Drum nou-nout, care leaga Salajul de Satu Mare, prin comuna Coseiu

6
6781

“Transalpina” de la Chilioara are o lungime de aproximativ 3 kilometri

Un sector de drum comunal, care va face legatura intre judetele Salaj si Satu Mare, a fost inaugurat ieri, 30 iunie, in comuna Coseiu. E vorba de o portiune de 3 kilometri din DC16, intre localitatea Chilioara, comuna Coseiu, si localitatea Lelei, comuna Hodod, din judetul Satu Mare.
Valoarea lucrarilor, demarate in 2018, prin Programul National de Dezvoltare Locala 1, se ridica la aproximativ doua milioane de lei, iar avantajele le vor simti cel mai tare locuitorii din zona care nu vor mai fi nevoiti sa ocoleasca pe la Zalau pentru a putea merge la Satu Mare.

“Drumul face legatura cu Cehu Silvaniei, Baia Mare, Satu Mare si reduce cu 75 la suta distanta, pentru ca, pe la Zalau, sunt 59 de kilometri pana la Cehu Silvaniei, de exemplu, iar pe aici sunt 15. Lucrarea a fost realizata de firma Drum Construct SRL, drumul are o latime de 5 metri, acostament, santuri betonate pe ambele parti, 15 podete de iesire la proprietati, un pod mare cu trotuare si rampe de acces. Realizarea acestor serpentine a fost posibila datorita faptului ca in zona este o pasune. Daca ar fi fost proprietatile oamenilor, nu am fi avut nicio sansa. Panta este foarte mare, de aceea s-a optat pentru aceste curbe”, a explicat primarul comunei Coseiu, Ioan Mesesan.

Prezent la inaugurare, prefectul Virgil Turcas a vorbit despre importanta accesarii proiectelor pentru dezvoltarea zonelor rurale.

“Orice investitie facuta intr-o comunitate inseamna un pas inainte.(…) Primarii care au fost gospodari, care s-au miscat foarte bine, au reusit sa sfinteasca locul, se dezvolte comunitatile lor. Stiti foarte bine ca acele fonduri sunt limitate si, functie de modul in care se descurca primarii, de echipele pe care le au, reusesc sau nu sa dezvolte comunitatile. Avem si comunitati la nivel de judet care nu s-au dezvoltat pe masura asteptarilor locuitorilor. Evident, nu este cazul comunei Coseiu”, a declarat prefectul Virgil Turcas.

La inaugurarea drumului care leaga Salajul de Satu Mare au luat parte oficialitati locale si judetene, reprezentanti ai unor institutii, numerosi primari salajeni.

La Coseiu, se lucreaza la alte 10 drumuri comunale

De aproximativ doua saptamani, in comuna au inceput lucrarile pentru inca 24 de kilometri de drum. E vorba despre 10 drumuri comunale care vor lega comuna Coseiu de toate satele vecine. Va exista drum asfaltat catre Valea Pomilor, catre Samsud, drum la Diosod din fiecare sat, la Bocsita, Mineu, din Coseiu la Chilioara si la Archid. Altfel spus, 4 comune -Samsud, Coseiu, Salatig si Hereclean – vor fi mult mai bine conectate.
Cei 24 de kilometri de drumuri se realizeaza prin Programul National de Dezvoltare Locala 2, valoarea investitiilor fiind de aproximativ 16 milioane de lei.

Proiecte ample in derulare

Potrivit primarului Ioan Mesesan, in acest moment se lucreaza la constructia a trei capele in comuna, cate una in fiecare localitate (Chilioara, Archid, Coseiu), valoarea totala a investitiilor fiind de circa 900.000 lei. Capelele de la Chilioara si Coseiu se realizeaza din fonduri proprii, iar cea de la Archid cu fonduri europene.
Tot in lucru este si amenajarea unui teren de sport imprejmuit, potrivit pentru minifotbal, handbal sau tenis, in valoare de 120.000 lei, in curtea scolii din Coseiu, care ar trebui sa fie gata intr-o luna de zile.
De asemenea, trei poduri sunt in contructie in comuna, valoarea lucrarilor ridicandu-se la 1.200.000 lei.

Alte 4 proiecte asteapta finantare

Primarul spune ca administratia locala are depuse pentru finantare, la Bucuresti, in momentul de fata, alte patru proiecte. E vorba de un proiect privind introducerea canalizarii, in valoare de peste 4 milioane de euro, un proiect ce vizeaza amenajarea unui sediu nou pentru primarie, in valoare de cinci sute de mii de euro, inca un camin cultural, in valoare de circa jumatate de milion de euro, si un teren de sport, proiect cu o valoare de 150 de mii de euro.

6 COMMENTS

  1. Bravo! Prima data ar trebui făcut drumul ce leaga Coșeiu de Zalău deoarece este aproape impracticabil!

  2. sunt salajan,sunt de origine din Coseiu(acolo s-au nascut si bunicu si taticu etc.)Buniculmeu era preot ref.1922-1955 in Coseiu,eu in Archid 198o-1993.Of,ce drumuri aveam atunci,ce promisiuni ca cand va fi gata….
    Sunt fericit,ca deja despre noroiul si china nu stie nici un copil din comuna aceasta mult drag pentru mine

  3. Legavas pandlicile alea de gat
    Ce va mai place sa va hizeliti in public
    Hop top inaugurare…. Da marcajele cand vin? Anul viitor? Voi stiti cat de pericluos e sa circuli noaptea?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here