Funcţionarii publici vor primi incă o jumătate de salariu sub formă de spor de stres

39
4571
Funcţionarii publici vor primi incă o jumătate de salariu sub formă de spor de stres

Funcţionarii publici urmează să primească lunar un spor de stres de 50 la sută din salariul de bază. Senatorii au votat luni acordarea sporului de risc si solicitare neuropsihica, după ce Curtea Constituţională a respins parţial prevederea legislativă, menţionând că sporul poate fi acordat, dar că el nu poate face parte din salariul de bază.
Anul trecut, în luna noiembrie, CCR a decis, ca urmare a unei sesizări a Guvernului Cioloş, ca sporul pentru risc si suprasolicitare neuropsihica poate fi acordat functionarilor publici, dar fara ca acesta să fie inclus în salariul de baza. Textul initial prevedea ca „pentru compensarea activitatii specifice, personalul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici beneficiaza si de un spor pentru risc si suprasolicitare neuropsihica de 50 la sută, aplicat la salariul de baza lunar, care face parte din acesta si care constituie baza de calcul pentru sporuri si alte drepturi care se acorda în raport cu salariul de baza”.
CCR a declarat neconstitutionala ultima parte a articolului, argumentând că s-ar fi introdus un privilegiu în privinta modalitatii de determinare a salariului de baza, ajungându-se la situatia în care alte sporuri ar putea sa fie calculate având drept baza si sporul de risc si suprasolicitare neuropsihica, ceea ce echivaleaza cu legiferarea unui spor la spor.
În noua formă, textul precizează doar că “functionarii publici din cadrul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici beneficiaza si de un spor pentru risc si suprasolicitare neuropsihica de 50 la sută, aplicat la salariul de baza lunar”.
Senatul a fost prima camera sesizata în acest caz. Legea trebuie votată şi la Camera Deputatilor pentru a fi adoptata.

Până şi sindicaliştii "se sperie" de aşa sporuri

Am vrut să aflăm şi părerea sindicaliştilor referitor la acest spor de stres de 50 la sută din salariul de bază pentru funcţionarii publici.
“Mă bucură interesul aleşilor pentru salarizarea funcţionarilor publici, doar că subiectul trebuie abordat fără emoţie şi bine gândit, altfel discrepanţele salariale dintre funcţiile publice se vor adânci. Cred că salarizarea în sistemul bugetar trebuie rezolvată prin Legea salarizării unitare, acest spor de 50 la sută nu face decât să adâncească diferenţele salariale între funcţionarii publici, fără să aibă efect benefic asupra activităţii şi a serviciilor prestate către populaţie şi ar pune presiune inutilă pe buget, fără a-şi atinge efectul scontat, acela de a aduce echitate în salarizarea funcţiei publice. Rămân ferm pe poziţie că salarizarea în sistemul bugetar trebuie făcută prin Legea salarizării unice din sistem”, spune Laurenţiu Ghiuruţan, secretar al Filialei Cartel Alfa Sălaj. “Ca şi sindicalist mă bucur, dar, ca om responsabil, recunosc că măsura mă şochează”, a adăugat Laurenţiu Ghiuruţan.

Funcţionarii publici sunt aceia care deja o duc
ca-n sânul lui Avram, în papucii statului

În rândul funcţionarilor publici intră aproape tot aparatul bugetar. stop_coloana După lege, funcţionarii publici sunt persoane fizice, cetăţeni care deţin, în condiţiile legii, funcţie publică într-un serviciu public al comunei, oraşului, judeţului, municipiului. Vorbim aşadar despre angajaţii instituţiilor de stat, cei din deconcentrate, ministere, Guvern, şi lista poate continua.
În cazul unora, salariile pe care le primesc sunt deja de ordinul a multe mii de lei, iar un spor de stres de 50 la sută, în condiţiile în care funcţionarul public nici măcar nu apare în topul celor mai stresante locuri de muncă, ar însemna o sumă de bani mai mult decât frumoasă în plus la leafă, lună de lună.
Nu e de ignorat nici presiunea considerabilă pe care ar pune-o pe bugetul de stat o asemenea măsură, în cazul în care deputaţii vor considera şi ei că sporul de stres de 50 la sută se justifică în cazul funcţionarilor publici.

Senatorul sălăjean Crisitian Lungu spune că nu e normal
ca angajaţii de la stat să câştige mai mult decât cei din privat

Senatorul PMP de Sălaj, Cristian Lungu, spune că luni nu a putut vota din cauza unor probleme tehnice pe care le-a întâmpinat la sistemul de vot electronic. Dacă ar fi putut vota, spune că s-ar fi abţinut oricum, pentru că, în opinia sa, aceste acordări de sporuri nu îşi au rostul, din moment ce în prezent se lucrează la Legea salarizării unitare. “Toate aceste salarii şi sporuri în domeniul bugetar trebuie reglementate prin Legea salarizării unitare, care sper să ajungă la vot cel târziu în luna iunie. Dacă vor fi indicate surse de finanţare reale, concrete, nu creşteri economice viitoare sau împrumuturi, voi vota pentru această lege. Dar orice majorări salariale sau sporuri trebuie să fie sustenabile, să nu ajungem iar ca în perioada 2008 - 2010”, spune Cristian Lungu.
Senatorul sălăjean se declară împotriva unei discrepanţe salariale prea mari între mediul bugetar şi cel privat. “Personal, nu susţin ca remuneraţiile bugetarilor să fie mai mari decât ale celor care lucrează în privat, având pregătire asemănătoare şi desfăşurând activităţi asemănătoare. Un asemenea dezechilibru e nesănătos din punct de vedere economic. Dacă acest spor pentru solicitare neuropsihică, acordat funcţionarilor publici, va duce la o astfel de situaţie, e greu să votezi, mai ales pentru un asemenea cuantum. Se va crea o situaţie în lanţ, vor urma alte categorii care vor cere sporuri, iar în acest fel duci bugetul în prăpastie, existând posibilitatea să apară o altă criză, care se va materializa din nou prin tăieri de sporuri şi salarii”, spune Cristian Lungu.

COMENTARII

 1. Inculți sau analfabeți? Sporul se refera la angajații din ANFP nu la toți funcționarii publici. CINE a făcut articolul l-a copiat doar din alte părți nu știe nici citi conținutul unui proiect de lege

 2. De ce sa ia functionarii publici spor de stres? Mai bine i-ar reduce.Cu 50% cel putin. A incercat Boc saracu sa-i reduca cu 25%, da trebuia sa-i dea afara pe aia fara pile.Ramaneau restul de 75% pilosi care fut meciu tata ziua.De-i dadea afara pe aia fara pile cine mai lucra efectiv? Vai de mama ei de Romanie, o sa va planga stranepotii cand o vindeti tata pe un pahar de palinca. Asta faceti ticalosilor, de 25 de ani. Se=ntorc stramosii vostrii in mormant. Si Stefan cel Mare, si Coposu si Ceausescu.Toti!

 3. Ba, voi v-ati interesat inainte sa scrieti articolul asta ? Numai cei de la ANFP il primesc, adica de la Bucuresti.....Astia din provincie nu is stresati.....

 4. DE atata munca functionarii Publici,saracii de ei, sant foarte stresati,cred ca cei care au votat acest lucru,SIGUR DAR SIGUR nu pot fi normali la minte,obligatoriu dar obligatoriu,trebuie dusi laun spital de nebuni,nici beneficiarii acestei hotarari nu cred asa ceva.Pentru acest lucru chiar ca ar trebui iesit in strada,dar sint convins ca dl IOHANIS nu va fi de accord cu acest acordat,poate vor sa zboare in cosmos sau au cancer la cap de vsint asa stresati ,va dati seama ce venituri vor avea procurorii si altii cu salarii de peste 10.ooo lei lunar,vai de capul nostru,oare ce-am putut vota,unde ne-a fost capul,nu mai merg la vot sa fie clar.

 5. MAI? VA BATETI JOC DE UN POPOR INTREG! CUM SA PRIMEASCA 50%SPOR DE STRES DIN SALARIUL DE BAZA?? AM AJUNS UN POPOR DE INVALIZI? PAI EU MUNCESC D-LE 3 SCHIMBURI SI AM LA STRES DE NUMA,,,,,ASTIA TRANTORII CE FAC??

 6. Sporul ar trebui sa fie doar pentru cei care lucreaza efectiv cu publicul, nu pentru restul care stau in birou si asteapta sfartitul programului plictisiti nici de cum stresati,acestia din urma fiind cei mai multi.

 7. au ajuns la buget majoritatea cu pile,posturile sunt scoase la concurs de ochii lumii intra doar cei cu pile si politic,un guvern sub toata critica. cand BOC a taiat din sporuri cu 25% a stiut bine de ce face? si sarscutii de iei iau primit inapoi ei au sporurile mai mari decat salariile +BANI DE HRANA(asa le zic ei) 750 RONI IAR UN OM NORMAL PRIMESTE TICHET DE MASA de 9,57 ron, pentru fiecare zi lucrata,ar trebui sa iesim cu totii in strada

 8. de ce sa nu primeasca acest spor .E dreptul lor cine il merita sa_l primeasca .daca ati baut cerneala in loc sa o folositi acum asta e .Cine are dreptul sa primeasca acesti bani sa ii primeasca ca doar nu ii da de la voi din buzunar.

 9. Nu va tot agitati atata ca socoteala e simpla : bugetari + pensionari + asistati social = 3 ooo ooo de voturi.Deci astia trebuie stimulate bine,si psd-ul defileaza.Ca ceilalti nu voteaza cu ei !

 10. Ba vom iesi ca sa nu mai dea atatea sporuri si mariri de salarii la trantorii de bugetari ,ca tot din banii salahorilor de la privat ii primesc.Dar vorba unuia de mai sus :3 milioane de voturi pt psd = 3 milioane de favorizati ai sistemului ,noi ceilalti peste 70% nu contam pentru ei .Asa ca la munca nu la intins mana dupa pomeni salariale ,mai bugetarilor trantori.

 11. Sa dati sporuti de stres celor ce lucra in stres in fabrici la muncitori ce se streseaza la locirile de munca nu am nimic si cu birocratii dar da se faca dreptate ori toti ori niciunul

 12. Sunt stresati ca nu mai incap prin birouri de multi ce sunt. Patronatele si sectorul privat (cei ce muncesc cu adevarat) stau cu limba-n gura fara sa zica nimic sau sa iasa in strada, dar cu ciomege in mana.

 13. IN SPECIAL LUI VLAICU DIN PRIMARIE, CARE NU FACE NIMIC DECAT IN INTERESUL FIRMEI LUI FACE FISE DE INMATRICULARI, FACE ASIGURARI, ELIBEREAZAFISCALE , TRADUCERI TOATE IN PRIMARIE , NU LA FIRMA LUI PRIVATA DE LINGA BCR. DOMNU PRIMAR NOI PLATIM TAXE SI EL ASTA FACE IN TIMPUL PROGRAMULUI , SA-I DAM SI SPOR PENTRU ASTA

 14. Merita si decontarea chiriilor ,ce sunt mai prejos decat politistii si angajatii MAPN ?Lapte si apa minerala ca ,ce bonuri,ohrana calda la pranz,concediu platit +bilet in statiune pt.recuperare+macar o zi in plus pe an libera progresiv poloponezii care-i steSeaza cu mizeriile lor marunte de formulare pline de Pb si banii purtatori de microbi.Bun guv.astia dau ca au ,sporuri meritate dupa competente si grad de risc ,calificare,inaltimea tocurilor,clipitul pleoapelor...

 15. nu toti lucratorii dintr-o primarie sunt si functionari publici,desteptilor ,care comentati la adresa tuturor,sunt inacadrati si ca personal contractual ex.:inginer agronom,inginer cadastru etc.,si au salarii de mizerie 1050 - 1200 lei net pe luna,dar cresterile se acorda tot la cei care sunt functionari si care har domnului au suficient,iar munca efectiva o fac ceilalti.

 16. Hai nu zau! Nu-i destul ca folosesc masinile de serviciu in interesul familiilor ci le mai trebuie si spor de stres? Primarul zalaului umbla doar cu MUN. la consiliul judetean idem, la anif, la casa de pensii. Ce sa mai vorbim de apia cu 3 directori, vaida isi parcheaza masina in criseni. Si celelalte institutii au sefi care procedeaza la fel! Oare cat cheltuiesc pe luna pentru a'si plimba copiii si animalutzele? Faceti calcule...

 17. SI ANUL TRECUT PSD ERA MAJORITAR IN PARLAMENT SI A INITIAT LEGI ABERANTE PE CARE GUVERNUL CIOLOS A INCERCAT SA LE TINA IN FRIU ACUM SUNT LIBERI SA FATA TOATE MINUNILE SI ABERATIILE ,E O BATAIE DE JOC PT VIITORUL TARII SI PUNCTUAL PT CEI CARE LUCREAZA IN PRIVAT !

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.