Este necesar ca sa creasca salariul minim pe economie?

14
2299
Este necesar ca sa creasca salariul minim pe economie?

Economistul Alexandru Tamba face o analiza a anuntului venit din partea Comisiei Europne cu privire la majorarea salariului minim pe economie la 3.000 de lei.

"In majoritatea tarilor membre U.E. exista stabilit un salariu minim pe economie. La nivelul Comisiei Europene, sub influenta alegerilor care urmeaza pentru presedintia acesteia, se vehiculeaza ideea stabilirii unui salariu minim la nivelul U.E., salariu care sa reprezinte aproximativ 60% din salariul mediu al fiecarei tari. Care ar fi inplicatiile pentru România? In primul rând, cred ca majorarea in general a salariilor in mediul privat este o necesitate, doar astfel vor reusi companiile românesti sa-si satisfaca necesarul de forta de munca, alaturi si de o asigurare cât mai buna a unor conditii de munca necesare desfasurarii activitatii acestora, precum si acordarea unei serie de facilitati, care de altfel se practica mai ales la nivelul marilor companii. Totodata, pentru a contracara eventualele cresteri de preturi, cel putin in parte, ar trebui ca sa se reduca taxele pe munca, care in prezent sunt de aproximativ 41% din salariul brut, in functie de anumite conditii (persoane aflate in intretinerea salariatului). O alta problema la nivel de buget consolidat al statului o reprezinta si pensiile speciale, care ar trebui sa dispara, iar daca nu este posibil fiindca ar reprezenta un drept câstigat, cel putin asa cum sustin unii juristi, atunci se pot impozita la un nivel cât mai ridicat astfel incât se fie aduse ’ntr-o matca normala. Numai ca la aceasta data guvernul a pus in dezbatere publica un act normativ, respectiv, Codul administrativ, care pe lânga unele propuneri bune, strecoara si dreptul la pensii speciale a primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor de Consilii Judetene, adica procedeaza exact invers fata de ceea ce ar trebui, precum si fata de opinia majoritara a populatiei. Ceea ce, evident, nu este nici normal, nici corect.", este de parere dr. ec. Alexandru Tamba.

COMENTARII

  1. Evident ca nu trebuie sa creasca, e ceva artificial asa de ochii partidului aflat la guvernare(psd). Cum sa creasca cand produci putin dar consumi mult? Ca te imprumuti extern e o capcana imensa.Cu asa ceva distrugi economia unei tari, de fapt se vede asta.

  2. Bine ca sunt bani pt.salarii ce depasesc 10000lei si pensii speciale si bonus de praf la birou.Romania este o tara condusa pe interesul politicienilor si al patronilor in as face averi.

  3. Mai acesta cu primul coment.Salariatii din multinationalele cu puncte de lucru in Ro castiga un salar de mizerie.Asta in timp ce omologii lor din vest castiga de 5-6ori mai mult si-conditii supravegheate strict de sindicatele de acolo.Si asta ti-o spune un salariat al unei multinationale "elastice" ce-o duce grozav in orasul nostru.Omologul meu din vest ia 2500 in timp ce eu de abia 450 intr-o luna lunga.Asa ca da,trebe sa creasca salariul minim.Tot vorbim ca n-avem productivitate bla,bla.Avem.Nu te tine nici plua in privat dk nu esti eficient.Problema nu-i salariul minim ci banii dati degeaba in sistemul de stat.Cu ce a crescut eficienta administratiei idata cu marirea aberanta a salariilor?Cu nimic.Bani aruncati.

  4. Dupa cum se poate citi din articol, majorarea trebuie sa vina la pachet cu reducerea contributiilor sociale, astfel incat sa nu fie de nesuportat pt. privati, altfel de acord cu tine 12:36

  5. Nu vrei sa ti faci o firma cu 5 angajați si sa mărește salariul minim la 3000 ca sa vezi ce bine e in fiecare luna sa mergi sa ti plătești dările ce zici?\r\nEconomia îi moartă si ti arde de măriri si plocoane.

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.