Elevii aduc de acasa bani grei pentru educatia „gratuita”

12
1100
Elevii aduc de acasa bani grei pentru educatia „gratuita”
Fondul clasei sau fondul scolii sunt bani ce astupa gaura din bugetul educatiei.

Prima saptamana de scoala a insemnat si prima intalnire a parintilor cu dirigintii si, bineinteles, prima contributie financiara la invatamantul „gratuit”, mult subfinantat. Conform obiceiului mostenit de pe vremea lui Ceausescu, parintii pun bani pentru fondul clasei si pentru fondul scolii. Sistemul atrage astfel milioane, fara o baza legala. „Daca se considera necesar, comitetul de parinti poate propune in adunarea generala o suma minima prin care parintii elevilor clasei sa contribuie la intretinerea, dezvoltarea si modernizarea bazei materiale a clasei sau a unitatii de invatamant”, prevede regulamentul scolar. Numai ca sunt rare cazurile in care parintii sunt organizati in comitete si foarte rare cazurile in care parintii pot refuza acesta „contributie optionala”. Tot regulamentul spune ca aceasta contributie nu afecteaza evolutia scolara a elevului si cadrele didactice nu au acces la bani. Cine poate verifica? Pentru anul scolar 2011-2012 nu s-au realizat in toate unitatile de invatamant sedintele cu parintii, dar acolo unde au avut loc acestia au contribuit cu 25 de lei pentru fondul clasei si 25 de lei pentru fondul scolii. Anul trecut, taxa pentru fondul clasei era, cam in toate scolile salajene, 20 de lei. La camine sau gradinite suma variaza intre 50 si 100 de lei, pe langa sumele obligatorii pentru masa copiilor sau orele de somn.

Perdele si zugraveala pe banii elevilor

Cutuma fondului clasei ar fi de inteles intr-o anumita limita. Fiecare elev mai sparge un geam sau arde un bec, dar in marea majoritate a cazurilor banii sunt folositi pentru achizitionarea de perdele, de dulapioare sau pentru zugravit. „Nici nu incepe bine sedinta cu parintii ca diriginta ne spune de bani. Intr-adevar, noi parintii stabilim suma, dar dirigintii vin cu sugestia pentru a-i cheltui. Fiica mea e acum clasa a VI-a. Anul trecut am adunat toti parintii bani sa le zugravim clasa. Dupa ce am investit banii, elevii au fost mutati intr-o alta sala. Asa am cheltuit banii pentru alti copii. Suma nu a fost asa mare, vreo 20 de lei, dar se aduna cand pui la socoteala si culegeri sau tot soiul de caiete speciale, plus cheltuielile de fiecare zi”, a relatat mama unei eleve de la „Avram Iancu”. Alta scoala, alta destinatie a banilor: parintii au cumparat dulapioare pentru ca elevii sa se simta ca in scolile din occident. „La inceputul clasei a V-a am comandat dulapioare. Sunt frumoase si necesare. Copilul nu mai cara acasa echipamentul pentru orele de sport sau manualele ce nu-i folosesc a doua zi. E mai practic si mai modern asa. Dar ca parinte... trebuie doar sa ai bani. La scoala platim vreo 20 de lei; insa la camin era dezastru - ba jucarii care se rupeau foarte repede, ba perdele. Ajungeam undeva la 100 de lei”, ne spune o alta mamica.Dascalii se feresc de comentarii

Un profesor diriginte de la Liceul Goga din Jibou spune ca la clasa lui nu s-au adunat bani pentru fondul clasei, dar recunoaste ca sunt situatii cand se cumpara perdele sau alte obiecte prin salile de clasa. „Taxele nu sunt de acum, sunt de pe vremea cand si eu eram in bancile scolii. Tot timpul trebuia sa duc bani pentru diverse lucruri”, spune profesorul.

Felicia Man, directorul Liceului de Arta din Zalau, spune ca mereu s-a ferit de acest subiect pentru ca nu exista o baza legala prin care sa se impuna parintilor aceste sume de bani. „Am stat tot timpul deoparte. Nu am participat la sedintele cu parintii sau sa port discutii cu profesorii pe aceasta tema. Ma feresc pentru ca nu vreau sa se interpreteze gresit. Anul trecut a existat o situatie in care parintii au dorit sa schimbe geamurile unei sali de clasa. A fost decizia lor, nu a impus nimeni. Aceasta contributie a lor a fost considerata ca fond al sco-lii. Fondul clasei sau al scolii poate fi stabilit doar de comitetele sau asociatiile de parinti. Noi nu avem banii necesari infiintarii acestora, prin urmare nu poate fi impusa vreo suma de bani. In cazul in care se aduna bani, sunt cheltuiti strict de parinti; banii nu merg pe mana profesorilor”, a declarat directorul.

Inspectorul scolar general, Ioan Abrudan, a recunoscut ca nu exista baza legala a pereceperii acestor sume, dar banii se colecteaza la propunerea parintilor. „Fondul clasei e o chestiune benevola a parintilor. Nimeni nu-i poate obliga sa plateasca aceste fonduri. Intr-adevar, la propunerea comitetelor de parinti sau a asociatiilor parintilor se pot stabili anumite sume, dar fondurile sunt controlate exclusiv de parinti, nu de profesori”, spune Abrudan. Asadar, invatamantul obligatoriu nu pare a fi deloc gratuit. Mai ales ca parintii semnaleaza si alte sume fabuloase care se aduna pentru diverse activitati cu elevii: serate, banchete, protocol la examene sau excursii.

Milioane din portofelele parintilor

In unele situatii, parintilor li se percepe si fondul scolii, pe langa fondul clasei. Aceste doua taxe scot din buzunarele parintilor aproximativ 50 de lei in fiecare semestru. Daca toti cei 41.000 de copii care invata in prezent in Salaj contribuie, ajungem la peste doua milioane de lei noi, in fiecare semestru. Acesti bani se duc pe investitii in unitatile de invatamant, acolo unde ar fi trebuit ca doar statul sa asigure conditii decente elevilor. Semnalele arata ca pe primul semestru al acestui an scolar fondul clasei va creste la 25 de lei. Parintii mai cu dare de mana contribuie cu mult mai multi bani la „educatia” odraslei, de aici si discriminarile intre elevi. „Sunt administrator al unei firme si am propus chiar eu imbunatatiri ale conditiilor in care invata copilul meu. Daca ceilalti parinti nu vor putea da bani, voi suporta eu toata cheltuiala”, a declarat tatal unui elev de clasa a V-a. Exista insa si multi parinti care nu au de unde sa scoata acesti bani, ceea ce atrage rautati in randul elevilor. „Mi-e rusine sa nu dau bani! Nu avem decat un salariu in casa si ne descurcam foarte greu. Daca nu duce bani la scoala, ceilalti copii rad de al meu si il batjocoresc. Mai bine ma imprumut, n-am incotro!”, a marturisit tatal unui licean din Jibou.

COMENTARII

  1. ce-s porcariile acestea? nici un parinte nu vine cu propunerea de a da bani pentru nu stiu ce prostii au dascalii in cap. sunt obligai sa dea acesti banik. iar mare parte din ei merg in buzunarele dascalilor si al directorilor fiindca niciodata nu se prezinta documente justificative pentru asa-zisul fond al clasei sau scolii. porcarii domnule, porcarii!!!

  2. Fondul clasei este gestionat de catre painti, iar cel al scolii de catre scoala. Sa nu uitati ca o gramada de concursuri se platesc din acesti bani, de diplome sau alte deplasari ale copiilor. Sistemul este subfinantat, totul porneste de la politic ... deci, nu dascalii sunt vinovati pentru aceste lucruri!

  3. NU INTELEG LA CINE II FOLOSESTE ACEST ARTICOL.........PROBABIL NU AVEATI DESPRE CE SCRIE. EU SUNT O MAMICA CARE AM UN BAIAT LA CAMIN SI O FETITA LA SCOALA. SI DA......AM DAT BANI LA FONDUL CLASEI. MI SE PARE NORMAL CA SA DAU UN BAN DACA DORESC CA SI COPILUL MEU SA INVETE INTR-UN MEDIU CURAT, CU JUCARII ADECVATE, CU TOATE RESURSELE MATERIALE NECESARE EDUCATIEI. LA CAMIN E NORMAL SA DAI MAI MULT........COPILUL TAU PETRECE ACOLO INTRE 7-9 ORE. CUM SA-L ATRAGI DACA TU AI NISTE MASINUTE DE PE VREMEA LUI RAPOSATU? STITI CAT COSTA O CARTE, O JUCARIE (NU CHINEZARII) CARE SA NU FIE PERICULOASA VARSTEI, CAT COSTA O CUTIE DE CREIOANE CARE SA SCRIE SI SA NU ZGARIE? SAU MAI MULT.............CAT COSTA UN ATLAS SAU O PLANSA DIDACTICA? NU LUCREZ IN INVATAMANT DAR ANII TRECUTI AM VRUT SA CUMPARAM UN TEATRU DE PAPUSI MNUSCUL CU CATEVA PAPUSELE......SI M-AM INGROZIT CAND TOATE PRETURILE ERAU MII DE EURO......... ASA CA AM RENUNTAT....SI ASA RENUNTA SI SCOLILE SI GRADINITELE NOASTRE ..... ASA CA SCRIETI SI DESPRE ALTCEVA.........DE EXEMPLU DESPRE OLIMPICII DIN ZALAU, DESPRE CE REZULTATE AU COPII NOSTRI, DESPRE PARTENERIATELE CARE LE INCHEIE SCOLILE PENTRU COPII NOSTRI....SI CA UN PARINTE RESPONSABIL ABIA IN ULTIMUL RAND VORBIM DE BANI..........

  4. As dori sa faceti un articol si despre minunatele conditii de viasta si de munca pe care le ofera PARTIDUL elevilor in scoli.Ne mindrim ca 20 de copii sunt ingesuiti intr-o sala mica,intunecoasa,mizerabila,fara parchet si oricum nu e de datoria parintilor sarenoveze sali de clasa.De ce nu verifica ASP toate clasele?

  5. Rahatul asta de inspectorat in frunte cu vopsitul de Abrudan nu e in stare sa organizeze un concurs. O armata de inspectori bine platiti si care nu mai incap in sediu( de aia l-au extins)nu fac nimic, trebuie sa faca firmele privete concursuri pe bani grei.

  6. ma lasa ca ii adevarat ca sunt destui parinti bisznitari care s/ar intodeauna sa dregem, sa facem si ceilalti de rusine nu au ce face,ii adevarat ca unii parinti au facut lucruri frumoase in colaborare cu scoala si nu s-a plans nimeni(am auzit si io ca la gh.lazar, eminescu sunt asociatii de parinti),dar de exemplu la noi in dumbrava toti is niste cocorati si daca nu poti da te barfesc parintii ce sa mai zici de copii la clasa

  7. Ai luat locul mult iubitei Olimpia Man? Inainte sa generalizezi ar fi mai bine sa te documentezi! Ziaristi ratati de 2 lei, arunca cu noroi in toti, numai sa scrie si ei doua-trei randuri "interesante" sa nu moara de foame.. Jalnic!

  8. Ai luat locul mult iubitei Olimpia Man? Inainte sa generalizezi ar fi mai bine sa te documentezi! Ziaristi ratati de 2 lei, arunca cu noroi in toti, numai sa scrie si ei doua-trei randuri "interesante" sa nu moara de foame.. Jalnic!

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.