Florin Florian: Agricultura – motor de dezvoltare al economiei sălăjene

2
211

„Pornesc la drum cu obiective clare, cu un program coerent și cu dorința de a reuși”, spune Florin Florian, candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Sălaj.

Agricultura reprezintă un domeniu care merită o atenție deosebită din partea autorităților, în opinia sa, și care se va afla pe lista lui de priorități. E vorba, mai exact, de o serie de măsuri de sprijin pentru sălăjenii care au ales acest sector de activitate.

„Județul nostru are un potențial ridicat pentru agricultura tradițională și bio care trebuie valorificat prin acțiuni concrete ale administrației județene, adaptate la nevoile fermierilor și producătorilor sălăjeni. Promovarea județului ca furnizor de produse tradiționale, prin organizarea de evenimente tematice, târguri și expoziți precum și utilizarea de noi tehnologii, inclusiv prin crearea aplicației Sălajul SMART, care va asigura o bază de date cu producătorii din județ, sunt doar câteva dintre prioritățile mandatului meu de președinte al Consilului Județean din acest domeniu”, spune Florin Florian.

Sistem antigrindină la nivelul județului

Schimbările climatice și fenomenele meteorologice din ultima perioadă, impun necesitatea dezvoltării unui sistem antigrindină la nivelul Sălajului și includerea acestuia în programul național. În opinia candidatului, fermierii sălăjeni au nevoie de acest tip de investiții pentru protejarea recoltelor și evitarea de pagube majore.

Centru pentru colectare, depozitare intermediară și valorificare a produselor agricole și non-agricole

Pornind de la nevoia fermierilor și producătorilor sălăjeni de a avea un spațiu adecvat pentru colectarea, depozitarea intermediară și valorificarea produselor agricole şi non-agricole, Florin Florian spune că va face demersuri pentru înființarea unui astfel de centru, utilizând o locație care face parte din patrimoniul propriu al județului.

Departament propriu al Consiliului Județean Sălaj pentru agricultură

Pentru a facilita accesul fermierilor la informații care le pot fi de un real folos, dar și pentru a le da ocazia de a putea cere sfaturi de la specialiști, la nevoie, Florin Florian spune că va susține crearea unui departament propriu la nivelul Consiliului Județean, cu personal specializat, în cadrul căruia agricultorii sălăjeni să poată găsi informații tehnice de specialitate, îndrumare și consultanță pentru investiții în agricultură.

Sălajul, un județ cu potențial agricol

Potrivit statisticilor oficiale, populația Sălajului este concentrată, în bună măsură, în zona rurală. Peste 138 de mii de sălăjeni locuiesc la sat, în timp ce numărul celor din mediul rural este de circa 105 mii.

Profilul dominant al agriculturii sălăjene este dat de producția mixtă, vegetală și animală. Suprafața agricolă este împărțită în ponderi aproximativ egale în teren arabil, pășuni și fânețe. Principalele culturi vegetale pe care le găsim în Sălaj sunt cele de porumb, grâu, secară, ovăz, cartof, floarea soarelui, legume.

In ceea ce privește cultura pomilor fructiferi, condițiile de climă și de relief se dovedesc a fi prielnice pentru pruni, meri, peri, cireși și visini.

Nu este de neglijat nici cultura viței de vie.

O ramură importantă a agriculturii sălăjene o reprezintă creșterea animalelor, județul având, de altfel, o suprafață întinsă de pășuni și fânețe.

Un aspect important, constatat de-a lungul vremii de mai mulți specialiști, îl reprezintă potențialul județului pentru a se dezvolta în direcția agriculturii ecologice.


2 COMMENTS

  1. Florentin baiatu aiesta, o lucrat la firma de constructii Consinit. Tatal sau era unul dintre actionari si io stau asa sa ma gandesc, de ce nu o dus mai departe business-ul lui tata-sau, preferand sa intre in politica.
    De ce?
    E simplu, pai nu-i mai usor sa fii bujetar pe bani multi ?

  2. Mai, Florian, acum ai ajuns la concluzia ca trebuie investit in agricultura? Mai, ne rugam sa scapam de voi, odata pentru totdeauna! Pana acum ce-ai facut, ca ai fost prefect? Gasca voastra de ticalosi, cu Pop Gheorghe cel agramat, cu Cota Dana Hoata si cu Marc Aranjatorul.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here