In Nusfalau, viata ca la oras

0
6

Chiar daca primarul Mate Radu (foto) nu admite nici in ruptul capului ca Nusfalaul ar putea candva ascede la rangul de oras, realitatea demonstreaza totusi ca aceasta asezare, strabatuta de Valea Barcaului, are avantajele unui mic orasel. Spun asta, deoarece in localitate se gaseste aproape tot ceea ce face viata confortabila: de la mari agenti eco-nomici, scoli, gradinite, grup scolar, serviciu de pompieri, politie, dispensar, supermarket, restaurante, depozite de materiale de constructii, service auto, farmacie, biserici, agentie bancara CEC.
Cultura si sportul au sustinere in primarie
Membrii comunitatii din Nusfalau si-au manifestat interesul pentru pastrarea si valorificarea traditiilor locale, ne-a dezvaluit Radu Mate. Din 2008, in sat s-au infiintat sapte grupe de dansuri populare si una de dans modern, precum si in parteneriat cu administratia locala au luat fiinta doua asociatii culturale si una de teatru. Facem si noi eforturi de a-i sustine pe tinerii care promoveaza valorile noastre, alocand de la bugetul local fonduri pentru costumele populare si transportul lor la concursuri si festivalurile din judet, din tara sau strainatate.
Primaria este actionar principal si in cadrul Clubului Sportiv local, alaturi de agenti economici locali, pasionati de fotbal si handbal. Impreuna au fost realizate proiecte cum ar fi o baza sportiva (cu 20 de locuri de cazare, vestiare, grupuri sanitare, bucatarie, terenuri). In plus, printr-un proiect al primariei, ce beneficiaza de fonduri de la Guvern, alocate prin Ordonanta 7 (in valoare de 5,6 mld lei vechi) la baza sportiva se va amenaja un teren sintetic, parcari si vestiare noi.
Primarie la… primarie
In luna septembrie a anului trecut in curtea primariei au demarat lucrarile de constructie a noului sediu al administratiei locale. Potrivit aprecierilor primarului Radu Mate, cladirea ce gazduieste in prezent primaria nu ofera spatiu suficient aparatului propriu al administratiei locale. Investitia, estimata la cinci miliarde de lei vechi beneficiaza de fonduri de la bugetul local. Imobilul va fi compus din opt birouri, sala de sedinte, garaj, arhiva, grup social, hol pentru stare civila, dispuse pe doua nivele parter si etaj. Vechiul sediu va fi destinat birourilor APIA, Finantelor Publice, si probabil, noului serviciu de evidenta a populatiei.
Strazi si camine modernizate
Potrivit primarului Radu Mate, in 2009, la Nusfalau: s-au asfaltat 500 m de trotuare si s-au pavat 400 de metri de strazi. Totodata, s-au realizat 3 kmetri de trotuare din beton, precum si un pod nou peste Barcau, finantat prin Ordonanta 7, in suma de 12 miliarde de lei vechi. La Bilghez au fost finalizate lucrarile de constructie de la lacasul de cultura, demarate in 1996, precum si cele pentru realizarea scenei, montarea dusumelei si instalarea sistemului de incalzire centrala. Si la Nusfalau recent s-a lucrat la Caminul Cultural pentru a realiza incalzirea centrala.
Gradinita noua la Nusfalau
Prim-edilul Radu Mate ne-a dezvaluit faptul ca, la aceasta data se fac demersuri pentru pregatirea documentatiei in vederea construirii unei gradinite noi, cu program prelungit, pentru cei peste 100 de prescolari din Nusfalau, ocrotiti deocamdata, intr-un imobil a carui vechime a depasit 100 de ani si care ar putea gazdui pe viitor muzeul satului. Mai mult, primarul Nusfalaului a amintit ca anul trecut s-au efectuat lucrari de reabilitare si modernizare la Grupul Scolar (inlocuirea acoperisului la scoala, cantina, internat si la grupul de pompieri). S-a dat in folosinta sala de sport de la scoala gimnaziala, unde recent s-au finalizat lucrarile la sistemul de incalzire.
Blocuri noi, oameni noi
Amplasarea Nusfalaului si bunastarea comunitatii au atras in ultimii ani tineri si familii din localitati invecinate, de la Sig, Iaz, Plopis, care si-au cumparat terenuri si care si-au construit case. Au gasit aici o bogata oferta de locuri de munca, la firme precum: SC Boglar Champ (cel mai mare producator de ciuperci din tara), MicroSRL – Fabrica de Mobila, SC Euroglia (gazon),SC Hanna Instruments (cel mai mare contribuabil al comunei Nusfalau) de unde sunt remunerate la aceasta data 400 de persoane, SC Benzelin, supermarket, transport, vanzari produse petroliere, sa. Pe langa toate cele cate sunt, administratia locala face eforturi sa mai adauge un plus de bunastare prin investitii in infrastructura si nu numai, in ton cu vremurile pe care le traim, care sa intregeasca imaginea unui Nusfalau pro-urban. Una dintre primele griji ale autoritatilor locale pentru acest an se leaga de investitia aprobata de guvernanti pentru construirea unui bloc de locuinte ANL. Langa postul de politie, in 2010 se va construi un imobil cu noua unitati locative, respectiv, sase vor fi apartamente cu doua camere iar trei, garsoniere. Dar fiindca primaria a primit pentru aceste locuinte deja 24 de cereri, si se estimeaza ca numarul lor va creste, reprezentantii administratiei locale fac planuri pentru realizarea a inca unui astfel de bloc in zona oborului.
Apa si canalizarea, la indemana tuturor
Recent, in centrul de comuna s-au finalizat lucrarile pentru extinderea retelei de alimentare cu apa potabila, investitie ce a beneficiat de fonduri guver-namentale. Proiectul a vizat montarea a inca 5,5 km de conducte de apa, in completarea celor 16 km realizati prin programul SolelBoneh. Din localitatea Nusfalau deja 400 de gospodarii s-au bransat la noul sistem de alimentare cu apa. Si satul Bilghez are sistem de alimentare cu apa, lucrare executata cu sprijinul unei firme din Olanda. In ce priveste canalizarea, administratia locala a castigat la finele lunii decembrie un proiect cu fonduri de la bugetul de stat, prin Ministerul Mediului, pentru realizarea a 22 km de conducte in Nusfalau si a unei statii de epurare. Finantarea va fi asigurata de la Guvern in proportie de 85 la suta, diferenta urmand a fi completata de la bugetul local.
…si capela la cimitir
Desi capela nu se inscrie in randul investitiilor la care localnicii se gandesc cu… zambetul pe buze, multi accepta ca este necesara. Primarul s-a aratat foarte multumit ca reprezentantii tuturor cultelor din Nusfalau au contribuit si sustinut acest proiect. Alaturi de primarie, fiecare biserica, fie ea reformata, ortodoxa, baptisa, evanghelica, catolica, aidoma unei familii, au contribuit cu cate ceva, incepand de la materiale de constructii si terminand cu munca voluntara. Cladirea, aflata in cimitirul tuturor cultelor, a prins deja contur, desi nu de mult au demarat lucrarile, urmeaza cat de curand sa fie pus si acoperisul. Spatiul, foarte generos, va fi destinat nu doar serviciului religios, ci si depozitarii, investigatiilor medico-legale, si birouri, grupuri sociale, concepute si dotate dupa standardele occidentale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here