiat de altii din primarie c are nu raspu7ns cu nimic. Intotdeauna pestii mari nu vor raspuunde , merg pestii mici care nici nu stiu daca au vreun aport.Foarte urat ca va permiteti comentarii fara suport.

>

in 13 Septembrie 2018 20:21

O sa iasă "nevinovat" după legile lu dracnea ,ca probabil l-a dibuit Sri. Ul. FAPTELE SUNT CLARE ȘI EL ȘTIE ĂSTA. După justiția lu dracnea faptele nu mai sunt penale dacă le.a descoperit Sri. Ul instituție plătită cu mulți bani publici

>

in 13 Septembrie 2018 20:33

17 40 esti tare frustrat si inviodios pe dna asta secretar.esti sigur vreun angajat in primarie care te pune la treaba dna ca am inteles ca va cam tine din scurt

>

in 15 Septembrie 2018 14:40

Toti prostii ,,te pun la treaba" pentru 20:33, dar acolo se lucrează fara cap, e o femeie plină de contradictii, snoabă, infatuata. Continua politica lui Potrivita, omul care a îngropat Zalau ideea de relatie cu autoritatile locale.Nu mai zic de Ciuntu, care transpiră prefăcîndu-se ca lucrează, uitati-va cate străzi is in lucru in oras si nimic nu se finalizează, uitati-va cate cozi la semafoare, unde e ORGANIZAREA si buna ADMINISTRARE ?

observatii simple>

in 23 Septembrie 2018 11:49

De ce institutia prefectului sau responsabilii de fondul funciar daca sunt chemati in judecata "in civil " nu se prezinta la termenele stabilite de judecatori ? in plus comenteaza despre " CARTA ADMINISTRATIEI PUBLICE LOCAE " ca este doar o carte scrisa frumos oare care sunt cauzele reale ? o fi cumva vorba de competente in materie ? rea vointa , sunt oameni care sunt in slujba adevarului pentru semenii lor , respecta deci ideile exceptionale din carta administratiei publice locale eu nu cred si sincer am studiat CARTA .

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.