Drumuri asfaltate, apa, canalizare, gaz metan in fiecare casa

2
5677

In cel mult doi ani, comuna Chiesd va arata asemenea unui oras mai mic

Oferirea unor conditii de trai decente pentru locuitorii din comuna Chiesd a fost una dintre prioritatile administratiei locale. Datorita unor proiecte cu finantare europeana, guvernamentala, din bugetul judetean sau cel local, comuna se afla, de cativa ani, intr-un proces vizibil de modernizare.
Asa se face ca, in momentul de fata, proiectele privind asfaltarea strazilor din toate satele si extinderea retelelor de apă și canalizare in toate localitatile din comuna sunt finalizate in proportie de 95 la suta. Anul viitor, gradul de acoperire va fi de suta la suta, spune primarul Leontin Chis.
Nu a fost insa o munca usoara. Contractul de finantare a fost semnat cu Ministerul Dezvoltarii in 2017, iar acesta a fost, practic, momentul in care s-au limpezit lucrurile si administratia locala s-a putut apuca de treaba. Proiectul de apa si canalizare era in plan din anul 2007 în parteneriat cu comuna Bocșa, doar ca in 2015 inca nu exista sursa de finantare, o parte a satului Chieșd nu era cuprinsă nicăieri, iar proiectul privind modernizarea străzilor și ulitelor prin asfaltare nu putea să fie realizat deoarece nu era introdusă apa și canalizarea pe majoritatea ulițelor.
In cadrul proiectului care a fost început impreuna cu comuna Bocșa, finanțat tot de Ministerul Dezvoltării, urmează să înceapă lucrările in scurt timp, iar anul viitor sunt sanse mari sa fie finalizat si predat către Compania de Apă pentru a fi pus în funcțiune. Fiecare locuitor al comunei va avea, la poarta, conducta de apa si canalizarea.
“Un primar nici macar nu trebuie sa se laude cu astfel de investitii, ele sunt absolut necesare intr-o comunitate. E obligatoriu pentru noi sa le oferim oamenilor apa, canalizare si drumuri bune. Aceste facilitati nu ar trebui sa fie considerate un lux, ele trebuie sa reprezinte normalitatea, chiar si in mediul rural”, este de parere primarul Leontin Chis.
Un alt proiect important pentru comunitate se refera la introducerea gazului metan in comuna. Leontin Chis spune ca a început deja discuțiile cu primarii din comunele învecinate pentru pregătirea documenetației și depunerea acesteia la Transgaz în vederea aprobării și introducerii gazului în comuna Chiesd.
Aproape de finalizare este si piata agro-alimentara din centrul comunei.
Dupa ce au fost incercate mai multe variante pentru amenajarea si curatarea vailor din comuna, primarul spune ca a fost gasita o solutie viabila, dar si sursa de finatare.
“Vor fi amenajate toate văile cu ziduri de consolidare în zona de alunecare a terenului langă drumul județean, poduri, podețe, alei pietonale pe malul văilor în intravilanul localității, lumgimea totală fiind de 15 km. E vorba despre Valea Chieșdului, Valea Sighetului, Paraul Cacovei, Paraul Marișchii, paraul din zona grajdurilor, iar în Sighetu Silvaniei cele două paruri care strabat satul: Paraul Dorului si Paraul Poiană”, a precizat edilul.
Tot la Chiesd, primarul are in plan amenajarea unor capele in toate localitatile, cu mentiunea ca acestea nu au fost realizate pana acum deoarece a considerat prioritar amenajarea drumurilor de acces catre acestea.
De asemenea, edilul vrea sa gaseasca sursa de finantare pentru a reabilita termic blocul de locuințe de langă sala de sport, iar pentru școala din Chieșd a fost depus și este aprobat deja un proiect prin care unitatea de invatamant va fi dotata si reabilitata, iar in curte va fi construita o sala de sport.

2 COMMENTS

  1. Tocmai am fost sa imi bag gazul pe banii mei. Aductiunea stradala o platesc pe o distanta de 120 m cu 150 lei /m cu inca 2 vecini. Pe strada pe care stau sunt 55 cereri de racordare unele si de 20 de ani. Cand vad ca se sustine ca fiecare casa va avea gaz e clar o minciuna, doar vin alegerile.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here