Alocaţiile dublate pentru copii lasă sute de familii nevoiaşe din Sălaj cu bani mai puţini, dar şi fără asigurare medicală

De luna viitoare, copiii vor primi alocaţia de stat mărită. Dar pentru multe familii care beneficiază de ajutoare băneşti de la stat nu este tocmai o veste bună. Familiile cu un venit lunar de până a 200 de lei pentru fiecare membru beneficiază de alocaţie pentru susţinerea familiei. Din moment ce pentru un copil se va primi suma de 84 de lei lunar, în loc de 42 de lei, cât a fost valoarea alocaţiei până acum, va creşte implicit şi venitul familiei, iar multe dintre familiile sălăjene care beneficiază de ajutor social vor pierde aceste beneficii. Alocaţia de stat mărită la 84 de lei pentru luna iunie o vor primi părinţii în luna iulie. Din informaţiile primite de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Sălaj, până la sfârşitul acestei săptămâni se vor revizui toate dosarele, pentru a se putea întocmi o bază de date şi pentru a se şti exact câte familii din judeţ vor pierde aceste ajutoare din cauza dublării alocaţiilor de stat pentru copii. Se vehiculează că ar fi vorba de aproape 250 de familii.

Nu vrem alocaţie mărită, ci ajutor social

Maria Breje din Sîg are cinci copii de crescut şi se descurcă foarte greu. S-a bucurat când a aflat că s-a dublat alocaţia. Însă fericirea a fost de scurtă durată, pentru că după majorarea alocaţiilor nu se va mai încadra pentru obţinerea ajutorului social. Femeia primea 320 de lei venit minim garantat, plus 210 lei alocaţii. Acum va mai lua stop_coloana doar 420 de lei, cu 110 lei mai puţin decât înainte de mărirea alocaţiilor. Maria Breje ar vrea să aibă posibilitatea să opteze, să aleagă între cele două situaţii. “Ajutorul social e mai bun că păstrez şi asigurarea medicală”. Primarul Florian Bonţe spunea că în comuna Sâg mai sunt zeci de familii în această situaţie.
Grav este faptul că sunt familii din Sălaj care, din cauză că vor depăşi plafonul pentru acordarea ajutorului social, chiar cu doar zece lei, vor pierde şi asigurarea medicală. Cum s-ar zice în popor, statul cu o mână dă şi ia cu cealaltă.

Familiile cu mulţi copii sunt în avantaj

Nu toţi beneficiarii de ajutor social vor încasa mai puţini bani. Cei cu mulţi copii vor ieşi pe plus. Să luăm un exemplu, la o familie cu 13 pesoane, doi adulţi şi11 copii. Până acum cuantumul global era de 819 lei, din care 357 de lei venitul mediu garantat. După mărirea alocaţiei, familia primeşte în total 924 de lei, care înseamnă alocaţia de stat şi cuantumul total al beneficiilor sociale. Iese în câştig cu 100 de lei.

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *