Gradina Botanica Jibou, singurul obiectiv turistic autentic din judetul Salaj, are nevoie de sprijin

43
5627

 

Gradina Botanica Jibou, singurul obiectiv turistic autentic din judetul Salaj, are nevoie de sprijin

Gradina Botanica "Vasile Fati" din Jibou a gazduit sambata, 8 iunie evenimentul "Flori, fete si baieti, melodii si cântareti". Mladin Lia, directorul adjunct al gradinii, ne-a spus ca "evenimentul a constat intr-o actiune de atragere de vizitatori prin agentia de marketing Why Not, care s-a oferit sa faca o campanie de promovare a gradinii, avand in vedere situatia, nu tocmai roza, in care se scalda unul dintre cele mai importante obiective turistice din judetul nostru."

Ministerul Educatiei Nationale care finantieaza cu subventii aceasta gradina, in fiecare an a redus bugetul cu aprox 25 %, ceea ce inseamna o reducere substantiala, care duce Gradina Botanica la limita supravietuirii si obliga institutia la autofinantare, iar evenimentul de sambata se inscrie in acesta linie. Insa, autofinantarea impinge gradina sa devina o specie pe cale de disparitie si daca nu se intervine, aceasta risca sa dispara. Solutiile posibile, ar putea fi, daca pe langa autoritatile locale din Jibou care sustin Gradina, s-ar implica si autoritatile judetene si oricine care are la suflet acesta loc minunat si creat cu atata munca si daruire de catre cei care acuma ne cer ajutorul.

"Ne-am dori din partea autoritatilor, Consiliului Judetean si alte institutii abilitate o mai mare sustinere, avand in vedere ca Gradina Botanica este una dintre principalele obiective turistice ale judetului, care contribuie la imaginea judetului Salaj, atragerea turistilor. Pe anumite proiecte punctuale ale noastre, direct ca institutie sau prin intermediul asociatiei Gradini Botanice, am dori sa avem o sustinere si din partea autoritatilor locale. Multa vreme nu a fost nevoie, nu am simtit nevoia, dar in ultimi 4 ani o ducem foarte greu si ne-ar prinde foarte bine" a continuat directoarea adjuncta a gradinii botanice. O solutie de sustinere ar fi ca autoritatile judetene sa paseze unele comenzi de la alte institutii publice, de la primarii, care isi permit sa amenajeze spatiile verzi, sa faca comenziile pentru flori de la Gradina Botanica, deoarece aceasta are o parte de microproductie, iar aceste comenzi ar fi un ajutor constant pe care Gradina s-ar putea baza.

"Gradina Botanica este o institutie vie care evolueaza, nu este ceva care s-a facut si gata.Aici tot timpul trebuie intretinut, tot timpul trebuie investit, si in mod deosebit acum simtim noi- ne-a povestit directoarea adjuncta Mladin Lia- ca este cazul sa investim si in resursa umana. Sectoarele gradinii s-au dezvoltat, colectiile s-au inmultit, asta presupune oameni, pe care sa-i pregatesti, pe care sa-i specializezi, care sa poata sa aiba grija. In momentul de fata sectorul "Sistematic" si "Alpinarum" sunt niste sectoare care au fost facute in ultimii trei-cinci ani unde sunt cate doi oameni, respectiv Alpinarium un singur om. O sa vedeti cat este de mare suprafata si cat este de greu sa inveti un om, sa aiba grija de tot ce este acolo si dupa aceea vine iarna, nu mai poti sa-l platesti si trebuie sa-l trimti acasa. Nu-i sigur ca omul acela mai vine in primavara, asa ca si o roata, noi trebuie sa luam pe altcineva sau sa gasim modalitatea sa-i pastram 12 luni din 12. Asta este marea noastra doleanta sa putem cel putin ca mana de oameni pe care o avem sa-o pastram. Nu ni s-au mai aprobat posturi, am cerut 10 posturi suplimentare de muncitori, cu care sa intretinem gradina, nu de personal TESA si altceva, nu ni s-a aprobat. Nu se intelege ca aici resursa umana este foarte importanta."

Directorul Centrului de Cercetari Biologice Gradina Botanica "Vasile Fati" Jibou, Cosmin Sicora cu ocazia evenimetului organizat sambata ne -a vorbit despre Gradina Botanica ca despre "o gradina intr-un orasel micut, dar o gradina deosebita, una dintre cele mai furmoase gradini boatnice ale tarii, care va asteapta cu drag sa-i treceti pragul pentru ca prin voi prin publicul vizitator gradina traieste, gradina se dezvolta si insi intruneste si isi realizeaza menira ei, adica aceea de a educa oamenii de a-i invata sa se poarte frumos intr-un mediu civilizat, sa iubeasca natura, sa iubeasca plantele." Directorul va asteapta sa treceti pragul la toate evenimentele, dar si atunci cand nu este nimic organizat "pentru ca fiecare om care vine la gradina botanica aduce o bucatica si contribuie la dezvoltarea ei". "Ne bazam pe salajeni sa vina in Gradina Botanica, pentru ca e gradina lor, in primul rand e una din cele mai importante obiective turistice ale Salajului, dar si in general pe publicul vizitator sa treaca pragul gradinii si in felul acesta sa o faca sa se dezvolte, asa cum ea merita, pentru ca sprijinul lor se intoarce tot catre oamenii, tot catre comunitate, prin activitatile noastre" a spus pentru Graiul Salajului domnul Cosmin Sicora.

Pe langa structura spatiala de sticla a Gradinii Botanice, in spatiul liber se poate vizita "Rosariul", care contine o multime de colectii de trandafir. Noutatea din acest "Rozariu", este ca s-a facut un spatiu de joaca pentru copii, unde tot mai multi parinti merg, pentru ca pot sa isi lase copii in liniste fara masini si fara amenintari ca sa se joace. De asemenea in spatiul "Alpinarium" care se extinde pe 1200 de metri patrati, cine vrea sa se simta la munte, poate sa urce potecile si sa vada plante din toate lanturile muntoase importante ale globului. O alta atractie a gradinii este si gradina japoneza cu specificul casei ceaiului sau gradina cu nisip si cu plantele specifice. Totul se continua cu parcul Zoo care incepe cu holiera cu pasari, mistreti, cerbi, mufloni. Un vis indraznet al celor de la Gradina este creeara unei alte suprafate amenjata ca tarc pentru zimbri, insa cu forte proprii si cu bugetul actual, inca ramane la stadiul de vis, dar cu ajutorul nostru, al tuturor, acest vis poate deveni realitate, asa ca haideti sa ne implicam cu totii daca tinem la valorile noastre.

Oamenii profesionisti si inimosi din institutia Gradinii au creat si o asociatie care se numeste "Asociatia Gradinii Botanice", iar Graiul Salajului invita pe cei disponibili si cu posibilitati financiare, atat din judet sau din tara, cat si pe cei din diaspora, sa fac donatii la urmatorul cont RO33RZBR000006009152 deschis la Raiffeisen Bank. De asemenea, Gradina Botanica poate fi ajutata si prin redrectionarea a 2% din impozitul datorat statului. 

COMENTARII

 1. Sprijinim un copil bolnav,o familie fara acoperis,un batran la pat(singur) 5 suflete de craciun...pana si ridicarea unui spital,plus si plus si plus zeci de campanii prin sms....etc...acuma.sprijinim.si gradina botanica care e a statului....dar statul.ce dracu sprijina?noi din putinul nostru dorim sa dam,dar statu tot din putinul nostru isi baga in buzunar!!!!

 2. Acuma cersiti bani de la oameni, iar anii trecuți ati facut excursii prin rusia si norvegia ati aruncat cu bani in stanga si dreapta, ati cumparat masini pt expediții si acuma ati ramas fara si mai aveti tupeu sa cereți de la noi... RUSINEEEE

 3. Hai ca stim cum se cheltuie banii!Ia sa spuna acest personaj Sicora de ce plateste cu salar gras un bucatar grasunel si el( dupa venituri)?Le gateste plantelor?Esti de ras domnule Sicora!Management de buzunar si distractii pe banii publici.Jenant sa ajungeti in asemenea ipostaza.Rusine!

 4. Oameni buni,\r\nDe cite ori vin acasa ma duc la gradina botanica sa cumpar flori si arbusti pentru propria casa dar ce sa vezi? Nimic la vinzare! E o adevarata rusine sa nu ai un centru de vinzari nu numai in oras, ci si in alte centre din judet care ar adduce venituri substantiale bugetului, dar asta implica munca si responsabilitate si putina transpiratie. Au conditiile, cunostintele si forta de munca, de ce nu o fac? E mai usor la intins mina si cersit? Intradevar, o rusine!!!!

 5. Cu sucul de mere cum stam?Nici macar o piata nu ati reusit sa faceti din gradina botanica.Cati bani mananca tovarasul mladin bucatarul personal.cereti mila mai. La munca cu voi netrebnicilor.Sicora merisor puisor ia da tu socoteala cu fiecare leut intrat in cont si apoi cere mila

 6. Sicora nu a fost un inteligent niciodata.Nu a excelat cu nimic...doar mama profesoara l-a tinut pe podium.Nu a reusit sa intretina ceea ce a construit profesorul Fati.Demisia!

 7. din pacate si castelul lui Veselenyi se degradeaza pe zi ce trece....mare pacat....mai sunt mistreti acolo? ZILNIC SUNT SUTE DE VIZITATORI ,BANII ACEIA UNDE SE DUC? trageti numai frumos de maneca pe primar sa va ajute,nu intindeti mana!!

 8. Asa, sa ne mintim frumos. Daca n-ar mai fura cei din conducerea gradinii, ar ramane bani si pentru gradina botanica si pentru muncitori. Cei din minister s-au cam saturat sa tot bage bani intr-un sac fara fund...

 9. alo, care-i coditia necesara si suficienta in gradina botanica ,trebuie sa iei indemnizatie de conducere,binenteles cat salariul unui amarat,sa-ti angajezi familia in gradina sau prima data sa-ti angajezi familia si dupa aia sa iei indemnizatie sau cum se face ca numai familiile sefilor pot angajate in gradina ,sunteti jumatate din angajati proportia e de 1 la 1 nu puteti conduce singuri

 10. Ar trebui sa veniți in grădina sa o vedeți și apoi sa acuzați ca nu întreținem grădina! Sunteți niște ticăloși răi și ignoranți! Dl. Sicora e fraier ca nu merge ca director la grădina din Cluj!

 11. Tâmpit nu e Sicora ca va cheamă sa-i vizitați grădina ci voi cei ce nu va duceți sa o vedeți! \r\nDacă era așa de prost nu l-ar fi chemat Ioan Aurel Pop sa le scoată din rahat grădina botanica din Cluj!

 12. Sicora a fost scos pe ușa din dos de la grădina din Cluj tocmai pentru că este un incompetent! Iar legat de grădina din Jibou este perfect adevărat că nu mai este întreținută și arată de un an la altul tot mai rău.Trebuie făcută puțină mișcare ca să vezi cum stau lucrurile. Este cam greu să le mai dai bani muncitorilor și pentru întreținere, după ce jumătate din banii de salarii se duc la directorii fără număr și la rudele lor angajate să stea pe facebook și să citească ziarul. Asta desigur dacă mai lasă unii domni din conducere niște resturi după ce au băgat la greu în buzunar ca să-și mai pună un etaj la vilă. Domnul de la minutul din 14 Iunie 2019 16:35 ia explică-ne ce realizări mărețe a făcut Sicora la grădina botanică din Cluj? A băgat-o mai tare în rahat, ca să mă exprim pe placul dvs. Doar și-a mai crescut orgoliul supradimensionat și cultul personalității printre fraierii care îl consideră salvatorul Sălajului pe pagina lui de facebook.

 13. Din cifre oficiale și publice: grădina din Cluj avea in 2015 120mii vizitatori , după trei ani de incompetent Sicora la conducere trece de 200 mii și ajunge cea mai vizitată grădina din țara!\r\nRestul sunt detalii subiective: aspect, activități deschidere către public și presa!

 14. Subiectul nu este GB Cluj ci faptul ca ministerul de cinci ani reduce bugetul celor din Jibou cu 20-30% in fiecare an ca sa-i închidă! Grădina din Jibou face mai multe venituri decât marile grădini universitare dar nici o grădina din lume nu se autofinanțează in totalitate! \r\nAr trebui sa va întrebați cum putem sa-i ajutam și nu sa-i denigram și mai mult dacă dorim sa-i mai avem!

 15. Subiectul nu este GB Cluj ci faptul ca ministerul de cinci ani reduce bugetul celor din Jibou cu 20-30% in fiecare an ca sa-i închidă! Grădina din Jibou face mai multe venituri decât marile grădini universitare dar nici o grădina din lume nu se autofinanțează in totalitate! \r\nAr trebui sa va întrebați cum putem sa-i ajutam și nu sa-i denigram și mai mult dacă dorim sa-i mai avem!

 16. alooooo mai cacatilor revenitiva avem si noi ceva bun si vrem sa o facem de cacatttt trezitiva romanilor lasati prostia care va caracterizeaza nu va mai huliti atata nu fiti invidiosi ca deveniti prostiiiii si nu va mai uitati la altiii uitativa la voiiiiii ca poate na ti facut nimic in viata dar de comentat pe la spate sunteti cei mai buniiiiii RUSINE SA VA FIEEEEEE

 17. - Clujul cunoaște de la an la an un turism tot mai mare, era la mintea cocoșului că o mare parte dintre aceștia au vizitat și grădina botanică în ultimii ani. \r\n- Desigur, are ceva ministerul cu grădina din Jibou. Nu aruncarea banilor pe tot felul de aiureli și expediții fără nici un rezultat și furtul acestora e problema. Ministerul e de vină că nu mai bagă bani să se mai schimbe mașinile de teren și betoanele din grădină sau să se mai facă 10 posturi noi de contabili. Salvarea grădinii din Jibou este demisia în totalitate a conducerii și aducerea unor oameni competenți și integri. Soluția nu este băgatul mizeriei sub covor cum sugerează domnul cu cei ce se simt, dacă îi pot spune domn după vocabular.

 18. Apoi ma Jibouanilor tot prosti ati ramas. De ce nu postati cu numele si vorbiti ce nu stiti rahati cu ochi. Sa va fie rusine idioti care trageti aer in piept degeaba. Si ca si o informatie bucataru ia minim pe economie.

 19. Raspuns pentru ce de la 22 35. Am sa te gasesc si pa cuvant ca te fac schelet. Iar pt cel de la 20.15 te gasesc si pe tine si promit ca iti bag fluturasul de salarii pe gat si tot salariul pe o luna. Mare parte din cei ce scriu sunt convins ca sunt angajati CCB. Sunt usor de gasit

 20. Abia acum am aflat despre acest articol. Din pacate sunteti atat de prosti multi dintre carcotasi incat nu ati inteles nimic. Cand scoti ceva pe gura obligatoriu cupleaza creierul. Cred ca Bucurestiul este foarte deranjat de aceasta Gradina superba. Din aceasta cauza taie intr una din buget. Alta explicatie nu exista

 21. Urate comentarii. Ati uitat cand veneati de sarbatorile de iarna cu copii pentru cafouri facute de gradina. Multi dintre voi nu au venit pt seara de colinzi ce pentru o napolitana o ciocolata si o portocala. Sa va fie rusine . Si asa pentru informatia voastra din Jibou daca 10 % viziteaza gradina restul sunt straini. Multi dintre cei de la comentarii sunt convins ca lucreaza sau au lucrat in gradina botanica persoane care au fost si sunt impinse pe la spate de unii sefi de sectoare.

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.