În 15 august începe programul “Noua Casă”

0
227

Avans mai mare și, probabil, apartamente mai scumpe după majorarea plafonului garantat de stat

Programul ‘’Noua Casă’’ va debuta începând cu data de 15 august. Față de programul anterior, care se numea „Prima casă”, plafonul a fost majorat de la 70.000 la 140.000 de euro, dar și condițiile sunt mai restrictive.

În programul „Noua Casă”, la achiziția unei locuințe noi avansul minim crește de la 5 la 15 la sută. Plafonul crește de la 70.000 de euro la 140.000 de euro pentru locuințele noi și  de la 57.000 la 70.000 de euro pentru  locuințele vechi.

Pentru a avea acces la un credit, beneficiarul trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere unde va menționa că  nu deține o locuință mai mare de 50 de metri pătrați, iar în cazul în care deține una, aceasta trebuie să fie achiziționată printr-un alt program, nu prin Noua Casă. În cadrul acestui program nu există limită de vârstă.

Program pentru cei care stau bine cu banii

Analiștii imobiliari spun că noua variantă a programului va crește artificial prețurile în piață, prin această majorare a plafonului garantat de stat. Specialiștii din piaţa imobiliară spun că dezvoltatorii vor specula imediat această creștere a plafonului de la 70 la 140 de mii de euro și vor ridica preţurile apartamentelor peste noapte.

Pe de altă parte, unul din avantajele Programului “Prima casă” era tocmai avansul mic, de 5 la sută, solicitat de bănci. Pentru un credit ipotecar obișnuit, băncile solicită avans între 15 și 25 la sută, motiv pentru care mulți tineri s-au orientat către Prima casă. Noua modificare, adică avans de 15 la sută,  îi va avantaja doar pe cei care au venituri mai mari și își vor putea permite să îl plătească. Adică cei care ar fi avut, oricum, posibilitatea de a obţine un credit ipotecar clasic, fără ca plata ratelor să fie o povară prea mare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here