SondajRSS Feed

Trei sălăjeni angajaţi la privat cotizează să plătească salariul unui angajat la stat

Fiecare al patrulea salariat sălăjean este plătit de la buget

14 Martie 2017

În judeţul Sălaj, raportul dintre numărul angajaţilor la privat şi al angajaţilor la stat este de aproximativ 3 la 1, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Ceea ce înseamnă că din patru sălăjeni care au un loc de muncă, unul este angajat la stat. Raportat la datele din 2015, ultimele existente, în Sălaj figurează 34.114 angajaţi care lucrează în mediul privat şi 11.000 de persoane care lucrează la stat. Dacă avem în vedere că în Sălaj sunt şi peste 72.000 de pensionari, rezultă că judeţul nostru este rău pe minus.
Dacă ne uităm la judeţele învecinate, observăm că personalul nostru bugetar este mai stufos. In Cluj, de exemplu, raportul e de un bugetar la 4 angajaţi. În Bihor există un bugetar la aproape 5 angajaţi în privat. În Satu Mare raportul e de un bugetar la mai bine de patru angajaţi, iar în Maramureş vorbim de un bugetar la aproape 4 angajaţi la privat.
În Timişoara, Braşov sau Sibiu raportul este de un bugetar la aproape 6 angajaţi în mediul privat. Raportat la nivel naţional, suntem unul din judeţele cu mulţi bugetari. Media naţională este de 3,97, adică un bugetar la aproape 4 angajaţi la stat.
În capitală raportul este de un bugetar la mai bine de 5 angajaţi, în timp ce în judeţul Ilfov vorbim de un bugetar la zece lucrători în privat.

Judeţele cele mai sărace au şi cei mai mulţi bugetari

Potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică, judeţele cu număr mare de bugetari sunt judeţele sărace ale României. În Teleorman, Olt şi Dolj raportul este de un bugetar la mai puţin de 3 angajaţi la privat, în timp ce în Botoşani şi Giurgiu vorbim despre un bugetar la fiecare doi angajaţi la privat, iar în Vaslui aproape jumătate dintre cei care lucrează sunt bugetari.

Fiecare al patrulea salariat  sălăjean este plătit de la buget

Fenomenul are două explicaţii. În primul rând, aparatul bugetar extrem de stufos, instituţiile pline de plimbători de hârtii, iar în al doilea rând lipsa investitorilor din judeţele sărace ale ţării, lucru care se reflectă în oferta slabă de locuri de muncă în sectorul privat.

Numărul funcţionarilor din Sălaj
a crescut de cinci ori din 1990

De la Revoluţie încoace, judeţul a pierdut de la un an la altul tot mai mulţi angajaţi din fabrici, dar a "câştigat" mai mulţi bugetari. Să ne referim aici numai la bugetarii din aparatul administrativ, funcţionarii din tot felul de instituţii, pentru că numărul de profesori sau cadre medicale nu a cunoscut o creştere spectaculoasă. In baza datelor oficiale, cu 45 la sută a scăzut din 1990 încoace numărul salariaţilor din judeţul Sălaj. "n 1990, în Sălaj aveau un loc de muncă 78.215 persoane. In prezent, aproximativ 45.000i de sălăjeni mai au o slujbă.
În paralel, birocraţia s-a dezvoltat de la un an la altul. Dacă în 1990 doar 790 de sălăjeni munceau în administraţia publică, numărul lor a ajuns în prezent la peste 3.800. Asta în condiţiile în care tehnologia a progresat, iar numărul populaţiei deservite de funcţionari a scăzut dramatic, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la utilitatea unui personal administrativ atât de numeros.

Vizualizari 3011
Comentarii articol

>

in 14 Martie 2017 3:53

Felicitari pentru articol, domnisoara! Primaria Zalau si Prefectura Salaj colcaie de pesedisti, din gastile lui Ciunt (astia sunt aproape toti din Romanasi), Marc si Pop cel Gheorghe!

>

in 14 Martie 2017 7:01

Si mai au si salarii nejustificat de mari in raport cu munca depusa fata de cei din privat . Legea salarizarii nu mai trebuie amanata , este mult mai prioritara decat Legea gratierii detinutilor corupti...!

Coco>

in 14 Martie 2017 7:37

Repet , stat feudal , o gramada de fraieri se chinuie sa produca pentru ca o armata de putori sa huzureasca !!!

otrava>

in 14 Martie 2017 8:12

dupa voi sunt putori doctorii ,profesorii ce va invata copii . din impozitele mari pe salarii bugetarii platesc sa functioneze spitale , scoli dar asta nu I important pt autor . ura si dezbinare sa fie alinuta.

Coco>

in 14 Martie 2017 8:25

Nu m-am referit la cei din sistemul sanitar , iar despre cei din invatamant doar partial (buba-i in consiliile locale , judetene , primarii etc. unde se calca pe picioare si nu stiu cum sa faca sa treaca timpul mai repede ) .

8:12>

in 14 Martie 2017 8:40

Dar profesorii ,doctorii ,etc. din sectorul bugetar ,de unde primesc lefurile din care mai apoi cotizeaza si ei la buget?Nu cumva din sectorul privat ?Nu cumva din contributiile angajatorului si angajatului ,a impozitului pe profit/venit ,TVA ,alte taxe platite de sectorul privat ?De ce nu-s interesati bugetarii de ce se intampla in sectorul privat?Mai poate bietul sector ,nu mai poate ?

>

in 14 Martie 2017 9:20

Cred ca ar trebui analizat cu mai mare atentie asa zisul conflict privat versus bugetar.Intradevar sunt instituții supradimensionate dpdv al personalului dar sunt si activitati care daca ar fi externalizate catre firme private ar avea alte costuri (mai mari gen informatica executați silite etc).As mai avea o intrebare daca lucrezi in mediul privat si firma are lucrări exclusiv cu statul din ce sursa se achita salariile personalului...tot din

Guvernul asta PSD-ist>

in 14 Martie 2017 11:04

nu intelege ca Romania nu e formata doar din bugetari la care sa le dea cate-n luna si-n stele. Mai sunt si nenorocitii de lucreaza in mediul privat si care reprezinta baza economica a acestei tari (atata cat mai exista ea). Si uite asa rupe PSD-ul tara-n doua.

11:04>

in 14 Martie 2017 11:16

pe psd nu-i intereseaza decat voturile ce le obtin cu aceste pomelnice ,in rest de privati ii doare undeva fiindca ei stiu ca acest sector privat nu poate constitui o masa de manevra electorala.In rest ii intereseaza mandate cat de multe ca sa se poata capatui pt viitorul lor si al apropiatilor .Valabil si la celelalte partide .

>

in 14 Martie 2017 11:52

Pentru ăia de la privat care se tot căoiesc, e bine să ştiţi că,

>

in 14 Martie 2017 11:59

Mai asa zis ziarist, bugetarii nu-si platesc datoriile la stat? De ce faci astfel de aberatii? Cat plateste un angajat la privat daca se multumeste cu salariul minim pe economie si restul il ia cum il ia?

o intrebare>

in 14 Martie 2017 13:36

totusi ce scoala ai absolvit alina ? esti total nepregatita si neinformata .

>

in 14 Martie 2017 14:10

bravo securistului, asa vede el crestere economica, scoala de 2 bani, jogodie de om

>

in 14 Martie 2017 14:17

Salajul este Botosaniul Ardealului, ce mall sa se deschida sau Auchan cand oamenii nu au bani de paine. Saracie lucie, multumim ciunt si gasca de parveniti

>

in 14 Martie 2017 15:14

va meritati soarta salajeni, voi ati votat asemenea jigodii, blocheaza investitii, nu dezvolta orasele, se traieste ca in anii 70. Nimic nu a evoluat in Salaj, a ramas de rusine in toata regiunea de NV. toata gasca psd fura si nu incurajeaza munca cinstita, ciunt nosa marc pop, jigodii comuniste, votate de salajeni, asa va trebuie, oameni prosti

>

in 14 Martie 2017 15:15

D-nilor nu despre doctori este vorba ca doar ei au facut scoala si nu s-au pretat la lipit afise PDL in timpul campaniei electorale.Doctorii nu sunt angajati pe criterii politice,in schimb directorii de scoli da cei de la deconcentrate da la Finante,AJOFP,ITM,DMPS da.Toti acestia si-au angajat neamuri prieteni la fel de pregatiti ca ei.In primaria Zalau spre exemplu angajari masive s-au facut in vremea lu Capalnasiu si chiar daca el a plecat in vara anului trecut angajatii au ramas.Pana nu se analizeaza daca in cele opt ore de munca angajatii lucreaza sau taie frunze la caini tot asa o sa fie.

>

in 14 Martie 2017 16:34

DACA NU VA PLACE LA PATRON...mereti in pla mea in strainatate ca nu aveti scola sa fiti om cu carte..!!!!!!

>

in 14 Martie 2017 17:44

TOATE INSTITUTIILE BUGETARE AR FI TREBUIT REFORMATE DEMULT !NU BUGETARILOR SUNT DUBLU ,TRIPLU FATA DE NECESAR PLUS CA SUNT MEDIOCRITATILE SOCIETATII ! SI SPUNIND MEDIOCRITATI LE FAC UN COMPLIMENT !!! NU MAI POMENITI DE DOCTORI ,SUNT O CATEGORIE APARTE CARE NU TREBUIE ALATURATA SI BALACARITA CU RESTUL !AR TREBUI SA FIE O CASTA ! E INADECVAT SA FIE POMENITI CU RESTUL.

>

in 14 Martie 2017 17:46

Nu toți au scoli nici cei care lucrează la buget si au salarii mari .Au avut rudeni la institutiile bugetare domnule de la 16:34

>

in 14 Martie 2017 17:52

E CHIAR DISTRACTIV ,DACA NU AR FI TRIST CE SPUI DE CEI ,,CU CARTE ''BUGETARI !!!ADICA AU MULTA SCOALA LA GOLDIS SI SPIRU H ! D-LE DE LA 16,34 !

>

in 14 Martie 2017 18:49

securistul de marc trebe impuscat ca pe ceausescu, face doar rau, putoare de om, nu meriti o cana cu apa mai, numai furi din banii oamenilor, Salajul a ajuns de tot rasul, de 28 de ani adanceste saracia in judet. jigodie comunista, fata de jder

>

in 14 Martie 2017 19:28

traiasca nosa si gasca de hoti, alibaba, tot asa, saracie si ajutor social. Romania socialista.

>

in 16 Martie 2017 19:55

Pt 16 ;34 Mars tu in plm de gunoi, am scoala dar nu am nicaieri loc la buget, acolo nu intra decat pilele.Un angajat la privat care are facultate primeste cat o infirmiera cu liceul angajata la spitalul judetean!

Oferta pentru toti in anul 2017.>

in 23 Martie 2017 21:16

Oferta pentru toti in anul 2017. Minim 491,52 euro. Nu trebuie sa aveti experienta. Asiguram instruire GRATIS la distanta si online. Cerinte: cunostinte minime de utilizare a calculatorului (word, pdf, email, internet), seriozitate, lucru 2 ore pe zi, in timpul liber. Oferim seriozitate si un mediu excelent de lucru. Pentru a aplica și dvs la aceasta oferta, trimiteti mesajul APLIC la una dintre adresele de email ale departamentului de informatii: teodorateo56@gmail.com

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.