Elicopterul SMURD din Jibou – o poveste de succes

0
227

Se împlineşte, astăzi, un an de când elicopterul SMURD ce deserveşte judeţele regiunii de nord-vest a fost operaţionalizat, la Jibou, în cadrul unei ceremonii în care au fost inaugurate şi heliportul şi baza aeromedicală dedicate, amplasate în cadrul unităţii de pompieri din localitatea amintită. În scurta lui activitate, elicopterul SMURD din cadrul Punctului de Operare Aeromedical (POA) din Jibou şi-a dovedit din plin eficienţa şi importanţă atât morală cât şi strategică pe harta României.  

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sălaj precizează, într-o postare pe contul oficial de Facebook, că în primul an un an de la înfiinţare au fost executate aproape 700 de ore de zbor, în cadrul a  507 misiuni, 419 pacienţi fiind salvaţi pe cale aerului.

“În acest prim an de activitate, au fost executate misiuni complexe, la limita atât din punct de vedere operaţional cât şi din punct de vedere al situaţiei medicale, misiuni care a evidenţiat POA Jibou la nivel naţional ca fiind o bază de operare aeromedicală nouă, dar cu o activitate intensă. În relativ scurta perioada de la înfiinţare a fost executat un număr de 4 misiuni umanitare în zona montana, greu accesibilă, din care două misiuni au fost misiuni de căutare salvare. Pe parcursul celor 694 de ore zburate, au fost şi situaţii deosebite ale căror gestionare a dus la aterizarea în siguranţă a aeronavelor urmată de repunerea în stare de disponibilitate într-un timp foarte scurt. Cel mai important eveniment a fost cel în care elicopterul de la POA Jibou a aterizat de urgenţă fără unul dintre motoare pe aeroportul din Cluj-Napoca în deplină siguranţă”, se arată în postarea menţionată.

ISU Sălaj aminteşte în acest context două din misiunile dificile ale piloţilor de pe elicopterul SMURD. 

Prima a avut loc în luna octombrie 2019, când elicopterul SMURD a decolat într-o misiune de căutare-salvare în munţii Maramureşului cu numai 20 de minute înainte de lăsarea întunericului.

“Locul unde se afla victima căzută într-o prăpastie a fost identificat rapid cu ajutorul STS, iar echipa medicală cu sprijinul colegilor de la Salvamont a reuşit să evacueze victima şi să îi acorde asistenţa medicală de specialitate. Victima a ajuns acasă sănătoasă în Cehia, iar ambasada republicii Cehe a transmis salvatorilor o scrisoare de mulţumire şi de apreciere pentru înaltul profesionalism”, precizează sursa citată.

A doua misiune a fost una executată în luna februarie a anului trecut, fiind vorba de o misiune specială de transplant. După prelevarea organelor ce trebuiau să ajungă la Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş într-un interval de timp limitat, echipajul elicopterului a executat misiunea în condiţii grele din punct de vedere a situaţiei meteorologice, în contextul în care atât la Cluj-Napoca cât şi la Târgu-Mureş era ceaţă. Echipajul a aterizat pe dealul Feleacului lângă Cluj-Napoca peste zona de ceaţă unde au predat organele de transplantat unei echipe medicale, iar la Târgu-Mureş unde trebuia să ajungă inima pentru transplant s-a găsit o breşă în zona de ceaţă, elicopterul aterizând pe o zona mai înaltă în preajma unei localităţi aflate la câţiva km distanta de Târgu-Mureş.

“Echipajul elicopterului a acţionat în spiritul unei misiuni umanitare, astfel că pilotul aeronavei a luat decizia de a lua inima împreuna cu un localnic binevoitor cu care s-a deplasat în întâmpinarea unei ambulante care trebuia să preia organul pentru transplant. Pilotul a continuat drumul cu ambulanţa şi ajungând la spital a urcat cu Inima pana la uşa sălii de operaţie unde trebuia ca inima sa ajung. Un gest nobil, într-o misiune grea cu un final frumos – astăzi o inima bate în pieptul unui om care trăieşte datorită modului în care echipajul din cadrul POA Jibou a executat una dintre sutele de misiuni. Sunt doar câteva exemple, dar concluzia e una: la POA Jibou, munca în echipă realizată de personalul IGAv, personalul medical al UPU SMURD Cluj şi UPU SMURD Bihor şi personalul din cadrul ISU Sălaj reuşeşte să aducă pe harta României un plus de importanţă atât morală cât şi strategică prin existenta acestei baze de salvare din judeţul Sălaj”, se mai arată în postarea ISU Sălaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here