Editorial sportiv Jocuri cu masti

0
68

Obiceiul romanesc de innoirea anului se sarbatoreste prin felurite categorii dupa felul mastilor purtate de protagonisti: ursu, turca, craii, caluserii, etc.
Anul competitional sportiv se incheie de fapt printr-o plecare in masa a sportivilor care si-au incheiat misiunea la un club si gasirea altui club sportiv potrivit pregatirii lor si pretentiilor. Fara masca !
Diriguitorii, oamenii din spatele fenomenului sportiv, analizeaza si concluzioneaza si apoi oferteaza noul sezon. Cu masca !
Sa explicam pe larg acest flux- reflux al ofertelor sportive .

Fara masca

Este proverbial faptul ca in timpul unei competitii cu un buget aprobat fix, fara rectificare, lot de jucatori, cheltuieli normate si resurse umane stiute este greu sa faci improvizatii pe posturi pentru a nu risca. Rezultatele etapelor unui campionat depind de timp, forma jucatori, starea sanatatii, pregatirea echipei si adversarilor, strategia inlocuirii la timp, metode antrenamente, etc. Toate acestea se fac fara masca. Antrenorul este cel care deconteaza rezultatele. Un antrenor cu licenta, fost la zalauanii divizionari o vreme , spunea clar intr-un expozeu sportiv:
“Daca eu as fi facut asemenea greseli, in secunda doi eram demis”!
Contextul era clar exprimat cu referire la inceputul marelui drum fotbalistic zalauan intrerupt de pandemie.Omul respectiv, antrenor licentiat, fotbalist convins , exprima ceea ce a simtit el in legatura cu acea situatie de sanctionare sportiva a ceea ce nu au facut “acei oameni” .
Fara masca !

Cu masca

In cazul cluburilor private situatia intre bugetele de venituri si cheltuieli este perturbata de evolutia celor ce vor frecventa sau nu ofertele clubului. Ramura sportului nu mai conteaza, problemele sunt aproape aceleasi.
In cazurile cluburilor constituite pe bani publici situatia se schimba.Aici nu este un serviciu SEAP, serviciu electronic de achizitii publice, care sa faca o selectie a celor ce vin sa joace si sa managerieze clubul. Numirea acestor tehnicieni la comanda le da dreptul sa ia decizii care ridica marja de exprimare in mass media prin expresii de genul de “inca un transfer reusit”, “inca o achizitie,” “o noua lovitura “, etc. lucruri care in mod normal ar fi de obicei in mediul privat , nu pe bani publici.Laudarosenia prezentarii acestor achizitii si “jocurile cu masti “de-o parte si de alta nu face decat sa adanceasca prapastia intre jucatorul autohton, salajean de-al nostru si acei “stranieri “care normal ca vin pe salarii, indemnizatii si prime.Sunt si expresii neobisnuite pentru cei care se confrunta cu cresterea , pregatirea si lansarea tinerilor sportivi.Performantele obliga, starea sportului din judet se cunoaste.Exista un curent pozitiv de promovare a valorilor din Salaj.
Ramane insa aceasta perceptie a termenilor de limbaj dublu. Cu masca!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here