Guvernul PSD isi asuma pensiile speciale prin OUG

21
1063
Guvernul PSD isi asuma pensiile speciale prin OUG

In noiembrie 2018, Curtea Constitutionala a decis, cu unanimitate de voturi, ca legea privind Codul Administrativ este neconstitutionala. Premierul totusi vrea sa adopte codul administrativ prin ordonanta de urgenta, iar ordonanta continua sa includa prevederi controversate, precum cea prin care alesii locali ( primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de Consilii Judetene) sa primesca pensii speciale, iar Curtea Constitutionala a respins deja de doua ori introducerea acestor pensii speciale.

Aceasta prevedere impreuna cu altele, la fel de controversate, ca cea care permite primarilor cresterea numarului de angajati în primarii sau sa impuna proiecte de patrimoniu cu o jumatate simpla, nu cu doua treimi din voturi, a atras avizul negativ al Consiliul Economic Social, insa avizul are doar caracter consultativ, el fiind obligatoriu, doar pentru ca ordonanta de urgenta sa treaca în sedinta de Guvern. Insa, ieri 12 iunie, Guvernul a facut un pas în spate în privinta adoptarii Codului Administrativ, cand proiectul extrem de controversat ar fi trebuit sa intre pe ordinea de zi a sedintei de Guvern. Anumite vocii au spus ca premierul Viorica Dancila ar fi amânat discutia deoarece partenerii sociali nu ar fi sustinut aceste prevederi, totusi aceasta a a anuntat, tot in timpul zilei de miercuri 12 iunie, ca Guvernul va adopta Codul administrativ prin ordonanta de urgenta. Referitor la avizul CES a spus ca va vedea la urmatoarea sedinta a Consiliului care sunt obiectiile acestuia.

Pentru USR si PNL aceste pensii speciale pentru alesii locali încalca principiul egalitatii cetatenilor în fata legii. Insa chiar din randul PNL-ului, s-a ridicat o voce discordanta prin cea a lui Alin Nica, primarul comunei Dudestii Noi din judetul Timis, care sustine adoptarea pensiilor speciale, pentru ca zice el "in cazul unui primar traiul nu trebuie sa se reduca la strictul necesar."

Daca ne gandim ca doar in judetul nostru sunt 61 de primarii pentru patru orase si 57 de comune, 62 de viceprimari din care 60 la comune si doi la Municipiu, un presedinte si doi vicepresedinti la Consiliul Judetean, efortul bugetar pentru pentru a plati aceste pensii speciale fostilor si actualilor alesi locali, o sa fie enorm pentru populatie, mai ales pentru aceea parte a populatiei care nu lucreaza la stat si trebuie efectiv sa produca acesti bani. Primarul unei localitati care are între 5.001 ?i 10.000 de locuitori, având o indemnizatie lunara de 7.975 lei brut, ar urma sa primeasca o pensie speciala de 1.531 lei brut/luna, iar primarul unei localitati cu maximum 3.000 locuitori, pentru ca are o indemnizatie lunara de 6.525 lei brut, ar urma sa primeasca o pensie speciala de 1.252 lei brut/luna. In judetul nostru sunt multi primari, care au mai mult de un mandat. De exemplu, cel de la Cristolt, primarul PSD Cheseli Ioan, se afla la al 6-lea mandat. Practic ordonata aceasta il va face "miliardar" in lei vechi, insa primarul nu este de acord cu acesta afirmatie, cand l-am intrebat telefonic, domnia sa ne-a spus referitor la pensiile speciale: "ca nu o sa fie nimic si ca nu mi-as dori sa fie pentru nimeni, si pentru cele care sunt existente acuma".

COMENTARII

 1. Nu va este frica de Dumnezeu sa furati acesti bani! Majoritatea pensionarilor se scalda in saracie iar voi vreti sa duceti tara in colaps! PSD este rusine, sa dispara cu tot raul facut romanilor!toti banii din pensii speciale sa nu-i folositi cu folos, praf si pulbere sa se aleaga de ei!!!

 2. Ziaristul lui peste,de ce nu informezi corect cititorii???In primul rand alesii locali in functie nu beneficiaza de aceste indemnizatii.Conditia esentiala este ca fostii alesi sa aiba varsta de pensionare.Cati indeplinesc aceasta conditie pentru ca multi ajunsi la varsta de pensionare au trecut la cele vesnice.Dupa ce faci aceasta inventariere veti cati alesi pot fi beneficiari ai pensiilor speciale.

 3. pt.7,41;pulica frinar,nu coteaza daca ajunge sa ia sau nu....dar de ce el alesu este mai special ca restul cetatenilor....sa-si ia pensia la care a contribuit

 4. GUNOAIE ORDINARE. TOTI TRACTORISTII AJUNSI PRIMARI AU SALARII DE MAGISTRATI IAR ACUM LE MAI DATI SI PENSII? JEGURI COMUNISTE CE SUNTETI. TARA SE AFUNDA IN DATORII, SARACIE SI INFLATIE, IAR VOI VA DATI PENSII SPECIALE.

 5. Stati pe curul vostru si nu faceti prostii, ca veti iesi defintiv din istorie la urmatoarele alegeri! N-ati inteles nimic din ce-a votat poporul! N-ati inteles ca romanii nu mai vor hotii si smecherii de genul asta?! De ce trebuie sa dati pomana unor categorii de smecheri din abnii romanilor?! Desfiintati toate pensiile care nu au la baza principiul contributivitatii, ca altfel va ia draq! Veti vedea voi la vot!

 6. Sa va explic mai gainari:la alesii locali la pensie nu se ia in calcul la punctul de pensie indemnizația ca el nu are salar ci indemnizație.Se considera ani vechime dar fara bani, iar pt perioada respectivă ds acorda.V-ati luminat?

 7. ca-s salarii, ca-s indemnizatii este irelevant. Treaba-i simpla: uu contribuit la pensie iau pensie, n-au contribuit (si au luat indemnizatia intreaga, fara vreo retinere) salut si la revedere. Sa vii tu PZDeu acum sa zici ca au avut indemnizatii/salarii mici si ca faci un gest reparatoriu...o pomana jalnica. Pe noi astialalti de am avut salarii mici, nu ne compenseaza nimeni.

 8. Adica pentru ca le zice indemnizatie si nu salarii primarii n-au putut contribui la pensie. Mai omule, cu Casa de Pensii poti face si contract individual si sa contributi direct(daca vrei pensie). Dar astia (primarii) vor si "cu sufletul in rai si cu p... in c..". Adica salarii intregi si pensie speciala. Cica nimeni nu-i mai presus de lege (nu-i bai ca aia de la putere isi face legi numai pentru ei).

 9. LEGEA SA FIE UNA PENTU TOTI. NIMENI N-A OBLIGAT PE NIMENI SA SE FACA PRINAR SAU ALTA DEMNITATE PUBLICA, AU FACUT-O DE BUNA VOIE, SPUNAND PE FATA CA O FAC PENTRU BINELE CELOR MULTI, IAR DUPA CE SE VAD IN FUNCTIE ISI VAD DOAR INTERESUL PERSONAL. NOI CEI MULTI SUNTEM VINOVATI CA ACCEPTAM ACESTE NEDEREPRTATI SI NU NE RIDICAM IMPOTRIVA LOR

 10. sunt localitati unde primarii si viceprimarii nici salariile nu si le merita,dar pensie speciala.Chiar asa bine arata localitatile noastre incat aceste persoane sa merite pensii speciale?D-na Dancila va invit la Cehu-silvaniei intro vizita si dupa vizita sa ne spuneti si noua de ce ar merita primarul si viceprimarul aceste pensii speciale?

 11. Nu ati anuntat nici un nume de politician din P N L si U S R care au renuntat la pensii speciale ! si la atitea benefiicii de la stat ! ca sa ne dam seama cit de corecti sunt si cit de mult tin la popor !

 12. Pt.7/41 ești mare prost, se spune clar CA beneficiază de pensie specială toți primarii ,viceprimarii, pes.cons.jud.si toată suita acestuia din 1990 încoace si se aplica in momentul in care se pensioneaza. Și vezi la tara unde primarii au fost numai cu liceu sau l-au făcut pe parcurs cum îți ride in fata unui doctor, inginer etc.cu Baniciu lui la pensie. Probabil ești unul din ei de aceia încerci să duci in eroare lumea.\r\n

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.