SondajRSS Feed

Salajenii sunt puternic constientizati ca sunt urmasii Romei

In weekend avem doua festivaluri romane

13 Iulie 2017

Weekend-ul acestei saptamani ne aduce, printre altele, retrairi ale momentelor istorice prin Festivalul Porolissum Fest si prin Festivalul Roman Zalau Porolissum. Sunt doua manifestari prin care s-au concurat ani la rand Consiliul Judetean condus de Tiberiu Marc (PSD) - care ne aducea Porolissum Fest - si fostul primar al Zalaului Radu Capilnasiu (PNL) – in timpul caruia s-a inventat Festivalul Roman Zalau Porolissum. Era o intrecere intre care ne demonstreaza mai convingator ca suntem urmasii Romei. De cand la Primaria Zalau a venit Ionel Ciunt (PSD), legiunile din cele doua festivaluri s-au impacat si evolueaza impreuna. 

Cert este ca Radu Capilnasiu a adus romanii in Zalau, Festivalul Roman Zalau Porolissum aflandu-se acum la a XIII-a editie, in timp ce Porolissum Fest, organizat de Muzeul Judetean, subordonat Consiliului Judetean, a ajuns si el la a VII-a editie.
Ce mai stim este ca anul acesta Festivalul Roman Zalau ne costa 40.000 de lei, iar despre Porolissum Fest avem la indemana doar informatia ca anul trecut a costat 70.000 de lei. Daca e tot pe acolo, in weekend avem sarbatoare cu romani cu o cheltuiala totala care sare binisor de 100.000 de lei.

Targ barbar pe platou in Zalau
si targ roman la Moigrad

De toti banii, pe platoul de marmura din centrul Zalaului va avea loc un fel de targ cu obiecte "antice", numit "Targul barbar", iar la Castrul Roman Porolissum de la Moigrad spectatorii vor putea admira parada trupelor de reconstituire, demonstratii de lupta, asediu nocturn cu sageti. Pentru gurmanzi vor fi demonstratii de gatit cu degustare, dupa retete antice, ateliere de preparat painisoare romane, ceaiuri vindecatoare si vin aromatizat. Vor fi si concursuri, tir cu arcul, trasul franghiei ori lupte cu ciomagul.
Sambata si duminica la cele doua manifestari sunt asteptate numai asociatii si formatii din tara, fata de anii anteriori cand era prezenta si o trupa de romani din Ungaria.
Sambata, pe platoul de marmura, in afara de Targul barbar, intre orele 13.00 si 18.00 va acea loc interactiunea publicului cu atelierele din taberele militare. Duminica, in Amfiteatrul din castrul Porolissum va avea loc Targul roman. Programul este cam acelasi in cele doua zile. Sambata, lupte cu gladiatori, dansuri arhaice cu Nimfele Daciei, parada trupelor de reconstituire (Platou – Perla - Prefectura), reconstituirea incinerarii imparatului Traian, precum si asediul nocturn cu sageti si proiectile al populatiei barbare din jurul Daciei. Duminica, in Amfiteatrul de la Porolissum, in afara de Targul roman dupa interactiunea publicului cu atelierele din taberele militare vor avea loc dansuri arhaice, lupte cu gladiatorii, demonstratii de gatit cu degustat dupa retete antice, tombola etc.
La cele doua evenimente vor participa Asociatia Amicii Muzeului din Zalau, Asociatia Omnis Barbaria Satu Mare, Asociatia Castrum Novis Sibiu, Asociatia Culturala

In weekend avem doua festivaluri romane
Tomis Constanta, Nimfele Daciei din Zalau, Vulturii din Calata Stana, Asociatia Virtus Antiqua Cluj Napoca, Asociatia Geto-Dacii subcarpatici din Pitesti, Deus Vult Oradea, Vox Dacorum Zalau.
Pentru a facilita accesul publicului la Porolissum, organizatorii vor asigura transportul gratuit pana la castru, dar si revenirea in oras. Astfel for fi puse la dispozitia publicului autobuze care vor pleca din fata Bibliotecii Judetene sambata de la orele 19.30 si 20.00 si vor reveni in Zalau la ora 23.00, iar duminica vor pleca la ora 12.30 si 13 30 si se vor intoarce la ora 18.30.

Popularitatea Porolissum Fest
are cota fixa - 950 de vizitatori

La evenimentul ce se cheama Porolissum Fest, dupa estimarile Muzeului Judetean, sunt asteptati peste 1.500 de vizitatori in capitala provinciei romane Dacia Porolissensis. Asta in conditiile in care anul trecut a ramas de pomina omul de la poarta de intrare in castru, care in jurul orei 16.00 spunea ca s-au dat 950 de bilete, cu toate ca in castru nu erau mai mult de 150 de persoane, iar la iesire, cam peste vreo patru ore, omul de la poarta, intrebat cate bilete a dat, a spus tot 950. Noi am intrat la idei ca omul avea o cifra fixa cu care argumenta popularitatea manifestarii. Nu-i exclus ca cineva sa-i fi spus ca asa se ustifica cheltuiala din banul public, daca are 950 de vizitatori batuti pe muchie.
Trecand peste acest moment comic, sa amintim ca fostul primar Radu Capilnasiu spunea ca ideea de a organiza un festival cu specific perioadei romane a fost a sa si s-au obtinut fonduri europene pentru organizare. Porolissum Fest a aparut si el dupa vreo sase ani de Festival Roman Zalau, cu aceleasi scenarii ca si primul festival roman. Asa ne-am procopsit cu doua manifestari identice.

Zilele Simleului concureaza
dubla sarbatoare cu romani

La sfarsitul saptamanii, in urbea de sub Magura are loc sarbatoarea "Zilele Orasului Simleul Silvaniei editia a XIV-a, organizata de Primarie si Consiliul Local. Evenimantul va debuta vineri la ora 18.30, cu parada portului, dansului si cantecului popular a formatiilor participante la Festivalul International de Folclor "La Fantana Dorului".
Formatiile Zdob si Zdub, Talisman, trupa AKA, Vacanta Mare precum si solistele de muzica populara Sava Negreanu Brudascu, ori Marcela Rusu vor atrage un numeros public. Cu certitudine, multi vor prefera Simleul in loc de luptele cu gladiatorii ori de Dansul Nimfelor.

Vizualizari 2891
Comentarii articol

>

in 13 Iulie 2017 6:43

AVEM POLITICIENI BARBARI, NU MAI VREM NICI O BARBARIE. DESTUL CA POPORUL ESTE DISTRUS FARA MILA DE ACESTI BARBARI. BARBARIA O INDURAM, DAR NU NE DISTREAZA.

>

in 13 Iulie 2017 8:08

urmasii - ROMILOR !!!!!!!

Jibou ciuciu zile>

in 13 Iulie 2017 12:05

Dupa ce ani de zile Jibou a pus pom de Nasterea Domnului doar la presiunea presei edilii inca n-au renuntat la pravila maimarelui balanean de a nu organiza zilele orasului. Din 2008 nimic-nimic. Se pare ca e o ura (un ciuciu) a PSD-ului conducator impotriva cetatenilor care la prezidentiale au votat contra. Aviz! bateti-va joc de ei si vor vota tot contra cat de curand se poate si in continuare.

>

in 13 Iulie 2017 17:11

Nu vreau sa-i vad pe ticalosi! Sa-si dea pensii si salarii speciale si sa ne lase in pace cu falsul lor patriotism! Astia sunt patrioti? Mint cu nerusinare oamenii, si iar ii mint, si iar, si iar si prostii de salajeni raman prosti!

>

in 13 Iulie 2017 17:14

DOAR NU CREDETI CA AU AJUNS PATRIOTI PESTE NOAPTE? ESTE DOAR O MANEVRA DE MANIPULARE SPECIFICA. PATRIOTI CA DRAGNEA SI PONTA. IN IAD CU VOI!

LUCRU LA DOMICILIU!>

in 13 Iulie 2017 18:34

Oferta speciala lucru pe internet exclusiv: cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON (lei noi) lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email: cristianproject210@gmail.com

>

in 18 Iulie 2017 21:49

Festivalul roman are concurență de la Vacanta Mare.s-a ingrămădit lumea la Simleu sa vada penibilitatile debitate ce Leana si costel ludovic si lucică sub patronajul lui SEPTY

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.