Monica Anisie, ministrul educatiei, garanteaza ca elevii nu vor repeta anul scolar din cauza pandemiei

"In orice situatie, chiar si in scenariile cele mai sumbre, in orice situatie, noi vom incheia anul scolar 2019-2020", a declarat Monica Anisie intr-un interviu pentru Digi24. Elevii care nu au deja cele doua note necesare incheierii mediilor pentru semestrul al doilea vor primi aceste note dupa reluarea cursurilor.

rn

Ministrul a anuntat marti, 7 aprilie 2020, ca Bacalaureatul si Evaluarea Nationala ar putea avea loc in iulie:
Toate acestea, fara materia din semestrul al doilea. Ministrul a facut o precizare importanta: daca va fi nevoie, materia din acest semestru va fi recapitulata la inceputul noului an scolar, adica din toamna.
Daca exista decalaje intre cunostintele acumulate de elevi in perioada in care se fac cursuri de acasa, Ministerul Educatiei va avea in vedere pentru anul scolar urmator "un set de recomandari pentru profesori, in asa fel incat sa fie o perioada de recapitulare pentru ceea ce nu s-a studiat in aceasta perioada".
Examenul de admitere la facultate va fi organizat dupa cel de bacalaureat, iar examenele de licenta – dupa incheierea anului universitar.
Monica Anisie ii asigura pe tinerii romani care vor sa plece sa studieze la universitati din strainatate ca a discutat despre acest subiect cu omologii sai din tari ale Uniunii Europene si ca se vor gasi solutii. "Vom gasi solutiile impreuna, in asa fel incat accesul la educatie la universitati din strainatate sa fie si pentru absolventii de clasa a XII-a din Romania", a declarat Monica Anisie.
"In aceasta perioada de pandemie, aproximativ 3 milioane de elevi se afla acasa si isi continua invatarea de acasa", a precizat ministrul educatiei, care a repetat ca, in consecinta, niciun cadru didactic nu va fi dat afara si nu va avea salariul redus. "Salariile se platesc in continuare asa cum a fost si pana acum", spune Monica Anisie.
Simularile examenelor nationale si de BAC se anuleaza:
"Am emis un ordin de ministru prin care am anulat simularile examenelor nationale, evaluarile pentru clasele a 2-a, a 4a si a 6-a si olimpiadele si concursurile scolare. Situatia scolara a elevilor se va incheia cu minim 2 note, la care se adauga nota din teza. Subiectul pentru teze vor fi concepte in functie de ceea ce s-a predat pana pe 11 martie 2020. Activitatile se vor desfasura in mediul online si pentru invatamantul universitar. Masurile acestea pot suferi modificari in functie de hotararile aparute pe parcurs"
"(…) Simularile le-am inlocuit cu acele teste de antrenament pe care le-am pus la dispozitia elevilor de clasa VIII-a si a XII-a. Vom pune saptamanal cate cinci teste de antrenament. Vineri vom publica baremul iar in emisiunile realizate la TVR vor fi explicate rezolvarile acestor modele sau teste de antrenament, cum le-a numit Centrul National de Evaluare si Examinare. Aceste teste este bine sa fie rezolvate in parteneriat cu cadrul didactic de la clasa. (…) MEC pune la dispozitie baremul si elevul se poate si autoevalua. Simularile le-am anulat si am inlocuit simularea cu aceste teste de antrenament tocmai pentru faptul ca elevul trebuie sa se pregateasca in continuare pentru examenele nationale", a anuntat Monica Anisie la Realitatea Plus, potrivit Agerpres.
Ea a spus ca le-a recomandat cadrelor didactice ca in perioada vacantei 3-21 aprilie sa intre in concediu de odihna.
"Pentru ca oricum este vacanta. Ca urmare, in aceasta perioada isi pot lua concediul de odihna", a mai afirmat ministrul.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *