Fostul director al CNS,
Constantin Cobarzan,
propus „Cetatean de Onoare”

4
2033

 

Fostul director al CNS, <br>Constantin Cobarzan, <br>propus „Cetatean de Onoare”

Constantin Traian Cobarzan, director al Colegiului National „Silvania” Zalau in perioada 1987 - 2000, are sanse sa pri-measca titlul de „Cetatean de Onoare” al municipiului, la propunerea consilierului local Maria Ticala, actualmente profesoara la CNS si fosta colega a renumitului profesor. Proiectul de hotarare prin care Maria Ticala propune ca fostul director al CNS sa fie numit cetatean de onoare va fi dezbatut azi de consilierii locali la sedinta Consililui Local.
Conform proiectului de hotarare, Constantin Cobarzan a fost presedinte al Filialei Salaj a Societatii de Stiinte Matematice in perioada 1968 - 2001, inspector scolar de specialitate intre anii 1980 - 1983, director al CNS - pe atunci Liceul Teoretic Zalau - in perioada 1987 - 2000 si consilier municipal intre anii 2000 - 2004.
„In personalitatea domniei sale se intalnesc doua profiluri convergente: al omului de stiinta, al cercetatorului erudit, si al pedagogului aplecat asupra educatiei tinerilor aflati la varsta formarii. Generatii de elevi, specialisti de talie nationala si internationala, oameni de stiinta si onoare il recomanda pe domnul profesor pentru acest titlu, recunoscand in personalitatea domniei sale un indrumator, un deschizator de drumuri, un deosebit profesor si manager. Este o viata de om inchinata iubirii de semeni din orasul Zalau”, motiveaza Maria Ticala propunerea facuta consilierilor.
Constantin Cobarzan s-a nascut pe 19 noiembrie 1939 la Alunis, comuna Sancrai, judetul Cluj. A absolvit Facultatea de Mate-matica-Mecanica, sectia Matematica-Fizica a Universitatii „Babes-Bolyai” in 1963. A fost profesor de matematica la Colegiul National „Silvania” timp de 23 de ani, in perioada 1983 - 2006. A publicat patru culegeri de probleme de matematica intre anii 1975 - 1999. In anul 1970, clasa la care Cobarzan a fost di-riginte a fost evidentiata la nivel national prin rezultatele deosebite obtinute. 20 de fosti elevi ai stop_coloanaprofesorului au fost sau sunt profesori de matematica in Zalau. Fostul sau elev, Florian Pop, absolvent al promotiei 1971 si cetatean de onoare al Zalaului, este director al Institutului de Matematica din Germania.

Potrivit HCL 43/2003, titlul de „Cetatean de onoare al Municipiului Zalau” se acorda cetatenilor romani care au domiciliul in Zalau si au contribuit in mod deosebit la dezvoltarea municipiului sau care prin opera lor recunoscuta pe plan national sau international au imbogatit valorile spirituale ale universului cunoasterii; cetatenilor romani care se bucura de popularitate locala binecunoscuta, care dovedesc inalt profesiona-lism si deosebita daruire pentru rezolvarea unor treburi publice de interes deosebit pentru municipiu, pilda de moralitate si intelepciune; cetatenilor romani si straini care au avut o contributie exceptionala la dezvoltarea economica, sociala si culturala a municipiului; personalitatilor consacrate ale vietii politice si culturale din Romania ale caror legaturi constante cu viata Zalaului constituie o onoare pentru cetatenii munici-piului si personalitatilor consacrate ale vietii politice si culturale internationale care dovedesc un interes constant si si-au adus o contributie considerabila la dezvoltarea municipiului.
Patru persoane au primit titlul de „Cetatean de onoare” anul trecut. Este vorba de regretatul profesor Gheorghe Sisestean (care a primit titlul post mortem), campionul mondial la karate Calin Marincas, chirurgul Dorel Dindelegan si profesorul universitar Aurel Irimus. Pana in prezent, Zalaul are 33 de cetateni de onoare.

COMENTARII

  1. Georgel Babiuc Cand m-a pregateam sa dau la liceu, se spunea ca intrai la liceul ala doar daca luai meditatii pe banii de la anumiti profesori... In scoala generala aveam colegi foarte buni la matematica care participasera la olimpiade si culmea la liceul de "elite" intrasera ultimi, fapt care mi a confirmat zvonurile...

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.