SondajRSS Feed

Obiectia istoricului la evenimentul din weekend

Festivalul filmului istoric este binevenit, daca stii cum sa te uiti la filmele prezentate

14 Septembrie 2018

Evenimentul denumit "Festivalul filmului istoric" ajunge sambata si duminica la Zalau si la Jibou.
Potrivit reprezentantilor Prefecturii, sâmbata, în Sala de spectacole din Cladirea Transilvania, la ora 16.30, va avea loc vernisajul expozitiei de fotografie Agerpres – România: Evolutie, iar la ora 17.00 va avea loc proiectia filmului documentar Agerpres "Marea Unire, România la 100 de ani", pentru ca de la 19.00 sa ruleze filmul "Pentru patrie".
Duminica, la Jibou in Casa de Cultura, incepand cu ora 12.30, va rula filmul "Mihai Viteazul".
Despre valoarea artistica a filmelor propuse de festival, nimeni nu are nimic de obiectat, insa consilierul judetean PNL Paul Maghiu, membru in comisia de sport, cultura si invatamant, absolvent al Facultatii de Istorie si al Facultatii de Comunicare din cadrul UBB Cluj, atrage atentia ca cele doua productii din perioada comunista "mustesc" de propaganda comunistoida, mistificari si inadvertente istorice.
"Salajul anacronic - Cu propaganda comunista in suflet, in drum spre Centenar.
“n conceptia reprezentantilor Guvernului PSD-ist al Romaniei, Centenarul poate fi marcat si prin proiectii cinematografice. Ideea e nu ar fi rea deloc, dar cele doua filme propuse a fi vizionate in Zalau si Jibou - "Pentru Patrie" si "Mihai Viteazu" - sunt doua productii care mustesc de propaganda comunistoida, mistifi

Festivalul filmului istoric este binevenit,  daca stii cum sa te uiti la filmele prezentate
cari si/sau inadvertente istorice. Nu calitatea artistica o pun la indoiala, ci valoarea acestor filme de "a lasa o amprenta asupra tinerilor, despre însemnatatea si drumul istoriei neamului românesc", dupa cum patriotic-lemnos s-a exprimat reprezentantul Guvernului in Salaj. Cu cateva exceptii (notabile, dar putine) sarbatorirea Centenarului (si) in Salaj a stat sub semnul "batutului pe picior", a discursurilor goale de continut, a unor kitsch-oase evenimente gen "Cantarea Romaniei". Toate girate de principalele institutii din judet. Asta in timp ce de reabilitarea Casei lui Iuliu Maniu trebuie sa se ocupe un preot, care strange bani de la binevoitori; in timp ce, pe bani publici, invitam la un film nostalgicii perioadei comuniste. Dar, privind la cine guverneaza tara in an Centenar, nimic nu ar trebui sa ne mai mire. Pur si simplu, n-ai cu cine... ", scrie Paul Maghiu, al carui mesaj denota si faptul ca este in opozitie politica, dar si ca este un istoric obiectiv, pertinent.

Vizualizari 545
Comentarii articol (2)

>

in 14 Septembrie 2018 12:31

Degeaba spun istoricii ca trupele lui M.V.au dat foc orasului Zalau,unii tot vor statuie ecvestra pentru domnitorul respectiv,ca asa stiu ei de la Sergiu Nicolaescu,ca a fost primul unificator de neam.

>

in 14 Septembrie 2018 12:49

Tovarasul Maghiu in calitate de istoric cu mari performante intelectuale te rog sa ne povestesti si noua care sunt mistificarile istorice la care te referi.Cit despre atitudinea lui M.Viteaul fata de Zalau sa precizam ca toata nobilimea locala a luptat in oastea lui Bathory .Mai consultati si alte surse istorice nu doar cele antiromanesti.

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.