Grevistii de la Fisc afla azi daca obtin ceva de la guvern

0
4

Dupa ce ieri si alaltaieri mii de angajati de la Finante din intreaga tara au declansat proteste spontane, nemultumiti de prevederile din Legea salarizarii, punand in pericol functionarea statului prin necolectarea banilor la buget, astazi la amiaza liderii de sindicat din tara de la Federatia Nationala a Sindicatelor Functionarilor Publici se vor intalni in capitala cu reprezentanti ai Ministerului de Finante si ai ANAF, in incercarea de a gasi solutii la revendicarile lor. 

In Salaj, angajatii de la Finante au intrerupt luni lucrul, in semn de solidaritate cu colegii lor din tara, nemultumiti si ei de inechitatile salariale din sectorul lor de activitate. Aproximativ 40 de angajati s-au pozitionat in fata institutiei, la Zalau, in jurul amiezii, intrerupand orice activitate. Ieri s-a lucrat normal, la fel se va lucra si azi, insa angajatii asteapta rezultatul discutiilor de la Bucuresti.
Liderii de sindicat de la centru au anuntat deja ca protestele vor fi reluare daca nu le sunt ascultate doleantele. Principala nemultumire este legata de grilele de salarizare din noua Lege a salarizarii, care ar defavoriza angajatii Ministerului de Finante si pe cei ai unitatilor subordonate. Sindicalistii spun ca în urma aplicarii noii Legi a salarizarii unitare peste 12.000 de angajați din sector vor avea salarii diminuate cu procente intre 10 la suta si 35 la suta. Asta in conditiile in care salariatii Ministerului Finantelor Publice si ai unitatilor subordonate nu beneficiaza de sporuri, bonusuri sau alte venituri suplimentare, fiind incompatibili cu orice alta functie care poate aduce venituri suplimentare, spun sindicalistii. Vasile Marica, liderul Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor SEDLEX, spune ca salariul mediu net în cadrul institutiilor din subordinea Ministerului Finantelor Publice este 2.200 de lei.
Surse din randul finantistilor spun ca exista insa o diferenta salariala foarte mare intre angajatii de la Finante din teritoriu si cei de la centru, de la ANAF, acestia din urma avand salarii cu aproximativ 40 la suta mai mari, desi munca desfasurata este aceeasi.
O alta nemultumire a angajatilor de la Finante este legata de decizia Guvernului de a plati, de la anul, odata cu introducerea impozitului pe gospodarie, alti 35.000 de consultanti fiscali nou angajati, cu salarii de 10.000 lei, “dublu fata de un salariat al sistemului Ministerului Finantelor Publice”, spun sindicalistii. In opinia lor, ar trebui ca Guvernul sa plateasca decent cei 25.000 de salariati responsabili cu colectarea veniturilor statului.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here