Egoismul bugetarului

0
7


O lume intreaga sufera din cauza crizei economice. Din toamna anului trecut si pana in prezent, peste 100.000 de romani au ramas fara un loc de munca, zeci de mii au fost trimisi in somaj tehnic, remunerati cu 75% din salariu. Fiecare salariat din sectorul privat isi teme, pe buna dreptate, slujba. Locurile de munca vacante tind sa devina o “rara avis” iar putinele scoase la concurs sunt luate cu asalt de cei ramasi fara serviciu, in disperarea de a-si castiga painea.
Totusi, s-ar parea ca sectorul public, mai exact acela sustinut din cotizatiile salariatilor de la privat, este ocolit de criza. Sau cel putin asta cred bugetarii, care se razvratesc in aceste zile, strigand in stanga si-n dreapta ca legea le da dreptul la toate sporurile de pe pamant. Si ce daca, pe timp de criza, pricipala masura ce trebuie luata de un stat vizeaza reducerea cheltuielilor? Si ce daca numarul celor care contribuie la sacul din care sunt platiti bugetarii scade dramatic? Profesorilor, politistilor, vamesilor, functionarilor din administratie si a celor din institutiile de control sa le fie bine. Dupa ei, potopul!
Guvernul s-a straduit degeaba sa convinga sindicatele ca in aceasta perioada delicata s-ar impune eliminarea a circa 20 de sporuri si indemnizatii de care beneficiaza salariatii la stat, precum si compensarea orelor suplimentare cu ore libere. Daca misiunea guvernantilor ar fi reusit, economiile la buget s-ar fi ridicat la 400 milioane de euro. Negocierile nu s-au incheiat, insa, dar sindicatele par de neoprit. Au obtinut, pana acum, pastrarea salariului de merit si fondul de premiere. Iar pentru a iesi victorioase din aceasta “poveste”, sunt dispuse sa actioneze in instanta Guvernul.
Noroc cu FMI, care solicita autoritatilor romane sa aplice un sistem salarial care sa se bazeze mai putin pe bonusuri, (sa nu depaseasca 25% din salariu). Poate asa nu vom mai auzi de remuneratii stiintifico-fantastice pentru functionarii publici. Si poate, tot asa, bugetarii vor intelege ca nu sunt cu nimic mai speciali decat angajatii la privat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here