In Salaj, nici urma de vouchere

0
3

Programul Rabla 2013 incepe maine la nivel national. Data a fost comunicata de Mi-nistrul Mediului Rovana Plumb in aprilie. Ministrul spunea atunci ca tichetele valorice Rabla 2013 vor fi distribuite incepand cu 15 mai. Numai ca in Salaj Rabla incepe fara tichete va-lorice. „Cu siguranta Programul Rabla 2013 nu incepe maine in Salaj. Noi nu am fost chemati la Agentia Fondului de Mediu sa preluam tichetele valorice. Am primit informatii evazive de la cei care ar trebui sa ne ofere raspunsuri. Oamenii vin sa afle informatii despre program si, din pacate, noi nu stim exact care va fi formula anul acesta”, a declarat ieri pentru Graiul Salajului directorul REMAT, Dorin Chereji. „Firmele care participa in Programul Rabla 2013 trebuiau sa prezinte AFM dosarele spre validare”, a mai spus Chereji.
Prima etapa a programului pentru reinnoirea parcului auto a fost lansata in 22 aprilie. Pana la aceasta data, Rabla 2013 a putut fi contestat sau aplaudat in dezbatere publica pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM). Dupa aceasta data, colectorii auto inscrisi in program au avut la dispozitie doua saptamani pentru prezentarea si validarea documentatiei, se arata la acea vreme pe portalul AFM. Pe langa REMAT, in Salaj mai exista sase colectori auto aprobati de AFM.
In programul Rabla 2013 au fost incluse o serie de termene limita atat pentru proprietarii de vechituri, cat si pentru dealerii auto. Proprietarul care duce masina la casat trebuie sa primeasca in cel mult zece zile documentele de distrugere si radiere, impreuna cu tichetul care garanteaza reducerea la cumpararea unei masini noi. Cuantumul primei de casare a fost stabilit la 6.500 de lei in 2013, spre deosebire de 3.800 lei, cat a fost anul trecut. Diferenta este ca in 2013 la achizitionarea unei masininoi cumparatorul poate prezenta un singur tichet valoric in loc de trei, cum era pana anul trecut. Cu aceasta masura, Ministrul Mediului urmareste sa stopeze piata neagra a tichetelor valorice.

Presupusele Tichete Rabla 2013 se vand deja pe internet in Salaj
In Salaj, pe diverse site-uri gasim anunturi cu vanzari tichete Rabla 2013. Persoanele interesate de vouchere Rabla 2013 se pot informa cu un simplu search pe motorul de cautare „google”. „Vand voucher rabla 2013, dosar complet Zalau, 1.300 ron bucata”. In plus, vanzatorul voucherului isi precizeaza numele complet si numarul de telefon la care poate fi contactat. Se mai vand tichete rabla 2013 cu 2.000 de lei. Pe site-uri dedicate vanzarilor, ofertele abunda. Cineva ofera tichet la pretul maxim de 1.500 Euro!”.
Referitor la piata neagra a tichetelor, ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara la un post TV ca „orice alta informatie de pe orice alt site nu are legatura cu ceea ce lucreaza ministerul in momentul de fata pentru eliminarea evaziunii, stopa-rea pietei negre, in cadrul derularii acestui program. In mod cert, vom colabora cu politia ca piata neagra sa fie stopata”.
Anul acesta, Ministerul Mediului pune la bataie prin programul „Rabla” un total de 20.000 de tichete valorice, dintre care 17. 000 pentru persoane fizice si juridice si 3. 000 de tichete pentru institutiile publice. Anul trecut, in Salaj au fost distribuite 113 tichete valorice, potrivit informatiilor furnizate de directorul REMAT Salaj Dorin Chereji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here