Fraudă de 1,6 milioane de lei prin programul „Start Up Nation”

0
1648

Doi sălăjeni sunt cercetaţi într-un dosar penal pentru obţinere ilegală de fonduri în formă continuată, ei fiind acuzaţi de procurori că au deturnat 1,6 milioane de lei, sumă alocată în cadrul unor proiecte finanţate prin programul „Start Up Nation”, cei doi inculpaţi fiind reţinuţi, vineri, pentru 24 ore.

Potrivit unui comunicat de presă al Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, unul din cei doi inculpaţi, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a încheiat în cursul anului 2017 contracte de consultanţă cu un număr de opt societăţi comerciale ce au fost înfiinţate la iniţiativa sa, pe numele unor persoane fizice, inculpatul fiind însă cel care administra în fapt aceste societăţi comerciale, având şi specimen de semnătură pentru efectuarea operaţiunilor bancare în cazul tuturor acestor societăţi comerciale.  

„După înfiinţarea acestor societăţi comerciale, inculpatul a solicitat în numele lor finanţări de la bugetul de stat în cadrul programului ‘Start Up Nation’ şi a determinat administratorii statutari să semneze acordul de finanţare cu Agenţia pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii, Atragere de Investiţii şi Promovarea Exportului, în vederea acordării finanţărilor nerambursabile, reprezentând ajutorul de minimis acordat din bugetul de stat. Ulterior semnării acordurilor de finanţare, inculpatul a prezentat BCR şi AIMMAIPE documente falsificate, respectiv procese verbale de predare primire a utilajelor, procese verbale de recepţie şi punere în funcţiune a utilajelor, procese verbale de selectare a ofertei câştigătoare, etc., în contextul în care administratorii statutari ai societăţilor comerciale nu au semnat aceste documente şi nu aveau cunoştinţă despre întocmirea lor, nici un utilaj nefiind recepţionat şi nefiind introdus în fluxul tehnologic”, se arată în comunicatul menţionat.

Potrivit sursei citate, inculpatul a beneficiat de sprijinul unei a doua persoane, care a întocmit o parte din documentaţii, prin folosirea înscrisurilor falsificate inculpaţii obţinând fără drept fonduri în valoare totală de 1.600.000 lei provenite sau garantate de la bugetul de stat, fonduri care au fost virate în cea mai mare parte în contul unei societăţi comerciale cu sediul în Ungaria.

Cei doi sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de obţinere ilegală de fonduri în formă continuată, procurorul de caz  dispunând, vineri, măsura reţinerii pentru 24 ore faţă de inculpaţi. Ei au fost prezentaţi sâmbătă Tribunalului Sălaj cu propunere de arestare preventivă, dar judecătorii au decis să-i plaseze sub control judiciar. Procurorii care instrumentează dosarul au contestat decizia instanţei. Curtea de Apel Cluj este cea care va soluţiona, zilele următoare, contestaţia.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.

În activităţile desfăşurate procurorul a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Sălaj. Punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Nota
Sunt interzise injuriile, incitările la ură sau violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația Graiul Sălajului nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea de a solicita ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, trimise pe adresa de e-mail a redacției, graiulsj@unisys.ro.