SondajRSS Feed

Epurare mascata in sistemul de justitie?

Guvernul PSD da cu piciorul magistratilor cu experienta

27 Septembrie 2018

Riscul de depopulare masiva a sistemului de justitie din cauza pensionarii timpuri permise de legea privind statutul magistratilor, declarata constitutionala si la un pas de a intra în vigoare, a determinat presiunii din partea Comisiei Europene asupra Guvernului Dancila. Pericolul este urias pentru sistemul de justitie. Sunt posibile plecari masive ale magistratilor cu experienta si, ca o consecinta, scaderea profesionalismului in bransa.
Legea de modificare a statutului magistratilor a fost declarata constitutionala de CCR, marti, 25 septembrie, si merge la presedinte pentru promulgare. Presedintele nu mai are nicio pârghie constitutionala sa blocheze sau sa întârzie legea. Seful statului si-a epuizat toate posibilitatile legale de a solicita reexaminarea la Parlament sau contestarea legii la CCR, ceea ce înseamna ca, în termen de 10 zile, trebuie sa o promulge.
Noile reglementari scad vechimea de pensionare a magistratilor de la 25 de ani la 20 de ani, ceea ce – potrivit GRECO, organismul anticoruptie al Consiliului Europei – va duce la o hemoragie în sistem. Aproape 2.000 din cei 8.000 de magistrati ai tarii ar putea pleca. Coroborat cu alte noi prevederi, ar putea fi o bomba cu ceas, o "adevarata epurare de tip Erdogan" mascata în sistemul de Justitie.
Conform noilor modificari, durata studiilor la Institutul Magistraturii nu va mai fi de doi ani, ci de patru. Astfel ca, în timp ce o generatie va iesi masiv la pensie, alti tineri magistrati vor întârzia sa intre în profesie. În plus, legea permite intrarea în sistemul de magistratura fara concurs la Institutul Magistraturii, ci la CSM, a altor categorii cum ar fi avocatii, notarii sau executorii, daca au 5 ani vechime. Trebuie precizat ca PSD detine deja majoritatea în Sectia de judecatori si, uneori, si în plenul CSM.

Pensie mai mare sau egala cu salariul;
incurajarea plecarilor din sistem

În plus, pe legea noua, pensia speciala se calculeaza la 80 la suta din salariul brut, plus sporurile din ultima luna de activitate. Pe legea în vigoare, e 80 la suta din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionarii, fara sporuri. Or la începutul anului, ca urmare a revolutiei fiscale a PSD, salariul brut a crescut foarte mult.
Un procuror DIICOT, de exemplu, cu un salariu net de 15.000 de lei si un salariu brut de peste 20.000 de lei, ar putea avea o pensie de 18.000 de lei, fara sa mai punem la socoteala si eventualele sporuri din ultima luna, potrivit G4media.ro. Iar din cei 255 de procurori ai DIICOT, mai bine de jumatate, în jur de 130, au acum peste 20 de ani vechime sau vor împlini în acest an. Prin urmare, mai mult de jumatate dintre procurorii DIICOT ar putea iesi la pensie peste 10 zile.
De asemenea, un judecator a explicat pentru G4media.ro ca, în acest moment, are un salariu net de 13.000 de lei si ca ar putea avea o pensie de 18.000 de lei.

Instanta Suprema si marile Parchete,
cele mai afectate de valul de pensionari

În aceste institutii, magistratii ajung dupa ani de experienta în profesie. Potrivit unui articol Hotnews.ro de la începutul

Guvernul PSD da cu piciorul  magistratilor cu experienta
anului, cam 750 de procurori dintre cei 2.600 ar putea parasi sistemul ca urmare a modificarilor legislative.

27 la suta din totalul procurorilor
salajeni se pot pensiona peste 10 zile

In Salaj sunt 22 de procurori, 19 la parchetele locale si judetean si doi procurori DIICOT. Dintre toti cei 22 de procurori salajeni, sase procurori au peste 20 de ani experienta in magistratura si s-ar putea pensiona peste 10 zile. Printre cei sase procurori se afla si unul de la DIICOT Salaj. Procurorul cu cea mai mare experienta este Stana Pompilia – prim-procuror adjunct al Parchetului Tribunalului Salaj, cu o experienta de peste 26 de ani in magistratura.

Procurorii pur si simplu
nu-si mai pot face treaba

Procurorul sef Crin Bologa ne-a declarat ieri care sunt motivele principale care i-ar putea determina pe magistrati sa paraseasca sistemul.
"La rectificarea bugetara, Parchetul de pe langa Tribunalului Salaj a pierdut bani, ceea ce duce la ingreunarea activitatii curente si de investigatii.
Dupa discutiile avute cu colegii, ceea ce va determina lumea sa plece va fi tocmai modificarea Codului Penal, Codului de Procedura Penala si a legilor justitiei, care nu mai permit procurorului sa-si respecte juramantul depus la intrarea in functie si sa apere interesele si drepturile cetatenilor. Una dintre modificarile aduse legilor justitiei este si faptul ca nu mai este prevazuta independenta procurorului. S-a anuntat ca inspectorii AntiFrauda detasati la parchete li se va inceta detasarea. Acest lucru va insemna un blocaj in instrumentarea dosarelor de evaziune fiscala si spalare de bani. Precizam ca banii recuperati din aceste dosare sunt venit la bugetul de stat. De exemplu, in primele sase luni din 2018 Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj a solutionat dosare de evaziune fiscala cu un prejudiciu de peste 27 miloane de lei (aproximativ 6 milioane euro)", spune procurorul sef Crin Bologa

Fosti acuzati din institutii salajene
scapa brusc de urmarirea penala

Procurorii salajeni au clasat anul acesta doua dosare care aveau ca obiect savarsirea infractiunii de conflict de interese, asta dupa ce parlamentarii au modificat codul penal si au dezincriminat confilctul de interese.
Un caz a fost la Primaria Agriji, unde primarul a dat toate contractele unei angajate din primarie, ceea ce era inainte o infractiune. Dupa modificarea legii, procurorii au clasat dosarul.
Un alt caz a fost cand un inspector DSP Salaj care mergea in inspectie si intocmea contracte cu cei pe care trebuia sa-i verifice pentru a-si vinde anumite produse. La fel cazul a fost clasat de procurori pe acelasi motiv, ca legea a fost modificata.
Cazuri in care s-au clasat dosare au avut ca obiect si infractiunea de abuz in serviciu, la fel o infractiune care a fost dezincriminata.

Vizualizari 3007
Comentarii articol

>

in 27 Septembrie 2018 3:24

PSDragnea actioneaza!

>

in 27 Septembrie 2018 7:07

Spagarilor cu experienta.

>

in 27 Septembrie 2018 7:49

TICĂLOȘII AȘTIA NERUȘINAȚI,VOR PUNE ȚARA PE BUTUCI,IAR NOI STĂM ȘI NE UITĂM !!!!

>

in 27 Septembrie 2018 8:11

PSD dau pensii FOARTE MARI , SI NEMERITATE , VANDALIZEAZA TARA ,

>

in 27 Septembrie 2018 9:00

Ala de la DSP era tot un pesedist inputit,cu nevasta cu tot !

>

in 27 Septembrie 2018 9:26

Deci magistrații se vor putea pensiona la 45 de ani. Mai este în Europa vre-o țarâ cu asemenea lege?

>

in 27 Septembrie 2018 9:42

si noi stam si lucram pentru voi. trag in voi gunoaielor. sa va luati medicamente 30 de ani de pensia care o luati.

>

in 27 Septembrie 2018 10:01

Se vor pensiona epavele cu mentalitate comunista.Vin tinerii din spate, care nu sunt tentati sa faca dosare pe genunchi.

>

in 27 Septembrie 2018 10:05

Nimeni nu este de neinlocuit.Si ei au fost fara experienta odata.Nimeni nu incepe o activitate gata experimentat.Iar legat de bani, am vazut zilele trecute ce a facut unchesu Lazar cu banii, plimbanduse sa vada girafe, lei si elefanti.

Fiti pe faza !>

in 27 Septembrie 2018 11:41

Arture, ai vrea tu să-ţi dea cineva un picior în cur la pensie, după ce ai lucrat 20 de ani şi apoi să iei apoi o pensie specială neruşinată, 40 de ani. Numai că legea va fi blocată chiar de păsădăi, mari iubitori de pensii speciale. UE nu permite un astfel de dezmăţ la pensiile magistraţilor. Fiţi pe fază !

>

in 27 Septembrie 2018 11:57

Ce experiența profesională? Experiența in protocoale si ascultare si interceptareinfalsificari.

>

in 27 Septembrie 2018 12:52

De ce nu vreau sa lucreze ziaristi si magistrate in Occident ? fiindca acolo mor de foame ! nu au atitia prosti sai asculte .Acolo trebuie lucrat nu mintit ! serviciu e serviciu nu baut vtca la Bar !

Just>

in 27 Septembrie 2018 13:16

Probabil cel de la 9.42 este invidios si nu poate accepta ca magistratii au muncit mult sa ajunga acolo.Pai domnule, magistratii au multe studii si presteaza o munca ff grea in raport cu multe alte profesii si au f multe interdictii. In alte tari sunt remnunerati de 3-4 ori mai mult pe un volum de munca mai mic. \r\nSi nici magistratilor nu li se pare normal sa iasa la pensie asa si nu e vina lor daca ar exista o asemenea prevedere.\r\nIar cei ce o dati inainte cu protocoalele, sunteti spalati pe creier de televiziuni.\r\nIn justitie, mare parte din oameni sunt profesionisti dedicati asa ca nu tot comentati...nu vreau sa va calific.

>

in 27 Septembrie 2018 14:28

Vi se pare normal sa munceasca 20 de ani si sa iasa la pensie cu 20 de ani mai devreme ca restu cetatenilor.Nu\r\nsunt acrobati sa nu mai poata lucra de la o anumita varsta.Pe cand capata experienta merg in pensie.D-nul de la 13:14 eu stiu ca magistratii au studii de drept si atat.Oare e mai greu sa cercetezi un dosar decat sa faci un transplant?Nici o profesie nu e usoara daca o faci cu simt de raspundere hai nui mai ridicati in slavi ca si asa au destule fumuri.

>

in 27 Septembrie 2018 15:31

Mai 13,16..... nu aburi că nu ține. În Vest un magistrat are cu ceva mai mult decât salariul mediu din țara respectivă, nicidecum de 5-6 ori cum se întâmplă la noi. Dacă a făcut o boacănă in serviciu primeşte un picior în cur şi pensia minima . Vârsta de pensionare este egala pentru toți cetătenii nu cu deregori prosteşti precum la noi.

Giuristu' JEPPE>

in 27 Septembrie 2018 16:22

Este oare normal ca un procurator din asta sau un magistrat sa faca politica in vazul lunii si pe retelele de socializare exprimandu-si adeziunea fata de un partid politic?\r\nEste normal oare,ca un procurator din asta sa inceapa slujba cu o retributie de peste 8000 lei net,iar cand nu i se confirma dosarul sau mai mult,se dovedeste ca dosarul pe care-l instrumenteaza este cu balbe si abuzuri,sa nul ia nimeni la raspundere pecuniara si penala?Ce pushka noastra risca un magistrat in a-si face job-ul exyrem de bine remunerat in conditiile in care i se aduce pe tava invinuit/inculpatul numa' bun de fezandat?Discrepantele salariale intre cei ce muncesc ca sa le asigure astora salaroacele si veniturile contribuabililor sunt porcesti de mari!

Just>

in 27 Septembrie 2018 16:58

Mai 15,31..nu vorbi fara sa cunosti situatia in ansamblu. In vest magistratii au 30-40 de dosare pe luna de instrumentat si la noi cam 100. Deci ce vorbim? La noi e f mult de lucru fata de tarile vestice si salariul nu e nesimtit tinand cont de acest fapt. Nu poti da unui magistrat ca si unuia care pleca acasa la 4, nu se gandeste la dosare in timpul liber, nu are raspundere si stres mare si nu lucreaza in week-end cum fac majoritatea magistratilor. Iar la noi raspund magistratii si pe legea actuala destul.\r\nPatrimonial nu raspund nicaieri. \r\nToti ati judeca mai bine decat magistratii si toti criticati. Toti sunteti asi in fotbal, politica si justitie.ia vezi de treaba ta.Ia nu mai vb fara cunoasteti sistemul si conditiile in totalitate.\r\n

Just>

in 27 Septembrie 2018 17:05

Pt 14.28..Informeaza-te omule...Pe langa studii de drept urmeaza Institutul national al magistraturii timp de 3 ani(2+1an stagiatura) cu multe ore de studiu si zeci de examene inainte de a fi magistrati definitivi. Deci nu va mai dati cu parerea fara sa stiti. \r\nMai bine cititi ceva decat sa tot priviti unele posturi Tv!

>

in 27 Septembrie 2018 17:46

Au de lucru foarte ca se legalizeaza hotia crima violulul, abuzul de serviciu si multe alte, daca s-ar vota legi de care sa iti frica ar pleca si ei la ora 4 acasa, weekend ar fii weekend concediu concediu, deci cine e de vina ca promovam ilegalitatea???

>

in 27 Septembrie 2018 19:41

17,05 eşti cel de la 16,58 şi iar manipulezi. Cei 2 ani petrecuți la INM plus 1 an stagiatura ți se plătesc şi incă f.bine, iar munca în wekend ti se calculează ore suplimentare.Si pentru eşecurile din muncă nu te trage nimeni la raspundere.Aşa că ciocul mic.

>

in 27 Septembrie 2018 19:41

Pt 17:05 \r\nSi celelalte profesii fac master 2 ani si dupa cum se schimba legislatia invata toata viata.Sa nu mai zicem de medici care fac rezidentiat si pe urma pana la pensie invata.Nu e tot una sa stai in operatii ore in sir si sa fii atent ce faci(ca doar e viata unui om in mainile medicului) sau sa interoghezi un hot.Nu va tot\r\nplangeti ca nu aveti de ce.

>

in 27 Septembrie 2018 19:53

omul cu gaine in puscarie barbari la traba restul la milea domnului porcurori curupti majistrati la fel legea de ornament saracia si mizeria cu histeria in frunte o tara europiana sa traiasca anarhia astai romania

>

in 27 Septembrie 2018 21:22

Magistratii sunt foarte corupti , asta este adevarul , fac ce vor EI , nu tin cont de Legi , si de bunul simt....\r\n

Just>

in 27 Septembrie 2018 21:45

Pt 19.41.Eu nu manipulez ci spun adevarul. Dumneata vorbesti in necunostinta de cauza. La Inm e o burssa f mica, iar salariul magistratului e fix indiferent ca lucreaza in week-enduri sau nu.\r\nIar privitor la raspundere cred ca sunt destui magistrati condamnati penal sau sanctionati disciplinar. Si magistratii invata toata viata. \r\nE o profesie grea dar nobila si frumoasa. Stiu ca exista invidie, dar incercati sa o controlati incercand sa fiti mai buni in ceea ce faceti si sa lasati rautatea si ura la o parte. \r\nEste ultimul mesaj pe care il scriu pt ca nu polemizez cu cei care nu cunosc realitatea justitiei si se uita prea mult la tv. \r\nSeara placuta!

>

in 29 Septembrie 2018 10:38

In Anglia, de exemplu - un judecator ia peste 12000 euro pe luna. Stiu caz real.

>

in 1 Octombrie 2018 14:05

rusine ptr. "Just" !\r\ncei care sunt si gandesc ca si tine duc tara asta la FALIMENT.\r\nIn mediul privat, un inginer care programeaza masinile de ultima generatie CNC , ia maxim 3000 LEI net si el invata tot timpul. Acestia , din economia reala , va platesc voua PENSIILE NESIMTITE.\r\n

Dragoste>

in 4 Octombrie 2018 11:57

Numele meu este Camila Rodela. Cu doi ani în urmă soțul meu cere divorț și pleacă acasă după 27 de ani de căsătorie. L-am implorat și nu a ascultat, m-am dus la prietenii lui și nu a fost unde să fie găsit. I-am spus prietenei mele despre situație și ea ma sfătuit să văd o vrăjitoare numită OGAGA KUNTA. L-am contactat prin e-mail, mi-a răspuns și mi-a spus ce să fac și am făcut-o și că a fost sfârșitul problemei când o săptămână mai târziu soțul meu sa întors și mi-a cerut să-l iert. puteți ajunge și la acest om prin: ogagakunta@gmail.com

Dragoste>

in 4 Octombrie 2018 12:02

Numele meu este Camila Rodela. Cu doi ani în urmă soțul meu cere divorț și pleacă acasă după 27 de ani de căsătorie. L-am implorat și nu a ascultat, m-am dus la prietenii lui și nu a fost unde să fie găsit. I-am spus prietenei mele despre situație și ea ma sfătuit să văd o vrăjitoare numită OGAGA KUNTA. L-am contactat prin e-mail, mi-a răspuns și mi-a spus ce să fac și am făcut-o și că a fost sfârșitul problemei când o săptămână mai târziu soțul meu sa întors și mi-a cerut să-l iert. puteți ajunge și la acest om prin: ogagakunta@gmail.com

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.