SondajRSS Feed

Pericolul pestei porcine africane este inca prezent

DSVSA avertizeaza crescatorii de porci

11 August 2017

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj a oferit ieri publicitatii un material informativ destinat celor care cresc porci in gospodariile proprii prin care atrage atentia asupra pericolului propagarii pestei porcine africane si recomanda masuri de siguranta destul de severe, avand in vedere ca prezenta bolii, foarte periculoasa, a fost semnalata in 31 iulie in Satu Mare.

Pesta porcina africana este o boala a porcinelor domestice si salbatice. Boala evolueaza rapid; porcii care se îmbolnavesc sufera hemoragii interne si mor in cateva zile. Pentru aceasta boala nu exista vaccin, iar singura cale de a feri animalele este respectarea unor masuri de protectie, spune DSVSA Salaj.

Masuri drastice care
trebuie respectate

Masurile transmise de DSVSA Salaj sunt destul de drastice: "a. nu intrati în adaposturile unde cresteti porcii, cu încaltamintea si hainele cu care ati umblat pe strada; este recomandat chiar ca, pentru dezinfectia la intrarea în adapost, sa puneti o tavita cu paie îmbibate cu o solutie slaba de soda caustica; b. cresteti porcii doar în spatii îngradite, fara posibilitatea de a veni în contact cu porci straini de curtea dumneavoastra, cu porci mistreti sau cu proprietari straini care detin porci domestici; c. nu hraniti animalele cu resturi alimentare; daca exista vânatori în famile care aduc carne de mistret, sub nicio forma nu dati porcilor apa provenita de la spalarea carnii, sau resturi de carne; d. nu scoateti scroafele sau vierii din exploatatie, în scopul montei cu animale din alta exploatatie; e. nu cumparati purcei din locuri necunoscute, fara a fi identificati (cu crotalie) si fara certificat sanitar veterinar de sanatate eliberat de medicul veterinar de libera practica împuternicit; f. nu folositi în hrana animalelor iarba culeasa de pe câmp, pentru ca ar fi putut sa vina în contact cu porci mistreti bolnavi.


Animalele bolnave trebuie ucise,
iar proprietarul este despagubit


DSVSA spune ca nu exista semne clare care sa indice boala, simptomele putand fi atribuite si altor boli, dar recomanda crescatorilor atentie daca observa la porcii bolnavi semne ca moartea rapida, intervenita înt

DSVSA avertizeaza  crescatorii de porci
r-un timp extrem de scurt; temperatura foarte ridicata (40,5 – 42 de grade Celsius) si stare febrila; roseata sau învinetire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului si pieptului; lipsa poftei de mâncare, apatie si împleticire în mers; vomitari, diaree (uneori cu sânge) si urdori la ochi.
“n cazul în care exista suspiciuni ca un porc este bolnav de pesta porcina africana, creswcatorul este sfatuit sa anunte imediat medicul veterinar împuternicit de libera practica din localitate, medicul veterinar oficial sau Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Salaj.

Toate animalele suspecte trebuie ucise si neutralizate, conform legislatiei în vigoare, iar proprietarii, ai caror porci sunt identificati în Sistemul National de Înregistrare si Identificare a Animalelor, vor fi despagubiti de catre stat, la pretul de piata al animalelor, informeaza directorul executiv
al DSVSA Salaj, dr. Mircea Martin.

Comertul cu porci in targuri
este supravegheat de DSVSA

La inceputul lunii, imediat dupa confirmarea cazului din satu Mare, directorul DSVSA Salaj anunta intensificarea controalele ’n targurile autorizate de animale din tot judetul si controale ’n targuri neautorizate in care se practica comertul cu porci. De asemenea, Mircea Martin anunta controale ’n toate pietele agroalimentare din judet, pentru verificarea produselor alimentare, sa nu provina din zona unde evolueaza boala: Ucraina, Polonia si Cehia. Totodata, toti medicii veterinari din judet si asociatiile de vanatoare au fost mobilizati pentru prevenirea raspandirii bolii ’n mediul silvic si pentru a monitoriza populatia de mistreti. Asociatiile de vanatoare vor fi obligate sa raporteze de urgenta orice caz de ’mbolnavire de mistret.

 

Vizualizari 1346
Comentarii articol

>

in 11 August 2017 15:12

Martin porcul porcilor infestat cu incompetenta si prostie

LUCRU LA DOMICILIU!>

in 11 August 2017 18:23

Oferim urgent munca part-time acum: cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON (lei noi) lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email: cristianproject210@gmail.com

>

in 11 August 2017 18:58

O INSTITUTIE FARA ROST

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.