In urma pandemiei a scazut salariul mediu net in tara

0
226

Criza de COVID-19 a generat conditii economice speciale ce au avut un impact considerabil asupra nivelului salarial net.
Datele furnizate de Directia Judeteana de Statistica Salaj arata scaderi ale castigului salarial mediu net din luna aprilie, comparativ cu luna martie a acestui an.

Castigurile salariale din luna aprilie, comparativ cu luna martie 2020

in Romania, in luna aprilie a acestui an, castigul salarial mediu nominal brut a fost 5201 de lei, cu 185 de lei (-3,4%) mai mic decat in luna martie 2020. in ceea ce priveste salariul mediu nominal net, acesta a ajuns in luna aprilie 2020 la 3182 de lei, in scadere fata de luna precedenta cu 112 lei (-3,4%).
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (7982 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1340 lei), potrivit unui comunicat de presa al INS.
In raport cu evolutia preturilor de consum, indicele castigului salarial real a fost 99,5% pentru luna aprilie 2020 fata de aceeasi perioada a anului precedent. Fata de luna martie a acestui an, indicele castigului salarial real, in luna aprilie 2020 a fost 96,3%.

Cauzele scaderii nivelului salarial

In luna aprilie 2020, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a scazut fata de luna precedenta ca urmare a intreruperii/incetarii activitatii sau a intrarii in somaj tehnic a multor agenti economici, a nerealizarilor de productie ori incasarilor mai mici (in functie de contracte/proiecte), a remunerarii partiale a salariatilor din unele activitati economice. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost determinate de acordarea in luna precedenta de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), cat si a disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mari fata de medie, din unele activitati economice, arata informatiile de la INS.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in:

industria transporturilor aeriene (29,1%); fabricarea produselor din tutun, ca urmare a acordarii de prime ocazionale in lunile precedente (22,8%); fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea de mobila, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), hoteluri si restaurante, fabricarea bauturilor, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, alte activitati industriale n.c.a., activitati de spectacole, culturale si recreative (12-19%); fabricarea produselor textile, fabricarea articolelor de imbracaminte, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, comert cu ridicata si cu amanuntul (inclusiv repararea autovehiculelor si motocicletelor), activitati profesionale, stiintifice si tehnice ( 7,5- 11%).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here