565 de case inundate, animale moarte si 2.000 de hectare de culturi distruse, arata datele centralizate de ISU

Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta (ISU) Salaj a evaluat pagubele inundatiilor din judet. Lucian Jacodi, purtator de cuvânt al ISU Salaj, spune ca dupa prima centralizare s-a constatat ca au fost 565 de case afectate de inundatii, 569 de anexe gospodaresti si 1.976 de hectare de culturi agricole. Au fost si animale moarte, însa deocamdata nu se stie care este numarul lor.

“Localitatea Surduc a fost cea mai afectata, cu cele mai multe persoane evacuate. La ora 8.30 (ieri – n.r.) a avut loc o noua întâlnire a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta pentru stabilirea masurilor ce trebuie. Apele au început sa se retraga, astfel ca se intervine la scoaterea apei din beciuri si gospodarii cu motopompe. Directia de Sanatate Publica (DSP) Salaj verifica daca sunt probleme cu apa”, a declarat Jacodi.

Prefectul Ciunt va cere ajutor financiar de la Guvern

Prefectul Ionel Ciunt, presedintele Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, a fost în fiecare zi pe teren în zonele inundate, acolo unde situatia a fost mai grava, pentru a face constatari si a evalua ce masuri se impun.
Marti a fost la Bobota si Dersida, localitatile cele mai afectate de grindina, iar miercuri la Surduc, Cristolt si Valeni, zona cea mai afectata de inundatii.
În zonele afectate s-au deplasat zilele acestea reprezentanti ai tuturor institutiilor ce fac parte din Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta: ISU, Jandarmerie, Armata, Sistemul de Gospodarire al Apelor (SGA), Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ), Consiliu Judetean, Serviciul Drumuri Nationale Salaj, Directia de Sanatate Publica (DSP), Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, reprezentanti ai companiilor de utilitati.
“Vom solicita sprijin de la Guvern, dupa ce se va întocmi raportul de evaluare a pagubelor, pentru fiecare comuna afectata. Se retrag apele si abia acum se pot vedea pagubele inundatiilor. Când vor fi gata rapoartele finale, le vom transmite Ministerului Afacerilori Interne”, ne-a transmis prefectul Ionel Ciunt. stop_coloana

Ajutoare de la Crucea Rosie pentru sinistratii din Surduc

Miercuri dupa-amiaza Crucea Rosie Salaj a trimis celor 19 persoane evacuate din locuinte din localitatea Sur-duc pâine, conserve si apa potabila. Surduc a fost cea mai afectata de inundatii. Viitura a venit dinspre Solona, afectând terenurile, locuintele si gospodariile locuitorilor, dar si drumul national 1H, recent reabilitat. Un TIR s-a rasturnat în sant, dupa ce soferul nu a mai putut aprecia corect limitele carosabilului din cauza apei mari.

Primaria din Lozna a scos la munca beneficiarii de ajutor social

Comuna Lozna a fost una dintre cele mai grav afectate de inundatiile de miercuri. Apele au inundat zeci de locuinte, sute de hectare de teren agricol, a distrus serele producatorilor de legume si a contaminat apa din fântâni. Viceprimarul comunei Lozna, Alin Pocol, ne-a declarat ieri ca, alaturi de beneficiarii de ajutor social, a mers pe teren sa-i ajute pe oameni sa-si scoata apa si namolul din case si din curti.
Viceprimarul spune ca satul Preluci a fost cel mai afectat. În doua locuinte apa a ajuns la un nivel de 40 de centimetri. O persoana a fost evacuata si jumatate din gospodariile si gradinile din sat au fost inundate.
În Valea Loznei apa a afectat terenuri si mai multe gospodarii; furia apelor a maturat un grajd cu animale cu tot. În locul anexei a ramas doar un crater cu apa.
La Cormenis, apa a afectat grav zece locuinte. În localitatea Lozna a fost afectat drumul principal si mai multe ulite, sere si solarii si dispensarul comunei, ne-a declarat Pocol.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *