SondajRSS Feed

Sandu Bercean, singurul primar din Salaj care a mai fost la inchisoare doua luni si jumatate

Fostul primar PSD din Mesesenii de Jos este trimis inca 5 ani si jumatate dupa gratii

25 Iunie 2018

Judecatoria Zalau s-a pronuntat saptamana trecuta, joi 21 iunie, in dosarul de coruptie al fostului primar PSD din Mesesenii de jos, Sandu Bercean. Pentru cele sase infractiuni de care a fost acuzat, magistratii l-au condamnat pe Bercean la o pedeapsa de 5 ani si sase luni cu executare. Fostul primar are zece zile sa faca apel la sentinta de joi, la Curtea de Apel Cluj.

Sandu Bercean este singurul primar salajean care a facut deja inchisoare, dupa ce a fost condamnat in 2014 pentru conflict de interese si fals intelectual, la sase luni de inchisoare, pedeapsa din care a executat insa doar doua luni si jumatate.
La baza condamnarii de ieri au stat sase capete de acuzare, fiind gasit vinovat pentru fiecare. Au fost trei infractiuni de abuz in serviciu. Pentru una dintre ele magistratii au stabilit o pedeapsa de 5 ani 6 luni, iar pentru alte doua fapte de abuz in serviciu pedepsele au fost de cate trei ani. Pentru o infractiune de fals intelectual judecatorii au stabilit 10 luni de inchisoare, iar pentru alte doua infractiuni de fals intelectual au decis pedepse de cate opt luni de inchisoare.
Instanta spune ca cele sase infractiuni pentru care Sandu Bercean a fost condamnat joi au fost comise in concurs cu condamnarea din 24 aprilie 2014 la 6 luni de inchisoare cu executare, pronuntata de ICCJ.
Toate pedepsele au fost contopite de instanta, care a stabilit o pedeapsa finala de 5 ani si 6 luni de inchisoare cu executare.
Complementar, lui Sandu Bercean i se interzic mai multe drepturi timp de 5 ani dupa ce va executa pedeapsa la inchisoare, inclusiv dreptul de a ocupa functii publice.

Fostului primar i se trage de la contracte pe banii primariei pentru lucrari care nu au fost niciodata executate, dar au fost platite

Potrivit procurorului de caz, Liviu Corda, prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Zalau, cele sase capete de acuzare care au constituit dosarul lui Sandu Bercean au avut la baza trei contracte pentru efectuarea a trei lucrari, toate fiind semnate in perioada 2012 - 2013, cand Sandu Bercean era primar in functie.
Concret, au fost incheiate trei contracte, cu trei societati diferite, pentru efectuarea unor lucrari de reabilitare si modernizare a Scolii generale din Mesesenii de Jos.
Primul contract, prin care s-a platit nejustificat suma de 281.829 lei, era pentru reabilitarea completa a scolii. Trebuiau execute lucrari de reabilitare a salilor de clasa, toaletelor, achizitionarea de mobiler nou, geamuri termopan, usi noi, parchet nou, paratraznet, imprejmuirea scolii cu gard din beton si reabilitarea exterioara cu polistiren. Aceste lucrari nu s-au realizat, faptic, dar plata a fost facuta, in baza unor documente care atestau efectuarea lor.
Al doilea contract, in urma caruia s-a platit nejustificat suma de 26.660 lei, desi nu s-au efectuat lucrarile, prevedea efectuarea unui studiu de dezvoltare a comun

Fostul primar PSD din Mesesenii de Jos este trimis inca 5 ani si jumatate dupa gratii
ei si achizitionarea de materiale tipografice.
”n fine, al treilea contract, prin care s-a platit nejustificat suma de 25.296 lei, iar lucrarile nu au fost executate, face referire la achizitionarea de materiale promotionale si efectuarea unui sondaj de opinie.
Prejudiciul total estimat depaseste 3 miliarde de lei vechi.

Primaria Mesesenii de Jos, condusa acum de fiul lui Bercean, nu a vrut sa-si recupereze banii in instanta

Pe latura civila a procesului in care s-a pronuntat ieri sentinta, Sandu Bercean are de platit, in solidar cu inculpatii PB si IA din acelasi dosar, suma de 201.141 lei catre ANAF Cluj, ca penalitati si dobanzi pentru prejudiciul principal.
Instanta a mentinut sechestru asigurator pe doua imobile ale lui Bercean Sandu, un imobil de 1.300 de metri patrati din Mesesenii de jos si un imobil de 66 de metri patrati din Zalau.
Curios ca principalul pagubit, Primaria Mesesenii de Jos, care a platit lucrarile neexecutate, nu s-a constituit parte civila pentru a-si recupera banii. Mai putin curios, insa, daca avem in vedere ca Primaria Mesesenii de Jos este condusa acum de Bercean Alexandru, fiul lui Sandu Bercean

Sandu Bercean a mai facut inchisoare pentru achizitii publice de la firmele sotiei si fiului

“n 2014, Sandu Bercean a fost condamnat la sase luni de inchisoare cu executare pentru conflict de interese in forma continuata, conflict de interese si fals intelectual.
Din cele sase luni, Sandu Bercean a executat o treime, adica cu putin peste doua luni. A devenit astfel primul primar din Salaj condamnat definitiv la inchisoare cu executare.
Potrivit rechizitoriului din dosarul care i-a adus condamnarea, in perioada 2007 - 2012 Sandu Bercean a achizitionat in numele Primariei Mesesenii de Jos, de mai multe ori, marfuri de la societatea sotiei sale, cu scopul de a realiza un folos material indirect pentru aceasta din urma, de peste 145.000 de lei. De asemenea, in perioada 2011 - 2012, Sandu Bercean a achizitionat marfuri si de la firma fiului sau, Bogdan, actualul primar, cu scopul de a realiza un folos material indirect pentru acesta din urma, in valoare de aproximativ 15.000 de lei.
Bunurile achizitionate au fost folosite pentru aprovizionarea Centrului de Zi aflat in subordinea Primariei Mesesenii de Jos.
Pe de alta parte, in 2009, Sandu Bercean si-a angajat fiica in functia de consilier personal.

Vizualizari 3154
Comentarii articol

>

in 25 Iunie 2018 0:11

Fostule primar, a venit vremea sa dai inapoi ce ai furat. Da si taci, nu-ti baga si copiii la inchisoare. Sigur e greu sa returnezi dar gandeste-te ca poate prin munca cinstita vei recupera.

>

in 25 Iunie 2018 8:17

astia s-au crezut mai presus de lege. Din pacate majoritatea politicienilor cred ca legea nu e pentru ei ,ca ei sunt super oameni-pentru simplu fapt ca mint cu mai multa usurinta nu-i face superiori -dimpotriva;

>

in 25 Iunie 2018 8:39

Asta e adevaratul stat paralel in care politicienii alesi de popor ajung sa faca averi uriase pe baza informatiilor pe care le primesc ca si conducatori de comune, orase, judete! Primaria din satul X are nevoie de un trotuar si vine un apropiat al primarului si ia lucrarea la pret triplu decat normalul si mai foloseste materiale de proasta calitate ca pe alea bune le-a folosit la betonarea curtii primarului! Sef de judet si-a insusit indirect prin interpusi paduri, ferma de porci, insule, balti cu peste, firma de constructii, hotel si toate trecute pe numele altora si cand e prins cu o infractiune mica de abuz in serviciu vrea sa schimbe codul de procedura penala a unei tari! Si mai are si vreo 2-3 milioane de prosti care il sustin!

>

in 25 Iunie 2018 8:44

Iată de ce vrea psd.dezincriminarea abuzului în serviciu. Pentruca primarul (fiul) să nu fie tras la raspundere că primăria nu s-a constituit parte civilă pentru recuperarea prejudiciului. Dar poate se gaseşte cineva să depună un denunț penal pe numele actualului primar.

>

in 25 Iunie 2018 8:51

Cinci ani şi jumătate plus fracția neeczecutată din prima condamnare

>

in 25 Iunie 2018 8:56

Si Dragnea e la fel de vinovat,ba inca si mai vinovat decat asta,ca a fost seful lui.La puscarie cu toti hotii si borfasii !

>

in 25 Iunie 2018 9:59

Dar firmele catre care a facut plata[ori persoane fizice]care sant?ele nu patesc nimic?Foarte multi dintre cei care zic ca fac anumite lucrari ,pe care de fapt nu le fac,in cardasie cu primarii,fura din banii oamenilor,imbogatindu se rapid[sau daca totusi fac aceste lucrari isi pun preturi exagerate]tot hotie se cheama si aceasta.

>

in 25 Iunie 2018 10:40

Zi firmele cu care sa luat in cardasie pentru a fura,scrie nume de firme sau persoane fizice ca si ei sunt vinovati,au impartit banii.

>

in 25 Iunie 2018 10:41

corectat'-s a luat

>

in 25 Iunie 2018 10:49

Dpdv legal firmele si-au facut treaba bine daca primaria sau beneficiarul semneaza ca treaba e bine facuta. Cei care sufera sunt locuitorii care si-au desemnat reprezentatul sa ia decizii in numele lor, pe banii lor! Banii primariei, ai judetului sunt de fapt ai lor, ai nostrii!

>

in 25 Iunie 2018 10:50

*nostri :)

>

in 25 Iunie 2018 11:07

primarul mai are o mare buba, el si familia lui. A reusit cumva, suspect tare, sa construiasca 2 case pentru copii lui, din fonduri europene. Oricum la cate a facut pe bani europeni, asta este doar cireasa de pe tort. Fiul lui era incompatibil la data la care a fost numit primar ! Avea o firma pe care avea in derulare un proiect pe fonduri europene, de unde a luat 200.000 de euro pentru a-si face o casa, asa zisele agropensiuni ! Culmea ceea mai mare nu e tupeul, nesimtirea, aroganta acestor oameni, ci modul suspect in care a fost "verificate" cele 2 proiecte identice ale copiilor lui Berceanu. Cum a fost verificat ultima dataproiectul noului primar. DNA, DLAF, OLAF, ECA, Curtea de Conturi, DIICOT, etc.

>

in 25 Iunie 2018 11:14

Ce fel de om poti sa fii ca sa iti bagi copiii la inaintare sa curete mizeriile tale tragandu-i dupa tine in jos, pecetluindu-le astfel viitorul? Ce fel de om poti sa fii sa trebuiasca sa stai cu mana intinsa la partid ca sa le obtii un loc de munca calduti copiilor tai? Fiul - primar, fiica - Crucea Rosie (toata lumea stie de voluntariatul doamnei Berceanu la Crucea Rosie ca sa prinda postul pentru fiica). Daca fiica este atat de capabila, de ce nu a ramas in invatamant? Pentru ca acolo trebuie sa muncesti mult ..... Acest gen de oameni considera institutiile publice proprietatea lor personala care trebuie lasata mostenire copiilor, de drept si de fapt, ei devenind viitorii nostri conducatori - o generatie mai sacala decat cea actuala. Acesta este adevaratul stat paralel in care traim.

>

in 25 Iunie 2018 12:27

Da,dar si acele firme sunt in neregula,tot hotie se cheama,complici la furat,nu?\r\n

>

in 25 Iunie 2018 15:38

Păi acesta dacă a mai făcut închisoare înseamnă că este recidivist și atunci se cam schimbă lucrurile,pierde anumite drepturi cât stă închis

>

in 25 Iunie 2018 17:31

La Crucea Roșie,Dna își face de cap.Ii privește de sus pe toți.Are niste aere de zici că i doctorita.Trebuie pusa la punct.

>

in 25 Iunie 2018 18:15

Crucea Roşie, unde fiica îşi face de cap, de unde este bugetată să ne dăm seama pe câți bani stă fica pe acel post.

>

in 27 Iunie 2018 14:52

Pai nea Berceanu A fost secretar de partid pe iaifo zalau pai ce va asteptati de la un comunist

>

in 28 Iunie 2018 7:38

Am auzit ca dupa ce a ispasit prima pedeapsa a fost cooptat in administratia publica intr-un post de conducere.Rusine PsD Salaj.

>

in 1 Iulie 2018 11:41

Când o sa ajungă si primarelu de Surduc dupa violarea elevei de clasa a saptea ramasa gravida coleg cu sanducu???????

>

in 10 Iulie 2018 22:41

Se pare ca cineva sterge anumite comentarii!!!\r\n\r\n\r\n

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.