Falimentul bantuie primariile din tara dupa cresterile salariale din administratia locala

19
1424

 

Falimentul bantuie primariile din tara dupa cresterile salariale  din administratia locala

Faptul ca majorarile de salarii si Legea salarizarii au destabilizat serios bugetul incepe sa fie din ce in ce mai vizibil. Guvernul e de mult timp deja in cautarea unei solutii miraculoase, o reforma fiscala, ceva, care sa astupe gaura uriasa din bugetul national. S-a multumit deocamdata cu ciupeli, inclusiv din noua acciza pe carburanti. Acum, una dupa alta, primariile de comune recunosc ca le paste falimentul, pentru ca nu mai au de unde plati salariile marite angajatilor. 

Presedintele Asociatiei Comunelor din România, Emil Draghici, confirma situatia.
„Mai mult de jumatate din comune nu au resurse financiare de a-si plati salariile pâna la sfârsitul anului. Daca nu se vine cu o rectificare, bineînteles pozitiva, pentru acoperirea acestor goluri se va intra în anul 2018 cu goluri mari în ceea ce priveste neacordarea drepturilor salariale. Vom fi în situatia în care platim obligatiile catre stat pentru salarii, dar nu platim drepturile salariale. Noiembrie si decembrie vor fi luni criminale”, a declarat Emil Draghici, la Europa FM.
In opinia lui, noiembrie va fi luna in care se vor vedea, cu adevarat, efectele Legii salarizarii, care a permis mariri neuniforme de salarii, dupa bunul plac, de la o primarie la alta. Intrata in vigoare la 1 iulie, Legea salarizarii a stabilit salariile pentru primari, viceprimari si sefi de consilii judetene, lasand salariile functionarilor din administratie la latitudinea consiliilor locale. Singura conditie impusa a fost ca acestea sa nu depaseasca leafa unui viceprimar.
Premierul Mihai Tudose spune ca problema e exclusiv a primarilor, care nu au decat sa gaseasca solutii. De cealalta parte, primarii asteapta solutii de la Guvern. „n caz contrar, se va ajunge in situatia ca angajatii din administratia locala, in momentul in care nu-si vor mai primi lefurile, sa dea autoritatile locale in judecata.
„Trebuie privit nu ca un risc, ci ca o necesitate ca personalul din administratie sa mearga în instanta. Va aparea atunci autoritatea de lucru judecat care va determina costuri suplimentare”, spune presedintele Asociatiei Comunelor din Romania.

Sinceritate de primar:
„Ne-am dus cu pluta!” ;
„In ritmul asta, ne autoinchidem!”

Cateva comune aflate deja in imposibilitate de functionare au fost identificate recent de Mediafax. Bugetul Primariei Dimacheni, judetul Botosani, este gol. Nu mai sunt bani pentru salarii, dar nici pentru lemnele de foc necesare încalzirii birourilor. Cei 15 angajati nu îsi vor primi luna aceasta salariile, bugetul comunei fiind gol dupa ce conducerea institutiei a majorat, conform legii, salariile începând cu data de 1 iulie si nu a mai primit alti bani pentru asigurarea cheltuielilor de functionare. Primaria are deja datorii la iluminatul public, la compania care aduna gunoiul din localitate si restante la plata navetei profesorilor. “Am ramas fara bani dupa ce am crescut salariile personalului si tot asteptam rectificarea bugetara. Bugetul este gol”, a declarat viceprimarul comunei Dimacheni, Valentin Albu.
Majorarea salariilor s-a dovedit o lovitura prea puternica si pentru comuna Lapos, judeÈ›ul Prahova. Primarul a anuntat deja ca de luna viitoare nu vor mai fi bani pentru indemnizaÈ›iile consilierilor locali sau salariile angajaÈ›ilor si a trimis casierul prin sat, sa colecteze bani de la cei care nu si-au platit taxele si impozitele. „Daca mergem în ritmul asta, ne autoînchidem”, este citat primarul din Lapos, Dumitru Tarlea.
Probleme mari sunt si in judetul Alba, in comuna Ceru BacainÈ›i. Nu sunt bani de salarii, nici de plata facturilor. ”Nu avem bani de salarii de aici încolo. Daca nu primim nimic la rectificare pâna la sfârsitul anului, ne-am dus cu pluta. Nu avem niciun leu pentru salarii nici pentru facturi, nici pentru nimic (...) Mi se rupe sufletul. Nu stiu daca luam salariul si nu stiu daca as vrea sa încercaÈ›i sa traiÈ›i sentimentul acesta sa nu vina banii. Deja suntem în imposibilitate de a plati. Pe iulie am luat banii, pe august sa vedem, nu stiu daca reusim. Sa vedem daca putem împrumuta, contabila se ocupa”, spune primarul Ioan Trif.
Din lipsa de bani, comuna a ramas si fara viceprimar, ca oricum nu sunt bani sa fie platit. Contabilitatea a fost externalizata, iar munca de secretara o fac alti angajati.

 

 

COMENTARII

  1. Faptul ca nu sunt bani la bugetul primariilor dupa ce impozitarea este la cote maxime pentru cei care nu muncesc in administratie este problema nationala,a tuturor romanilor care vor viitorul copiilor. Da,sunt bune majorarile salariile dar numai cu performanta. La bugetari trebuie redus la jumatate (cel putin) numarul angajatilor,pusi la treaba si daca nu se mai fura banul public ,vor ajunge si bani!

  2. Tiganii asa fac.Cand au un ban il cheltuie tot si basta .Ziua de maine.....?Ati ales primari tigani, tiganie aveti, guvern tigan, tiganie aveti.De ce primariile nu se pot incadra in salarizarea unitara?

  3. Primarii care au propus salarii mari fara sa se incadreze in sumele prevazute in buget, pentru cheltuieli salariale au incalcat legea PUNCT !!! UN ORDONATOR DE CREDITE !

  4. Primarii care au propus salarii mari fara sa se incadreze in sumele prevazute in buget, pentru cheltuieli salariale au incalcat legea PUNCT !!! UN ORDONATOR DE CREDITE !

  5. Primarii care au propus salarii mari fara sa se incadreze in sumele prevazute in buget, pentru cheltuieli salariale au incalcat legea PUNCT !!! UN ORDONATOR DE CREDITE !

  6. S-AU GRABIT SA MAJOREZE SALARIILE, TIMPITII INAINTE DE A VEDEA DE UNDE VOR LUA BANII !!. (diferenta intre privati si bugetari este ca privatul intai produce si dupa accea cheltuie)CEEA CE NU E CAZUL BUGETARILOR.

  7. Vai de p.la voastra a astora cu dieseluri de 1,9.Cum zicea cel de la 9.02.Probabil cu asta vor incepe,cu coborarea taxei de lux sub 2 litri.Amai icercat o data miss petrescu aia de la finante da a oprit o ponta ca se apropia ceva campanie.

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.