In comuna Plopis iubirea de semeni nu-i vorba-n vant

0
14


Bani europeni pentru refacerea ulitelor din trei sate
Comuna Plopis va fi principala beneficiara (83 la suta) a unui proiect european destinat modernizarii infrastructurii. Primaria Plopis, impreuna cu Valcau de Jos si Boghis, a castigat finantarea unui proiect integrat in cadrul masurii 322 prin programul FEADR. Se vor moderniza, prin asfaltare, 21,92 km de artere rutiere in Plopis. Este vorba de DC85 Boghis-Iaz si de strazi din Plopis (Dumbrava, Diacului, Utului), Iaz (Principala, Borzului, Bailor, Grajdului, Cehal) si Fagetu (Dosul Cutii). Totodata va fi asigurata finantare si pentru reabilitarea caminelor culturale din Plopis, Fagetu, Bozies si Preoteasa, si va fi achizitionat pentru primaria Plopis) un utilaj pentru intretinerea drumurilor, si pentru activitati de deszapezire (UNIMOG). Inceperea efectiva a lucrarilor este conditionata , de solutiile pe care le va da Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor la contestatiile depuse de patru firme (Inserco, Consilva Simleu, Doi Invest Cluj si Quantum SRL Bacau) care au participat la licitatia pentru executie.
Drumuri mai bune catre vecini
Potrivit primarului Nicolae Criste, un alt proiect castigat la Plopis, tot prin programul FEADR masura 322, se va derula in parteneriat cu primaria Borod, judetul Bihor. Finantarea europeana va asigura costurile necesare asfaltarii drumului ce leaga cele doua comune, respectiv, de pe culmea Muntilor Plopisului si coborarea spre Valea Pestilor (Iaz), pe o lungime de 12 km. Primaria Plopis va mai derula un proiect destinat reabilitarii infrastructurii rutiere, tot in parteneriat, de data aceasta cu administratia locala de la Halmasd. Cei doi kilometri vor fi asfaltati cu fonduri de la bugetul de stat. Lucrarile vor demara abia dupa ce vor fi asigurate fondurile, deoarece pana acum s-a repartizat doar 10 la suta (600 de milioane de lei vechi) din costul lucrarilor.
Curand va fi apa ca la oras
Pentru a indulci si mai mult conditiile de trai a celor 2.791 de locuitori ai comunei, ai caror principale preocupari sunt axate pe cresterea animalelor si agricultura, edilii fac demersuri sa aduca apa potabila in fiecare gospodarie. Proiectul pentru alimentare cu apa si canalizare a fost pregatit pentru programul FEADR, insa a fost respins pe considerent ca deja Plopisul avea castigate doua proiecte din fonduri europene pe masura 322. Acum, autoritatile locale cauta alta sursa de finantare pentru aceasta investitie care include captarea apei din izvoare aflate in Muntii Plopisului, 14 km de retea, statie de pompare, statie de tratare a apei si statie de epurare. Primii beneficiari ai lucrarilor vor fi 400 de familii din satul Plopis. Si asta cat de curand, asa spera autoritatile.
Campanie de promovare a Mlastinii de la Iaz
Reprezentantii administratiei locale din Plopis au depus la Ministerul Mediului un proiect prin care rezervatia naturala Mlastina de la Iaz sa fie prezentata si promovata. Este vorba de proiectul “Managementul durabil al rezervatiei naturale Mlastina Iaz”, care s-a inscris in competitia deschisa prin Programul Operational Sectorial de Mediu, axa prioritara 4 si pentru care s-ar putea primi 788.078 lei. Asa cum am aflat de la Nicolae Criste prin proiect se vor realiza studii si harti, va fi evaluata starea de conservare a zonei si monitorizarea rezervatiei, precum si refacerea drumului de acces de la Iaz (dinspre Boghis) spre mlastina. Autoritatile locale sunt convinse ca odata castigat acest proiect pe plan local si nu numai, se va derula o ampla campanie de informare si constientizare a populatiei cu privire la protejarea ariei si la oportunitatile ce pot fi create ca urmare a bunei administrari a zonei. Prin finantarea de proiect se vor realiza tricouri, ghiozdane, bascute inscriptionate, bannere, brosuri, un film documentar, afise, mape pentru prezentarea ariei protejate de la Iaz. Reiteram faptul ca zona este recunoscuta in principal pentru speciile de muschi de turba, planta numita “roua cerului” si de 15 specii de coleoptere. Tot la Ministerul Mediului a mai fost depus un proiect pentru amenajarea de spatii verzi si parcuri pentru care de la bugetul de stat s-ar putea aloca 5 miliarde de lei vechi. Suprafata totala de 2 ha prevazuta sa fie infrumusetata include spatiul de la iesirea din Iaz spre Plopis si parcul din curtea scolii de la Iaz.
Nici un om nu trebuie sa fie necajit
Acest adevar e sustinut in comuna Plopis de faptele mai multor oameni pentru care iubirea fata de Dumnezeu si fata de aproapele nu sunt vorbe goale. Prin grija autoritatilor, a preotilor si a localnicilor toti cei aflati in suferinta din cele trei sate Iaz, Fagetu si Plopis, fie copii, fie varstnici, au certitudinea ca pot fi ajutati in cele trei unitati sociale. Si nu oricum. In Iaz functioneaza de mai bine de cinci ani, o casa de tip familial in care sunt ocrotiti 13 copii. Asa cum am aflat de la parintele Alexandru Coste, initiatorul proiectului (derulat in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj) copiii, care au varste intre 4 si 18 ani provin din Plopis, Dealul Corbului (Sig), Solomon, Lesmir (Marca). Toti sunt cazuri sociale aparte, sunt orfani, ori au doar un parinte care este grav bolnav, ori sunt in situatie financiara disperata. Tot in Iaz, si tot pentru cei proveniti din familii aflate in situatii de risc, cu fonduri de la FRDS, s-a deschis un centru de zi pentru 25 de copii. Initiativa a fost derulata de Asociatia ProVita Iaz in parteneriat cu Parohia Iaz sub obladuirea DGASPC. Fondurile sunt asigurate din sponsorizari, din 2 la suta din impozitul pe venit, si de la membri asociatiei. Un centru similar s-a deschis in urma cu doi ani si la Plopis. Cea care a initiat demersurile a fost primaria, iar activitatile educative le deruleaza Asociatia ProVita. Sustinerea financiara este asigurata de primarie, prin Asociatia ProVita. Ar fi de mentionat ca micii beneficiari de servicii sociale din centrele de zi primesc dupa orele de curs o masa de pranz, cu un meniu deosebit, cum nici de Pasti nu-si pot permite acasa. Satenii, asa cum am aflat de la preotul ortodox din Iaz, au sustinut de la inceput si contribuie voluntar si acum la masa copiilor, fiecare dupa posibilitati, cu diverse alimente neperisabile, legume si fructe. Mai apoi, scolarii sunt ajutati la efectuarea temelor de catre inv.Mirela Criste si prof. Victoria Chira, cadre didactice care-i antreneaza si la efectuarea unor mici activitati gospodaresti, de indemanare plastica, jocuri si initiere pe calculator. Totodata, si la Fagetu s-a deschis un centru social, menit sa-i ajute si pe copiii si pe varstnicii (aflati in suferinta) din aceasta comunitate slovaca. Demersurile ii apartin preotului Martin Rolnik, care a fost sustinut de Biserica Catolica si de o fundatie elvetiana. In apropiere, la scoala veche, primaria intentioneaza sa mai infiinteze un centru de zi pentru 15 copii, asta insa, dupa ce va face rost de resursele financiare-80.000 euro necesare reabilitarii cladirii. Si nu incele din urma, Parohia din Iaz a demarat constructia unei noi case familiale in vecinatatea celei deja existente la Iaz. Pentru ca, asa cum explica parintele Alexandru Coste in cei aproape sase ani de cand functioneaza actuala casa de tip familial s-a observat ca viata copiilor care traiesc aici s-a schimbat mult in bine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here