Fiscul va implementab in 15 aprilie un nou plan de colectare a banilor

14
2065

 

Fiscul va implementab in 15 aprilie  un nou plan de colectare a banilor

Se intetesc controalele in mai multe sectoare, in special in domeniul comertului online

Fiscul vrea sa implementeze pana pe 15 aprilie noul plan de crestere a colectarilor la buget. Presedintele ANAF, Bogdan Stan, a vorbit intr-un interviu acordat Mediafax despre noua strategie privind îmbunatatirea colectarii la buget a taxelor şi impozitelor. Masurile vizeaza, pe de o parte, o mai buna indrumare a contribuabilului pentru a creste nivelul de conformare voluntara, iar pe de alta parte intensificarea controalelor la diferite entitati, fiind vizate zone si domenii de activitate unde se constata scaderea conformarii fiscale si care prezinta riscuri de frauda.
Presedintele ANAF spune ca se va insista asupra actiunilor de control în domeniul comertului online, un domeniu unde evaziunea a ajuns la un nivel îngrijorator. De asemenea, spune seful Fiscului, se vor intensifica inspectiile pentru a-i identifica pe contribuabilii care înregistreaza în contabilitate facturi aferente unor operatiuni fictive.
Pe de alta parte, Bogdan Stan spune ca e necesara o mai mare deschidere catre contribuabili. Mai exact, consilierea acestora pentru a plati la timp taxele si pentru a completa corect declaratiile fiscale. În cazul în care nu-si pot plati la timp taxele, vor fi îndrumati catre o esalonare a platii si a obligatiilor fiscale, facilitate care-i va scuti si de . penalitatile de întârziere.
Seful Fiscului spune ca vor fi publicate periodic liste cu firmele de tip fantoma, în urma unei investigari minutioase a comportamentului lor. De asemenea, considera ca este nevoie urgent de imbunatatirea procedurii actuale de analiza de risc utilizata în rambursarea TVA, astfel încât sa fie utilizata mai eficient capacitatea de inspectie fiscala a ANAF.


TVA, cauza pentru nivelul scazut al incasarilor la buget

Intrebat cum explica nivelul scazut al încasarilor bugetare din luna ianuarie 2017, seful ANAF spune ca in primul rand trebuie sa ne raportam la TVA. La acest indicator se constata o scadere a încasarilor cu 1,73 de miliarde de lei, cauzata de reducerea cotei de TVA de la 24% la 20%. “ncasarile lunii ianuarie 2016 reflecta activitatea economica a lunii decembrie 2015, iar veniturile încasate în luna ianuarie 2017 reflecta activitatea economică a lunii decembrie 2016. Prin comparatie, explica presedintele ANAF, încasarile lunii ianuarie 2016 au fost influentate pozitiv de finantarea bugetara si de închiderea unor linii de finantare din fonduri europene în decembrie 2015. Acest fapt a influentat pozitiv volumul sumelor declarate si plaite în ianuarie 2016, mai mari in comparatie cu ianuarie 2017.


Bancile au platit mai putin impozit pe profit in ianuarie 2017;
Fiscul le suspecteaza inca de anul trecut ca dosesc profitul

O alta cauza a cifrei mai mici de incasari o reprezinta, spune Bogdan Stan, varsamintele din impozitul pe profit al bancilor comerciale. Acestea au scazut în ianuarie 2017, totalul fiind cu 106,7 milioane de lei mai putin fata de ianuarie 2016.
De altfel, anul trecut, in octombrie, ANAF a luat in vizor bancile comerciale, suspectate ca au vandut credite neperformante unor societati afiliate, in incercarea de a da impresia unui profit redus care sa fie supus impozitarii. “Fiscul a initiat controale în rândul bancilor si a identificat nereguli care au consecinte grave”, declara in octombrie 2016 Ionut Misa, director general la Direcţia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili. “Bancile constituie portofolii de credite, în care includ atât performante, cât si neperformante si pe care le vând la preturi mult mai mici unor societati care se ocupa sa recupereze sumele neachitate în anii urmatori vânzarii. Exista situaţii în care au fost vândute si performante, aceste active fiind puse în acelasi pachet cu neperformantele. Este indiscutabil ca bancile au un interes pentru care vând împrumuturi fara restante. Este posibil ca btncile sa-si mute profiturile catre alta zona de fiscalitate. Acele profituri înregistrate din creditele performante trebuie înregistrate ca profituri în România, însa, fiind integrate în acele pachete de neperformante, profiturile sunt înregistrate în alte parti, astfel încât bancile sa îsi diminueze profitul si sa nu mai plăteasca taxele si impozitele aferente. Exista situatii în care bancile sunt actionari majoritari la societatile afiliate, catre care îsi vând creditele”, explica anul trecut Ionut Misa.

 

 

COMENTARII

  1. Mai simplificati modul de plata cu bani ches.Cu Decizia de impunre ce primesti prin posta, stai la coada la 3 !!!! locuri, sa poti plati. De ce nu se poate direct la casa ???

  2. 1. articol fara sens, avand la baza ...nimic 2. Cea mai mare problema interna a tarii e ANAF-ul: daca contesti amenda, iti face plangere penala pt evaziune/contabilitate fictiva. E ok ca statul urmareste banii, dar cand faci 6 plangeri penale la fiecare 10 contestatii, problema e la ANAF, nu la privat 3.ANAF (cel putin in Salaj) cere antrenarea raspunderii administratorilor tuturor societatilor in insolventa, indiferent de cauze, motive, situatii etc., cu motivatii din cele mai absurde (uneori). Nu e ok sa acuzi public pe toata lumea, fara sa fii pasibil, tu, stat roman, de plata anumitor daune

  3. toti angajatii la stat pe care ii stiu la ora 4 si ceva sunt acasa. Se uita la televizor o ora si apoi ies afara in fata blocului, comenteaza stirile, si barfesc pe vecinii de la privat.

  4. ANAF-ul se ia de banci. Ok. Bancile au. Dar in banci lucreaza 40.000 oameni, exact ca intr-un minister. Oameni cu salarii bune, a caror contributii sunt achitate la timp. Hai sa ne luam,deci, de banci, ca sa aiba Dragnea bani de subventii la ferma de porci.

  5. Ptr. 7.25 !!! Aveti dreptate ! Am pierdut o ora din timpul meu NU liber !!Sant privat, sant presat de timp, si cine beneficiaza de sporul de stres ???? Cei dincolo de geam...adica...bugetarii !!!!NU eu, care astept la rand sa pot plati, suma din care ei isi iau salariile si sporurile !

  6. treziti-va, oameni buni. Europa se reaseaza, nucleul dur vor fi statele din zona euro. Dragnea ataca ANAF, DNA, SRI, duce tara departe de Europa, numai ca sa scape de puscarie. Ne intoarcem la vremea lui Nastase, la legea tacerii - omerta.

  7. in Romania anul acesta nu se va construi nimic. Pt ca banii au plecat pe majorari de salarii. Suntem cu 10 ani in urma Poloniei, facem drumuri de 2 lei, nu avem o autostrada care sa traverseze tara. Sistemul bugetar a ineficient si supraaglomerat, tragem de privati ca sa facem rost de bani la buget.

  8. Oferta noua in anul 2017. Minim 491,52 euro. Nu trebuie experienta. Asiguram instruire GRATIS la distanta si online. Cerem: cunostinte minime utilizare calculator (word, pdf, email, internet), seriozitate, lucru 2 ore pe zi. Pentru a aplica la oferta, trimiteti mesajul APLIC la una dintre adresele de email ale departamentului de informatii: pacurarumarioara1964@gmail com

  9. Nu stiu daca in codul fiscal sa strecurat o greseala sau nu ,dar eu vreau sa platesc in fiecare an impozitul in luna ianuarie asa am procedat pana anul trecut, cand nu sa p.rimit impozitul pana nu platesc intai amenzile de parcare in oras asa ca am fost refuzat,amenzile sunt date in urma cu 2 ani si nestiind de ele nu am facut demersurile legale.Nu stiu acum ce e bine, vreau doar sa-mi platesc impozitul.De la cine sa cer derogare ?Poate cineva sa-mi raspunda?

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.