SondajRSS Feed

Perchezitii la Inspectoratul Scolar Judetean si la Scoala Corneliu Coposu din Zalau

Furt in invatamantul salajean prin acordarea ilegala a sporurilor pentru gradatia de merit

6 Noiembrie 2018

Procurorii vorbesc de fals în înscrisuri oficiale si uz de fals pentru acordarea sporurilor de 25 la suta la salariu pe cinci ani

Politistii din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Salaj - Serviciul de Investigatii Criminale, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lânga Judecatoria Zalau, au pus în aplicare, vineri, 2 noiembrie, doua mandate de perchezitie. Una la sediul Inspectoratului Scolar Judetean Salaj si una la Scoala Generala Corneliu Coposu. 

Cercetarile au loc in cadrul unui dosar penal ce vizeaza suspiciuni privind comiterea unor infractiuni de fals material în înscrisuri oficiale si uz de fals. Din probatoriul administrat pâna în prezent a reiesit ca faptele au fost comise în perioada 2016-2017.
La solicitarea ziarului Graiul Salajului, Parchetul de pe langa Judecatoria Zalau a oferit ieri detalii in exclusivitate.
"Vineri, 2 noiembrie, au fost efectuate doua perchezitii domiciliare respectiv la sediul Inspectoratului Scolar Judetean Salaj si cel al Scolii Gimnaziale "Corneliu Coposu" din Zalau, scopul acestora fiind strangerea de probe cu privire la posibila activitate infractionala comisa de persoane angajate in cadrul acestei din urma unitati scolare, intrucat exista indicii cu privire la comiterea de infractiuni de fals in inscrisuri oficiale, fals in declaratii si posibil alte infractiuni, comise pentru a beneficia, in mod injust, de gradatii de merit, constand intr-un spor de 25 la suta din salariu, pe o perioada de 5 ani", ne-a transmis, intr-un comunicat, purtatorul de cuvant al Parchetului Judecatorei Zalau, procuror Vladimir Munteanu.

Sefii de la ISJ Salaj si directorul
scolii vizate nu vor sa spuna nimic

Contactat de reporterul ziarului Graiul Salajului, directorul Scolii Gimnaziale Corneliu Coposu din Zalau, Gheorghe Bancea a spus doar "nu am voie sa declar nimic."
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Marcel Lucaciu, ne-a transmis si el doar ca nu poate oferi nicio informatie.
"Cu privire la actiunea desfasurata la Scoala Gimnaziala "Corneliu Coposu Zalau" si la Inspectoratul Scoalar Judetean Salaj va aducem la cunostinta faptul ca, fiind o actiune în curs de desfasurare, nu va putem oferi informatii în acest moment", transmite Inspectoratul Scolar Judetean.

Cum arata procedura legala
de acordare a gradatiilor de merit

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Marcel Lucaciu ne-a explicat cum sunt acordate gradatiile de merit in Salaj.
"Gradatia de merit se acorda pe o perioada de 5 ani. La nivelul Inspectoratului Scolar Judetean Salaj exista o comisie de validare a dosarelor depuse in vederea acordarii gradatiilor de merit. Dosarele sunt trimise la ministerul Educatiei unde sunt aprobate, dupa care ajung inapoi la inspectorat si impartite in teritoriu", spune reprezentantul ISJ Salaj. Marcel Lucaciu precizeaza si ca exista o metodologie de acordare a gradatiei de merit, intocmita de ministerul Educatiei si transmisa catre inspectoratele scolare, care, la randul lor o disemineaza in teritoriu.
Intrebat, spre informarea cititorilor, cate gradatii de merit au fost acordate in sesiunea 2018, reprezentantul Inspectoratului Scolar Judetean indeamna publicul sa consulte site-ul ISJ Salaj.
"Cu privire la solicitarea dumneavoastra precizam ca toate informatiile cu privire la procedura de acordare a gradatiei de merit, sesiunea 2018, au fost postate pe site-ul ISJ, respectând graficul. Rezultatele pe categorii de personal au fost afisate

Furt in invatamantul salajean prin acordarea  ilegala a sporurilor pentru gradatia de merit
la avizierul ISJ potrivit Metodologiei si graficului", ne-a transmis Lucaciu.

Cine sunt responsabilii din conducerea ISJ Salaj
cu acordarea consistentului spor pe cinci ani

Inspectorul scolar general Maria Pop este responsabil cu aprobarea gradatiilor de merit.
Consilierul juridic, Andreea Ignat, este responsabil cu elaborarea procedurii operationale.
Apoi, responsabil cu verificatul este inspectorul scolar adjunct Dari Toma.
“n cele din urma, inspectorul general Maria Pop este responsabil cu aprobarea.
Dari Toma este apoi responsabil cu aplicarea, iar consilierul Ianc Leontina este responsabil cu evidenta si arhivarea.

Liderul sindical Eusebiu Lehene dezvaluie
ca e o adevarata industrie pentru obtinerea
de puncte la evaluare

Liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant – filiala Salaj, Eusebiu Lehene, sustine ca "se da o batalie mare pentru gradatiile de merit, pentru ca se acorda un procent mare la salariul de baza".
"E clar din punctul meu de vedere ca metodologia de acordare a gradatiilor de merit poate fi viciata, pentru ca exista o intreaga industrie pentru obtinerea de tot felul de diplome si atestate care pot aduce puncte in plus in timpul evaluarii", ne-a declarat liderul sindical din invatamant.
In sesiunea din 2018 au fost acordate 115 gradatii de merit, din care 109 pentru personal didactic de predare si 6 pentru personal didactic auxiliar.
In 2017 au fost acordate 152 de gradatii de merit, prin care beneficiarii primesc un plus de 25 la suta la salariu timp de 5 ani.

Este a doua oara cand procurorii au ceva
de cautat la conducerea invatamantului salajean

Pentru Inspectoratul Scolar Judetean Salaj nu e prima pacoste penala.
Procurorii zalauani au in lucru un dosar privind modul cel putin ciudat in care Inspectoratul Scolar Judetean a facut pierduti peste un milion de lei.
Este vorba, mai exact, de 1,1 milioane de lei pe care trebuia sa-i ia de la cei carora le-a fost retrocedat Palatul Copiilor. Pentru ca Inspectoratul nu a cerut despagubirea in termenul prevazut de lege, proprietarii cladirii au ramas cu bani buni in buzunar.
Ramas fara cladire, fara bani si fara dreptul de a-i mai recupera, Inspectoratul a "imprastiat" Palatul Copiilor in doua scoli din Zalau, Scoala Gimnaziala "Iuliu Maniu" si Licelul Tehnologic "Voievodul Gelu".

Cine conduce Inspectoratul Scolar Judetean Salaj

In Salaj avem un invatamant politizat pana in "maduva oaselor", condus in calitate de sef al Inspectoratul Scolar Judetean Salaj de Maria Pop, sotia senatorului PSD Gheorghe Pop. Nici macar conducerea Inspectoratului nu este pe de-a-ntregul ocupata prin concurs. Maria Pop – inspector scolar general, post ocupat prin concurs; Mioara Gudea – inspector scolar general adjunct, post ocupat prin concurs; Dari Toma – inspector scolar general adjunct, detasat prin ordin de ministru, sustinut de UDMR Salaj. Postul lui Dari Toma a fost ocupat prin concurs de Irina Kovacs, care este acum secretar de stat in Ministerul Educatiei sustinuta de UDMR Salaj.

Vizualizari 9296
Comentarii articol (47)

Mihai Creangã>

in 6 Noiembrie 2018 0:15

Maria Pop, regina inspectoarelor! Amin.

>

in 6 Noiembrie 2018 1:06

Nu-i problema, totul va fi musamalizat fiindca partidul talhar protector al bugetarilor hoti are grija de acestia.

>

in 6 Noiembrie 2018 3:08

Inspectoratul Scolar este fieful acestei doamne care se numeste Pop Maria, aceasta dancila de Salaj face ce doreste cand este vorba de invatamantul salajean. De ce? "Pentru ca poate". Duce de cand este la conducere o politica " a la Dgragnea" netinand cont de nimeni care nu zice ca ea.

>

in 6 Noiembrie 2018 3:13

Esti distrat sau numai obsit, dl. autor??? Repeti de cel putin 3 ori aceleasi informatii, invartindu-te in jurul cozii pe care, in final, tot nu apuci sa ti-o prinzi...

O p?rere>

in 6 Noiembrie 2018 5:50

Repetitio est mater studiorum !!! Scrie-ţi doar să animaţi "prostimea" fără să cunoaşteţi oamenii în care aruncaţi cu noroi. Vă asigur că sunt căliţi pentru astfel de situaţii, tot din purtarea dumneavoastră de grijă. Păcat !!! Vă doresc un număr cât mai mare de cititori !!! Cu siguranţă de astăzi, - 1

>

in 6 Noiembrie 2018 6:02

Afaceri stil PSD.

>

in 6 Noiembrie 2018 6:20

Dar Abrudan PDL-PNL de ce a fost retinut si trimis in judecata?

>

in 6 Noiembrie 2018 6:43

Discreditare , hartuire .Procurorii au pus botul frustraților fara gradații de merit

>

in 6 Noiembrie 2018 7:04

Palatul copiilor pierdut intentionat tocami ca cei de la UDMR sa poata avea acolo liceul reformat. at fi bine de cercetat si acest caz.

>

in 6 Noiembrie 2018 7:14

Da, intr-adevar, nici Procuratura nu mai zice nimic ce sa clarifice "conlucrarea" dintre PSD si UDMR, adica ISJ si Liceul Reformat "Wesselenyi" Zalau, trecerea posesiei cladirii fostului Palat al Copiilor Zalau catre Biserica Reformata Zalau, respectiv Liceul Reformat Maghiar!

>

in 6 Noiembrie 2018 7:19

Cat l-a stresat Pop Luci, atunci inspector scolar general-adjunct, pe Bunta Ioan, inspector scolar de engleza (in 2011-2002), ca sa primeasca gradatie de merit actuala inspectoare de engleza, Hossu Cristina, pupila ei, de-atunci si de-acuma!

>

in 6 Noiembrie 2018 7:22

5.50, atentie,poate, intr-adevar nu stii, dar aceste lucruri s-au intamplat! Intreaba-i pe Bancea si Abrudan! Intreab-o si pe Maria Pop, senatoreasa, cum a fost in 2016 si 2017! Cum tragea sforile!

>

in 6 Noiembrie 2018 8:03

Consilierul juridic este varza. Nu m-as mira sa fi terminat la spiru sau goldis. Habar nu are de legislatie

>

in 6 Noiembrie 2018 8:05

RUSINE INVATAMINTULUI SALAJEAN MANAGERIAT IN STIL MAFIOT DE CATRE PESONAJE SINISTRE SI FARA VALOARE

>

in 6 Noiembrie 2018 8:49

Desființați dracului acel inspectorat, sinecură de partid şi tocător de bani, în detrimentul învățământului.

>

in 6 Noiembrie 2018 9:01

PARCHETUL AR TREBUI SA VERIFICE CUM FACE BULGAREANU TRANSFERUL UNOR LOAZE ( PLOZII UNOR GUNOAIE POLITICE, CARE AU LUAT NOTE FOARTE MICI LA EXAMENUL DE CAPACITATE) DE LA LICEE FOARTE SLAB COTATE, LA CNS, IN CLASE DE ELITA. ESTE O BATAIE DE JOC PENTRU ELEVII CARE AU DEPUS EFOTURI URIASE SA INTRE LA CNS.

>

in 6 Noiembrie 2018 9:01

Care învățământ??? Nu se fc nimic pt.copii,o programă încărcată și nimeni nu face nimic.Se cearta pe funcții, iar profesorii nu fc nimic să ușureze munca elevului

>

in 6 Noiembrie 2018 9:12

ASTA ESTE EGAL CU 0 ,HAIDETI LA SCOALA DRAGU SA VEDETI CE NA-TI MAI VAZUT,CUM A IMPARTIT FOSTUL DIRECTOR ALUAS CU CONTABILA LENA BOB BANI DIN HOTARARI JUDECATORESTI SI TOT EI AU LUAT ANI LA RAND SI SALARE DE MERIT.ASTA ESTE BUNA SESIZATIVA\r\n

Ia vedeti dosarul lui Cozma>

in 6 Noiembrie 2018 9:17

fost inspector, are gradatii de merit, de cand lumea, dar la dosar documente uitate, iesite din actualitate

Fara manipulari !>

in 6 Noiembrie 2018 9:47

Dacă e vorba de furturi apoi, poza lui Dari nu are ce căuta la acest articol !

>

in 6 Noiembrie 2018 9:49

procurorii sa verifice si cum s-au facut numirile directorilor in ultimii ani sa vada daca s-a respectat metodologia. sigur au ce gasi, numai ca slabe sanse sa se ocupe cineva si de treaba asta

>

in 6 Noiembrie 2018 10:13

Idem. Cfr. Jibou. Infrastructure. Sam. Opris\r\n \r\n

>

in 6 Noiembrie 2018 12:37

Interesant cum se acorda aceste gradatii de merit ,cand cei care le aproba stiu foarte bine ca sunt atatea institutii scolare care functioneaza fara oameni la mentenanta,fara fochisti.De ce se dau aceste salarii in loc sa se angajeze oameni cu calificare acolo unde trebuie?

>

in 6 Noiembrie 2018 12:42

cine e Pop asta da sa vorbeste tare rau da ea ?????

>

in 6 Noiembrie 2018 13:33

Tot aia iau care au luat și salar de merit

>

in 6 Noiembrie 2018 14:33

Acesti bani ar trebui dati la copii cu rezultate la olimpiade si concursuri.Din pacate copii muncesc si ei iau roadele ca au rezultate.

14:33>

in 6 Noiembrie 2018 15:30

Total de acord .Nu mai spun de bataia de joc cu premii de 50...100 lei care au fost date recent de catre onor primaria si consiliul judetean ,elevilor merituosi cu rezultate la olimpiade .

>

in 6 Noiembrie 2018 15:39

Domnilor procurori, cum e posibil ca in 2017 sa i se atribuie unei invatatoare , doar cu 5 ani vechime , gradatia de merit?????????.Domnul lucaciu va duce in eroare. el spune in articol""Gradatia de merit se acorda pe o perioada de 5 ani. La nivelul Inspectoratului Scolar Judetean Salaj exista o comisie de validare a dosarelor depuse in vederea acordarii gradatiilor de merit. Dosarele sunt trimise la ministerul Educatiei unde sunt aprobate, dupa care ajung inapoi la inspectorat si impartite in teritoriu", spune reprezentantul ISJ Salaj. Marcel Lucaciu .Nu stiu daca dosarele sunt trimise la minister dar cu siguranta nu sunt impartite in teritoriu.D-lui Lehene sa taca pt. ca sub ochii lui s-a intamplat ca acea fatuca cu 5 ani vechime sa ia gradatie de merit iar d-na generala impreuna cu gasca a aprobat acest lucru

>

in 6 Noiembrie 2018 16:16

Artur Szekeli scrie ce vrea și cât poate să înțeleagă. Nu cred că Lucaciu a zis ceva de dosare.

>

in 6 Noiembrie 2018 16:21

Este o inspectoare cu proiecte educationale, Pop Natalia, care si-a pus la dosar acte privind munca cu elevii cu CES (ceea ce la Pedagogic nu era), hartii false primite de la Scoala "Porolissum" si de la Cizer, fara nicio baza!

>

in 6 Noiembrie 2018 16:28

Lucaciu Marcel este "purtator de cuvant", asa in acte, ca el saracu'zice ce-i permite Pop Luci Maria, cea mai incompetenta inspectoare de la Revolutie incoace.

>

in 6 Noiembrie 2018 16:33

Poza lui Dari trebuie inlocuita cu cea a d-nei Pop Maria, sotia senatorului, cel mai putin vocal din tot Parlamentul, Pop Gheorghe!

>

in 6 Noiembrie 2018 17:35

In actualele conditii, pot interveni eficient pentru obtinerea gradatiei de merit doar inspectorul general (v. Abrudan, Bancea, Pop Maria) si adjunctul, in cazul Salajului, Dari Toma (pe linia UDMR)!

>

in 6 Noiembrie 2018 19:34

Rusine sa le fie tuturor din Inspectorat..!au dat afara oameni competenti..ca sa intre,,gunoaie,,!

>

in 6 Noiembrie 2018 19:41

La politie verificați sporul de 50 în perioada 2015.2018

>

in 6 Noiembrie 2018 19:53

NU-I INTERESEAZA SI NU STIU ACTUALII DECAT SA FACA HARTII "ACOPERITOARE", N-AU CUNOSTINTE ELEMENTARE DIN SPECIALITATILE CE LE TREBUIE SA LE INDRUME. CRITERIILE DUPA CARE SI-A FACUT ECHIPA EXCELENTA SA POP MARIA AU FOST EXCLUSIV POLITICE, CU ACORDUL PRIETENILOR DE FAMILIE MARC SI CIUNT!

>

in 6 Noiembrie 2018 21:45

Corupție de la femeia de serviciu pana la inspectorul școlar județean. Demiși din funcții și trimiși în judecata

BOMBA ZILEI>

in 6 Noiembrie 2018 21:55

Artur vezi ca nu esti informat ca azi s-a amanat concursul la I.P.J.Salaj sa scrii repede in ziar informatii repede

>

in 6 Noiembrie 2018 22:30

Cineva o numeste Dancila de Salaj pe Pop Maria,sotia unui senator de Salaj, dar nu cred ca acesta inspectoare cu pretentii de intelectuala nu vorbeste o limba romana corecta si cel putin o limba straina!Sau doua?

Alta parere>

in 6 Noiembrie 2018 22:52

Se face atita gargara ca nu ajung fondurile scolilor pentru salarii, dar se dau gradatii de merit nu numai angajatilor, ci si pensionarilor care nu "reusesc" sa se desparta de scoala. In acelasi timp se platesc o multime de bagatori de seama: inspectori, bibliotecari, administratori, contabili, informaticieni si secretare, mai multi decit ar fi nevoie, in vreme ce elevii invata in clase supradimensionate (la sectia romana), ca sa se plateasca dascali mai putini. Invatamintul romanesc sigur a fost mai bun pe vremea impuscatului! Acum e doar fatada!\r\n

>

in 7 Noiembrie 2018 6:03

Da, 22.52! e si asta una din fetele reale, in timp ce pe langa programele si manualele f incarcate, se lucreaza cu clase supraaglomerate, cum sa-i activezi pe toti sau sa a\r\nmai ai timp si de elvii cu CES, reducerile s-au facut din randul dascalilor, nu din randul personalului administrativ, pt ca ei........... sunt protejati!\r\n

>

in 7 Noiembrie 2018 10:04

Vedeți voi învățământ performant la Simleu unde exista director la liceul Ion Ossian o educatoare de la școala Speciala ! Acolo ar avea mult de lucru și "organele" dar și medici psi (hologi ori hiatri) !

>

in 7 Noiembrie 2018 12:55

No, no! S-o spart buba! Ce-i de făcut acuma? Ca nu-s putini cei vizați de anchetă! Si câți or mai fi inca după ce or scotoci bine prin dosare domnii procurori! Io numa' atâta le transmit aci: 90% din adeverințele ca s-a lucrat cu copiii cu CES (cerințe educaționale speciale) sunt false!!! Adica dacă aflați în dosarele de merit adeverințe de-astea, ghiciți ce! Si da, doamna Pop Bătălia chiar are o hartiuta de asta strecurata acolo. Serios! Mai bine spuneți ce știți să nu vă treziți cu alte bube pe cap ce se numesc complicitate si tăinuire de fapte. Știți cum zic?

>

in 7 Noiembrie 2018 13:09

90 % nu merita gradatiile primite...minciuna de invatamant...si cei care au de pierdut sunt copiii.

>

in 7 Noiembrie 2018 18:57

Dau dreptate la Alta parere-din 6 nov. In alta ordine de idei toate problemele de salarizare si personal sint lasate la nivelul secretarelor de scoli, carora li s-a spus la ca sa aplice Legea salarizarii cum cred, ca daca nu va fi bine vor mai da s-au vor mai lua. Deci nu e de mirare ce se intimpla, iata ca unii ''au vrut''.Ce pazeste juristul (a) si cei care se ocupa de problemele de3 personal si in ultima instanta ''ingerul pazitor"-sindicatul. Deci dupa ''cum credeti'' la unii s-a dat, dar la multi nu se da. Desi a fost modificata Legea 153/2017-salarizare bugetari cu OUG 91/2017 unde se spune clar ca profesorii ramin cu salarizarea conform transelor de vechime din legislatia anterioara (HG58..) si AU DREPTUL SA FIE TRECUTI IN TRANSE SUPERIOARE LA INDEPLINIREA CONDITIILO (...25-30;30-35;35-40..) nu se aplica pentru ca ISJ ""nu stie". Cine sa stie? Doamna jurista? Buna gluma!!!

Transparenta>

in 10 Noiembrie 2018 9:55

ISJ ar trebui sa publice pe site-ul institutiei,lista cadrelor didactice care au obtinut gradatii de merit, asa pentru transparenta, sa stie si sa vada tot curiosul.

comentariu>

in 13 Noiembrie 2018 20:58

La L,T. I.Ossian simleu de pe osuprafata de 4 ha de vie s au obtinut an acest an O kg de struguri lucru pe care il stie insp. generala Pop Maria dar accepta acest managemant al anvatatoarei director care se lauda ca a invatat agricultura cu bunicii la tara

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.