A inceput judecata in al doilea dosar de coruptie a fostului primar din Jibou, Eugen Balanean

1
602

 

A inceput judecata in al doilea dosar de coruptie  a fostului primar din Jibou, Eugen Balanean

Judecatoria Jibou a inceput sa-l judece pe Eugen Balanean pentru savarsirea infractiunilor de coruptie, iar la primul termen de judecata din 3 septembrie cauza a fost amanata la solicitarea aparatorului in vederea pregatirii apararii. Judecatoria Jibou a stabilit un nou termen de judecata pentru data de 15 octombrie. Fostul primar PSD din Jibou, a fost trimis in judecata, pe 10 aprilie, intr-un nou dosar penal, acuzat ca a efectuat operatiuni financiare incompatibile cu functia detinuta. Infractiunea este asimilata faptelor de coruptie. Avocatul care il apara pe fostul primar al Jiboului in ambele dosare de coruptie este Bogdan Ilea - seful Baroului de Avocati Salaj, vicepresedinte PNL Salaj si a deschis lista candidatilor PNL pentru Senat la alegerile parlamentare din 2016.

Procurorii PT Salaj il acuza ca pe fostul primar ca se comporta ca si un administrator al unei societati si scotea bani din banca, lucru ce ii era interzis

Judecatoria Jibou ne-a transmis ca: "Prin rechizitoriul nr. 22/P/2016 al Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, inregistrat pe rolul instantei la data de 4 aprilie 2018 sub numar Dosar 708/1752/2018 al Judecatoriei Jibou, s-a dispus trimiterea ‘in judecata a inculpatului Balanean Eugen, pentru savarsirea infractiunii de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase neacuvenite.
Prin actul de sesizare a instatei s-a retinut ca inculpatul, in perioada 2011- octombrie 2014, perioada in care a detinut functia de primar al orasului Jibou, s-ar fi comportat ca un administrator de fapt al unei societati comerciale, avand specimen de semnatura pentru a efectua operatiuni bancare in conturile SC. C. de la Raiffeisen Bank, si ca imputernicit pentur derularea operatiunilor bancare, ar fi efectuat operatiuni financiare incompatibile cu functia detinuta (ridicari de numerar in lei, depuneri de numerar in lei si euro si dispunerea unor plati prin virament bancar prin semnarea mai multor ordine de palta), in scopul obtinerii de foloase pentru SC. C. SRL Jibou (societate in cadrul careia detine calitatea de asociat) si pentru propria persoana, desi ii era interzis sa efectueze aceste operatiuni in virtutea dispozitiilor art. 87 alin. 1 lit. d din Legea nr. 161/2003.", ne-a transmis judecatorul Laura Sporis - coordonator Compartimentu informare si relatii publice din cadul Judecatoriei Jibou.

Un dosar greu se judeca la Judecatoria Baia Mare

Eugen Balanean este judecat pentru savârsirea a cinci infractiuni, din care trei de abuz în serviciu asimilate faptelor de coruptie, conflict de interese si purtare abuziva. In acest dosar s-a stabilit urmatorul termen de judecata pentru data de 28 octombrie. Fostul primar a fost arestat preventiv, apoi arestat la domiciliu si, in cele din urma, pus sub control judiciar. In prezent este judecat in liberate. Reamintim ca procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Salaj au dispus pe 11 mai 2015 retinerea pentru 24 de ore a lui Eugen Balanean. Pe 11 mai 2015 s-a dispus si începerea urmaririi penale fata de Eugen Balanean, plasat atunci în arestul IPJ Salaj.

Fostul primar Balanean a mai fost condamnat la un an cu suspendare

Judecatoria Jibou l-a condamnat in 30 iulie 2014 pe Eugen Balanean la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese si trei ani termen de incercare. Sentinta a ramas definitiva dupa ce in data de 4 decembrie 2014 Curtea de Apel Cluj a respins ca nefondat apelul lui Balanean. Pe 6 mai 2015, prefectul de la aceea vreme, Ionel Ciunt, a emis doua ordine de destituire din functie, unul pentru primarul din Jibou, Eugen Balanean, si altul pentru primarul din Bocsa, Ioan Barou. Eugen Balanean a fost primar al orasului Jibou in perioada 2012 - 2015. In legistratura 2008 - 2012 a fost viceprimar al Jiboului timp de trei luni.

 

 

 

COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.